Flip-Flops: La història d'una xancleta

31/07/2011 - 00:00

La UniqueEco és una fundació que té com a objectiu incentivar a petits pobles urbans i comunitats costaneres de Kenya a crear mitjans de vida sostenibles promocionant la reutilització dels residus del seu voltant.

Desenes de milers d'aquestes sabatilles de plàstic arriben a les platges del nord de Kenya arrossegades pels corrents marins, procedents de tot Àsia. De fet, el Corrent de Somàlia porta que cada any milers de parells de xancletes procedents de la Xina, l'Índia, Malàisia i fins i tot Madagascar què acaben a les platges de Kenya. L'impacte ambiental i marítim, no només de les xancletes sinó de tot el que acaba en l'aigua, és devastador.

Segons el Programa Ambiental de l'ONU, els residus de plàstic causen la mort de més d'un milió d'aus marines a l'any, així com de més de 100.000 mamífers aquàtics, que confonen raspalls de dents, bosses de plàstics i xeringues amb menjar. La mateixa agència de Nacions Unides va estimar el 2006 que cada milla quadrada dels oceans alberga 46.000 peces de plàstic flotants.

A Kenya, la Fundació UniquEco recull les xancletes per netejar les platges d'aquest residu altament contaminant, proporcionant també un treball a als més necessitats, especialment a les dones. Les reciclen, creen un nou material i fan productes als seus tallers.

Amb aquest material es fan tot tipus de coses per a la casa, bosses, clauers, jocs per als nens i objectes amb siluetes fantàstiques per a educació ambiental o simplement com a peces artístiques.

 

En quina/es fase/s sóc més sostenible? Perquè?

- Extracció de materials: Un cop es recullen s'introdueixen en motllos, es premsen i s'encolen formant aquest aglomerat. Fins ara s'han recollit més de 70 tones de xancletes de les platges de l'est d'Àfrica. Això equival a unes 150.000 xancletes.

Però... El preu d'alguns articles és exagerat. A més s'ha de tenir present que una vegada es vol llençar, no s'elimina i tenim el mateix problema amb el plàstic, que s'ha de tornar a reciclar.

Relacionats

Article

#ReciCLAR és la nova campanya que impulsa la Generalitat de Catalunya amb @ecoembes i @ecovidrio. És clar, és massa evident per no fer-ho. Diposita cada residu on toca.

Article



Resultats de la Jornada "Crònica de la COP29. Nous pactes climàtics en l’any més càlid mai registrat".​
Article

Aprofitant que s’apropen les Festes de Nadal, l'Ajuntament de Barcelona ha publicat un recull amb diversos recursos i experiències inspiradores per fomentar una compra més responsable i conscient, que tingui en compte la cura l’impacte i la cura de l’entorn.

Butlletí