Consumeixes per Nadal o el Nadal et consumeix?

Sostenible.cat
13/12/2010 - 00:00
Arriba el Nadal, com diu la cançó. I amb ell la pregunta: I aquest any que li comprem a la teua mare? Si és que té de tot... Els llistats de regals per a familiars i amics i l'angoixa per trobar aquella cosa especial hi és a totes les cases. Els reclams per consumir també són a tot arreu, potser per això el consum està assegurat tot i la crisi. Sembla que serà inferior al d'altres anys, però, un 10% menys en regals, de mitjana a l'Estat, i un 4,3% a Catalunya, sobretot pel que fa a la compra de menjar i regals.

El missatge de consumir de forma moderada o sostenible també es repeteix a certs àmbits, de vegades amb un to paternalista, perquè el que és cert és que tothom vol fer regals o tenir algun detall amb aquells que s'estima. I de fet, no cal renunciar-hi, el que cal és fer-se algunes preguntes:

I si no comprem?
Així, la primera pregunta a fer-se és: "He de comprar algun regal?". Sembla molt evident que la resposta és que sí, però no sempre ho ha de ser. I per això és important fer-se la pregunta. En aquest cas la paraula clau no és "regal", sinó "comprar". Es podria substituir el verb ‘comprar' per ‘donar' o inclús ‘intercanviar'. Per què esta millor vist comprar un llibre nou que donar aquell llibre estimat amb el què passarem dies inoblidable? I com aquest llibre tantes altres coses que podem donar o intercanviar amb algú que les necessiti. Podem inclús organitzar un mercat d'intercanvi en l'àmbit familiar o bé entre els amics; o directament assistint a algun dels mercats d'intercanvi que ja s'organitzen habitualment des de pàgines web com Intercanvis.net.

I si fem nosaltres els regals?
Continuem, doncs. De moment hem descartat comprar. Intercanviem com a primer pas. Però també podem crear nosaltres mateixos els regals, personalitzant-los i fent-los únics: teixir una bufanda, pintar un quadre, reconvertir un objecte abandonat per casa en un regal original, etc. El pròxim 17, 18 i 19 de desembre podeu agafar idees al Drap'art 2010, Festival internacional de reciclatge artístic que se celebra al CCCB.

I si regalem temps?
Fins ara s'han proposat opcions al consum que impliquen temps, un regal també molt apreciat i escàs ara mateix. Regalar moments sense una agenda a prop, regalar un massatge fet per tu, regalar un sopar sorpresa a casa, etc. A nivell més global, els bancs del temps cada cop troben més seguidors i són una alternativa als regals habituals. Moltes localitats catalanes ja tenen bancs del temps que solen ser gestionats per ajuntaments i associacions locals. A Barcelona, per exemple, hi ha bancs del temps als districtes de Sants-Montjuïc, Ciutat Vella, Bon Pastor, Gràcia, el Raval i Guinardó (aquest darrer, creat l'any 1998, és el més antic de la ciutat). També n'hi ha a Pineda de Mar, Cardedeu, Sant Cugat, Lleida, Terrassa, Reus, i altres localitats. En podeu trobar més informació a la web de Jove.cat de la Generalitat de Catalunya.

I si amb un regal, ajudem a algú?
Un cop hem exprimit les opcions que no impliquen una compra directa d'un producte, arriba el moment de plantejar-se què comprem. Per una banda, hi ha l'opció de comprar pels altres, per als que no coneixem. Aquesta és l'alternativa que ofereixen algunes onegés com és el cas d'Intermon Oxfam, que et donen l'opció de regalar de dues maneres: directament als teus coneguts i indirectament a persones amb menys opcions que es beneficiaran de la teva compra responsable. En aquest sentit, el comerç just és una altra bona opció. Productes que responen a aquest comerç equitatiu ja es poden trobar a botigues no especialitzades i fins i tot en gran superfícies. Només cal buscar-los i comprar-los. Segur que si la demanda augmenta, cada cop n'hi hauran més.

Cal que comprem tots per a tots?
Si teniu una família nombrosa i heu de fer regals per a tots, i tots us feu regals entre vosaltres; us heu parat a pensar alguna vegada en l'impacte ambiental associat al vostre consum? Una alternativa, que també la vostra butxaca us agrairà, és fer un amic invisible. És a dir, sortejar entre tots els membres qui fa el regal a qui. Fins l'últim moment ningú sabrà qui li fa el regal, i d'aquesta manera només hauràs de fer un regal i a tu només et faran un. És una opció divertida i que evita el consum compulsiu. I no cal embolicar els regals amb paper de regal nou. Quants diaris i revistes teniu acumulats a casa?

I si comprem, què comprem?
Però, més enllà de totes aquestes alternatives, és molt probable que us vingui de gust comprar un regal més elaborat. En aquest cas també hi ha opcions, comprar productes més sostenibles, que estiguin ecodissenyats al màxim. Al llarg de tot l'any s'han anat presentant exemples a la secció d'ecodissenys de Sostenible.cat. A continuació, però, fem propostes directes de productes que us poden resoldre aquell regal que no acabeu de trobar, oferint no només un detall sinó també contribuint a un mercat més sostenible i equilibrat.

-Felicitar el Nadal. Una bona alternativa a les felicitacions en format paper, són les electròniques. Cada cop són més les empreses que escullen aquesta alternativa i també cada cop més particulars. Des de vídeos fins a postals originals, la gent cada cop s'hi suma més a aquesta opció. Que naturalment resulta més sostenible i que moltes vegades dóna més opcions. Aquest va ser el cas l'any passat de la felicitació nadalenca de Vueling. Per altra banda, també existeixen exemples de postals de Nadal en format paper però que aporten un missatge i a més tenen en compte criteris sostenibles pel que fa al material i la producció. Aquest és el cas de les targetes We need more trees de Poko Design. Aquestes celebren l'any internacional dels boscos i per fer-ho et conviden a seguir les estrelles i crear boscos i biodiversitat. Tot en paper reciclat, imprès en tinta vegetal i produït a nivell local.

- Decoració nadalenca. No cal un arbre de Nadal que sigui un avet. Es poden triar espècies autòctones que després podran viure tot l'any i tornar a ser el vostre arbre de Nadal. També es pot comptar amb arbres d'altres materials com la fusta, el cartró, o de materials reciclats. De manera que tindreu arbre de Nadal d'un any a l'altre. Aquest és el cas del disseny 100% en cartró ondulat de dossopdisseny. Aquest és plegable i es pot decorar amb els clàssics adorns nadalencs. Hi ha diverses mides i es pot guardar plegat durant tot l'any fins que arribi el següent Nadal. Paperpod també ofereix aquesta possibilitat, amb la diferència que el cartró és reciclat.

;

Joguines que fomenten valors. La gamma de joguines "Ecoplanet" està especialitzada en joguines de fusta i en jocs amb valors ecològics. Darrerament hi ha una major preocupació per part dels pares d'escollir jocs i joguines que fomentin en els nens valors educatius i l'ús de la imaginació. Els fabricants catalans s'estan posant al dia i cada cop n'ofereixen més joguines sostenibles. Per altra banda, cal recordar les joguines tradicionals que no requerien de bateries i que eren molt divertides com les xarranques, jugar a bitlles de fusta, fer curses de xapes, col·laborar en jocs de corda, fer construccions, etc. Al final el que volen els nens és passar-ho bé i encara més si els adults juguem amb ells. Fixeu-vos sinó en la reacció de molts nens petits quan reben un regal: treuen el paper i juguem amb ell. I la joguina és el de menys. La capsa i el paper de regal són la seva nova joguina.

- Complements únics. Finalment, sempre en el Nadal se solen fer regals funcionals, com és el cas d'una bossa. I més encara si aquesta es pot muntar i desmuntar, sense necessitat de cremalleres, ni complements metàl·lics; a partir de la tècnica d'origami. I encara més. Aquesta bossa està feta amb moqueta reciclada de fires, la qual s'ha tractat amb productes no tòxics i ha estat treballada en tallers de reinserció. Tot a Catalunya, amb el material disponible, en el color de moqueta que en cada moment triï la fira (ja que no es tenyeix la moqueta que es recull) i com a resultat: una bossa que ofereix funcionalitat i disseny. Més que un producte, regalaràs un projecte. Tot a un preu assequible. Són les bosses de Maamproject.

 

Així doncs, gaudir del nadal i tenir un consum més moderat i sostenible és possible. Ara bé, no cal no deixar-se enlluernar massa per les llums nadalenques (tot i que aquestes siguin de Leds). Gaudir del Nadal sense exigir-nos un consum desmesurat i amb opcions coherents i sostenibles, aquest és sens dubte el millor regal que ens podem fer.

 

*Si voleu gaudir d'un Nadal més sostenible globalment, des de la Diputació de Barcelona també es donen 50 consells per un Nadal + Sostenible. Aquests consells es distribueixen en cinc apartats: els residus, el consum, el transport, l'energia i l'aigua. Per part de l'Agència Catalana de Consum de la Generalitat de Catalunya també es proposa un recull de recomanacions per assolir un Consum responsable: "Per Nadal, consum responsable".

Etiquetes: 

Relacionats

Article

El passat 19 de novembre es va celebrar la jornada de networking de la Xarxa Barcelona + Sostenible, amb 134 assistents de més de 100 organitzacions de la ciutat que es van reunir al Born Centre de Cultura i Memòria. Durant el Fem Xarxing d’enguany, es van posar en valor les bones pràctiques i accions per la sostenibilitat emmarcades en els Reptes de ciutat, mentre s’estrenyien relacions i se n’establien de noves.

Article

La Casa de l’Energia, una de les guanyadores dels Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat.

Entrevista

Butlletí