Franc Comino és enginyer i soci fundador de Wattia Innova, que és en realitat la unió de dues empreses: iGetech Innova, centrada en l'eficiència energètica, i Analitzadors, d'assessorament energètic. La suma dóna més de 12 anys d'experiència i moltes idees per ajudar tot tipus d'edificis i indústries a reduir la despesa i la factura d'energia.
La seva obsessió era demostrar que els sistemes de control, el que coneixem com a domòtica, no són només extravagàncies per a cases de luxe, sinó que es poden aplicar per millorar la gestió de l'energia. I ho han aconseguit. La seu de Wattia Innova es troba a unes oficines d'Olot que ja han esdevingut un laboratori de referència. Sota el nom d'Espai Zero, han aconseguit ser el primer centre de treball a l'estat espanyol 100% autosuficient energèticament.
Hem parlat amb ell per conèixer més detalls. Forma part de la nostra sèrie sobre Ecoemprenedors
Què és i què fa Wattia Innova?
Wattia Innova desenvolupa els sistemes necessaris per poder analitzar la despesa energètica de qualsevol edifici o indústria, de manera que puguem saber com i quan s'està gastant l'energia, i com la podem estalviar. El que hem creat són productes molt senzills d'utilitzar, tant per nosaltres com pels nostres clients, que ens permeten saber perquè es gasta molt d'electricitat, de calefacció o de gasoil, per exemple. Un cop tenim aquesta avaluació, apliquem diversos sistemes per poder reduir el consum.
(F)
Com són aquests sistemes d'avaluació?
El nostre producte estrella és l'Smart Lite. Es tracta d'una maleta que hem dissenyat íntegrament, que permet mesurar i registrar el consum no només d'un sol punt com fan altres productes semblants, sinó fins a 24 punts al mateix temps. Això permet fer una auditoria en molt poc de temps fins i tot en empreses mitjanes i grans. I hem desenvolupat un software obert que ens ajuda a agilitzar tots els càlculs. Podem fer una auditoria completa en només tres dies.
A qui aneu adreçats?
Principalment a indústries o edificis terciaris on hi hagi un mínim de consum. Als habitatges particulars no hi ha tant de marge d'estalvi, i el que es pot fer ja és més conegut. Anem més encarats a grans consumidors d'energia: fàbriques, hotels, centres d'ensenyament, etc.
(F)
Un dels vostres primers treballs va ser a l'institut d'ensenyament secundari de la Garrotxa. Què hi vau fer exactament?
Aquest és un cas curiós, perquè de les vint persones que treballem a Wattia, una quinzena som d'aquest institut. Érem coneixedors de primera mà d'un edifici en què patíem fred i calor, amb zones que estaven a 16 graus i altres a 28, per un sistema de climatització que no funcionava bé. Els hi vam proposar aplicar un sistema de control en què nosaltres fèiem el projecte i la implementació la feia un grup d'alumnes de l'assignatura de tecnologia.
Vam instal·lar un sistema per graduar la temperatura de cadascuna del centenar d'aules. En realitat no hem canviat res, només hem dotat l'edifici d'una mica d'intel·ligència. Ara hi ha una sonda a cada aula per mesurar la temperatura, i un regulador a cada radiador. Els conserges o el director poden variar la temperatura i fer que tots els espais tinguin la necessària en cada moment. El resultat és que ara l'edifici no malbarata energia, i la reducció del consum és del 55%. L'IES ha deixat d'emetre 90 tones de CO2 cada any i ha rebaixat la despesa en 40.000 euros de gasoil a l'any.
En l'àmbit industrial destaca la vostra intervenció a un escorxador. Com ha estat?
En aquest espai gastaven molt i no sabien per què. Amb el nostre sistema Smart Lite, però en format fix, hem pogut saber quan i com consumien més energia, mesurant de manera continuada a 46 punts diferents: màquines, refrigeració, etc. A més, com que és un producte que no ha de pagar llicències i té software lliure, s'ha adaptat fàcilment a les seues necessitats.
Quins altres projectes heu fet?
Hem avaluat la despesa energètica d'uns concessionaris de cotxes i, per exemple, vam detectar un consum molt alt en cap de setmana per certs compressors i sistemes de refrigeració que no paraven mai. En una impremta hem pogut mesurar el cost energètic de cada màquina d'estampació, i s'han descartat els sistemes que sortien més cars. En una indústria càrnica els hem ajudat a saber el cost en energia de cada línia de producció, per poder-lo repercutir en cada producte o veure si els hi surt a compte.
També hem fet actuacions en alguna casa unifamiliar molt gran, de luxe. I hem aconseguit reduir el consum fins a un 60%. És gràcies a tots aquests clients inicials que ens van fer confiança que finalment hem pogut fer el nostre buc insígnia, l'Espai Zero.
(F)
Què és Espai Zero?
Un cop vam demostrar que els sistemes domòtics es poden aplicar per millorar l'eficiència energètica, volíem anar un pas més enllà i provar que es pot arribar a tenir un consum zero. I això ho hem fet a les nostres pròpies oficines, que han esdevingut una mena de laboratori. Hem anat al límit, hem aplicat una vintena de sistemes de generació, eficiència i estalvi energètics, a més de fer que la gent que hi treballa a aquest centre de treball -una vintena de persones- s'avinguin a adaptar-se a aquesta manera de fer. Per exemple, a l'hivern han de venir amb jersei perquè la temperatura que aconseguim és de 20 graus en lloc dels 23 o més d'altres oficines, han de ser conscients de a quines hores hi ha més producció solar, mirar de no engegar alhora totes les màquines que més consumeixen, etc.
Amb tot això hem aconseguit tenir consum zero durant tot un any.
Quins són alguns d'aquests sistemes que heu aplicat a Espai Zero?
En realitat el més important és el sistema SCGI, que regula els vint sistemes d'eficiència energètica que tenim instal·lats. Seria com tenir una orquestra de vint músics, i aquest gestor informàtic faria de director. El secret és fer-ho anar tot de manera ordenada per aconseguir un consum zero. Tenim sensors de temperatura, humitat, pressió i aire per avaluar constantment tots aquests sistemes d'eficiència energètica. En un any hem aconseguit automatitzar del tot la meitat dels sistemes instal·lats, i esperem fer el mateix amb els altres en els pròxims mesos.
(F)
Entre els sistemes que tenim destacaria el pou canadenc i la xemeneia solar. En realitat el que hem fet és buscar les arrels del que es feia a les cases pairals de la Garrotxa: amb una xemeneia a la cara sud de la casa, quan hi pega el sol l'aire calent de l'interior d'aquest tub fa un tiratge natural. Nosaltres ho hem pogut aplicar a un edifici que ja estava fet i que tenia un tub interior. També tenim un pou canadenc, que agafa l'aire fresc que tenim al subsòl de l'edifici a través del garatge i el pugem gràcies a la xemeneia solar. Amb tot això refrigerem Espai Zero de manera gratuïta. Costa de creure, però funciona.
Per altra banda tenim generació fotovoltaica, geotèrmia i acumuladors.
Què hi feu amb l'energia que us sobra?
Una de les nostres màximes preocupacions és no deixar perdre ni un bocí d'energia. Ja que no la podem vendre perquè no ens deixen, el que fem és intentar acumular-la, sigui en forma d'aigua, de massa de formigó o de bateria elèctrica.
I gràcies a això compensem els dies que en podem generar menys. Fins ara no ens hem quedat sense energia en cap moment, després d'un any de funcionament. Som el primer edifici a l'estat amb consum zero en un any.
(F)
I què en penseu d'aquesta impossibilitat de vendre l'excedent d'energia?
És vergonyós. La situació a Espanya en aquest sentit fa vergonya. De fet, no sabem si el nostre model de funcionament a Espai Zero està dins o fora de la legalitat, perquè canvien les normatives cada dos per tres. I tenim molt clar que ens negarem a pagar pel sol. Si arribem a haver de pagar pels quilovats de sol generats a unes plaques que hem pagat nosaltres, i amb una instal·lació que hem pagat amb els nostres recursos, ens negarem. Si cal ens en sortirem del control elèctric.
No és l'opció que volem, perquè pensem que hem de tenir una energia de recolzament com tenim ara, per si hi ha algun problema en algun moment. Però no al preu al que ens la fan pagar. Nosaltres ara tenim contractat un servei elèctric a Espai Zero com a recolzament del nostre sistema d'autogestió. Com que no consumim energia de fora, només paguem els mínims. Fa un any això eren 60 euros al mes, ara ja en paguem 160. És abusiu.
Aquest consum zero es pot aconseguir a altres espais?
Nosaltres no pretenem que tothom gasti zero, perquè a hores d'ara això implica un projecte molt ambiciós a nivell de tecnologia. Però per què no reduir el consum al 50% amb tres o quatre dels vint sistemes que nosaltres hem instal·lat a aquesta prova pilot? Això sí que ho podem aconseguir.
I després de l'èxit d'Espai Zero, quins són els vostres reptes de futur?
El nostre objectiu clau és fer veure que podem aplicar sistemes d'eficiència energètica en edificis ja construïts, tant públics com privats, com ara ajuntaments, escoles, hotels, residències, etc. I que es pot fer amb números assumibles. Tenim el know how i recursos propis. És factible. I hi invertim amb feina i també amb molta il·lusió.