La Cambra Tècnica de Grècia és l'entitat que ha estat emparellada amb la Diputació de Barcelona durant els últims dos anys en el marc del projecte SEAP PLUS. Aquest projecte permet el treball en xarxa i l'intercanvi d'experiències al voltant del Pacte d'Alcaldes, i els compromisos que se'n deriven, com els PAES (Plans d'Acció per al l'Energia Sostenible). Les parelles estan formades per un organisme amb experiència, en aquest cas la Diputació de Barcelona i un ‘en procés d'aprenentatge'. En aquesta entrevista, Haris Doukas, enginyer mecànic i assessor tècnic de la Cambra Tècnica de Grècia, i Nikos Anousakis, enginyer químic i membre de la Cambra, repassen com ha estat aquesta col·laboració i els principals resultats aconseguits.
Quina era la vostra situació en el Pacte d'Alcaldes, i els PAES (Plans d'Acció per al l'Energia Sostenible) abans d'aquest programa SEAP PLUS?
Abans del programa SEAP-PLUS, la Cambra Tècnica de Grècia no tenia cap participació activa en el Pacte d'Alcaldes. Tot i això, en el nostre rol d'assessors institucionals de l'estat, ja havíem recalcat la importància de l'estalvi energètic i l'ús d'energies renovables en el desenvolupament del país, la qualitat de vida dels ciutadans i la protecció ambiental, i vam participar en el disseny de les polítiques nacionals gregues sobre energia i medi ambient. Per tant, la participació de la Cambra Tècnica de Grècia en el Pacte d'Alcaldes com a coordinador nacional contribueix a aconseguir polítiques nacionals energètiques i ambientals adreçades al desenvolupament sostenible.
(F)
La Cambra Tècnica de Grècia ha estat emparellada amb la Diputació de Barcelona en el marc del projecte SEAP PLUS. Quina va ser la vostra primera reacció en saber qui seria el vostre company en aquesta experiència?Com que la Cambra Tècnica de Grècia no estava involucrada encara en el moviment del Pacte d'Alcaldes, per nosaltres era extremadament important comptar amb un company com la Diputació de Barcelona, un organisme ben reconegut per la seua participació pionera i molt destacada en el Pacte d'Alcaldes, no sols a nivells regionals i nacionals, sinó també en l'àmbit europeu.
L'elevada experiència i organització de la Diputació de Barcelona ha tingut un paper catalític en la fundació d'estructures adequades dins la Cambra Tècnica de Grècia i ha estat un suport substancial al Pacte d'Alcaldes a Grècia. Un altre factor important d'aquest emparellament és que Grècia i Espanya són tots dos països mediterranis amb condicions ambientals comunes i similars.
El projecte SEAP PLUS possibilita una transferència de coneixement entre actors regionals 'amb experiència' i 'en procés d'aprenentatge'. Quan va començar el projecte, quins eren els aspectes principals que esperàveu obtenir d'aquesta col·laboració?
Els següents:
- L'adhesió de més entitats locals (com a signataris) i més entitats regionals (com a estructures de suport)
- L'eliminació de les barreres no tècniques per als municipis
- La col·laboració entre les autoritats locals, les regionals i els actors energètics
- La transferència de coneixements entre els membres emparellats
- Aconseguir ser un bon exemple d'emparellament
- Més sectors d'emissió en un Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible
- L'accés a dades energètiques fiables
- La integració del Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible en les polítiques regionals
- La promoció dels instruments de finançament vinculats al Pacte d'Alcaldes
- La promoció i difusió del Pacte d'Alcaldes
I quins són els resultats a hores d'ara?
Entre altres:
- L'enteniment de les polítiques de les ciutats en procés d'aprenentatge, les necessitats i condicions locals
- Aspectes organitzatius del Pacte d'Alcaldes de la regió amb experiència
- La comprensió de les polítiques de les ciutats amb experiència
- Les mesures de finançament del PAES
- L'assistència tècnica als municipis
- Crear taules rodones municipals
- Involucrar-se amb els actors energètics
- La recol·lecció de dades energètiques
- El mètode d'Inventari d'Emissions de Referència (BEI)
- La revisió d'esborranys dels nostres BEIs
Una delegació de la Diputació de Barcelona va anar a Atenes el passat juliol per a un intercanvi d'experiències amb la vostra Cambra. De fet, aquesta ha estat l'última d'una sèrie de visites al llarg dels últims mesos. Com valoreu aquesta experiència? Quins van ser els temes principals d'aquestes reunions i quines han estat les principals conclusions que n'heu estret?
Els principals temes tractats van ser els següents:
- Aspectes d'organització del departament del Pacte d'Alcaldes de la Diputació de Barcelona
- Temes de finançament
- L'assistència tècnica als municipis de la regió
- La divulgació de les activitats per tal de mobilitzar la ciutadania i els agents implicats
- La monitorització del progrés
- Visites tècniques
- L'explicació de les polítiques i els problemes dels municipis en fase d'aprenentatge, les necessitats i necessitats locals
- Engrescar els municipis
- El desenvolupament i les línies bàsiques del PAES
- Sectors nous
I els resultats i principals conclusions són:
- La transferència de coneixements sobre la tasca d'estructures de suport a Catalunya cap a Grècia
- L'aprenentatge de metodologies que ajuden els municipis a desenvolupar, implementar i monitoritzar els PAES.
- L'aprenentatge de metodologies per mobilitzar els actors implicats i la ciutadania, i l'impacte de fer xarxa
- Sectors nous en els PAES
- Eines de finançament i oportunitats a la Unió Europea per tal d'implementar les accions
(F)
Vosaltres també heu visitat Barcelona -i Rubí i Vilanova- durant aquest projecte. Quins han estat els trets més destacats d'aquestes visites? Què és el que més us ha sorprès? I què ha estat de més ajuda per a la Cambra Tècnica de Grècia?
Segons les conclusions d'emparellaments anteriors, sabíem que era important saber com s'actua en el sector residencial i el sector terciari, i com interactuar i cooperar amb altres simpatitzants i coordinadors del Pacte d'Alcaldes. És per això que es va planificar una visita al municipi de Rubí, on han desenvolupat una estratègia energètica en tots els sectors. Aquesta visita a Rubí ens va permetre conèixer com un municipi pot implementar accions d'un PAES en sectors diferents. El grau de compromís polític d'aquest municipi és elevat, i això és essencial per tal de tenir èxit en la implementació de les accions. Les mesures que impliquen els sectors industrial i terciari ens van resultar molt interessants, sobretot a aquells de municipis amb característiques semblants a les de Rubí.
Durant la sisena visita a Grècia d'aquest programa d'emparellament, vam organitzar una reunió tècnica a l'Ajuntament de Tanagra, amb la participació de l'alcalde i tècnics municipals, representants de la Diputació de Barcelona i la Cambra Tècnica de Grècia, i representants de les indústries que operen en aquella àrea. L'objectiu d'aquesta reunió tècnica era informar, conscienciar i fer partícips als sectors terciari i industrial dels esforços de la comunitat local cap a un desenvolupament sostenible. La idea estava basada en el projecte Rubí Brilla, que es basa en la participació voluntària per tal d'augmentar la conscienciació cap a la sostenibilitat entre els actors industrials.
També vam assistir a l'Assemblea General dels Pobles i Ciutats cap a la Sostenibilitat. El tema principal va ser el Pacte d'Alcaldes: obstacles, solucions i nous reptes. Un dels aspectes més destacats va ser l'experiència sobre com està funcionant la creació de xarxes a Catalunya entre els governs locals, provincials i regionals. També va haver-hi intercanvi d'experiències amb altres coordinadors del Pacte d'Alcaldes que es troben en diferents moments del procés: Girona (per mostrar on es troben després de l'última visita a Barcelona), Lleida (que acaba de finalitzar el seu primer PAES) i Tarragona (que tot just està començant les tasques de coordinació).
(F)
Si ens centrem específicament en els Plans d'Acció per a l'Energia Sostenible, quines accions, mesures i tecnologies destacaríeu de tot aquest procés de transferència de coneixement?
Durant aquests dos anys de cooperació hem aconseguit la transferència de coneixements en sectors nous inclosos en els Plans d'Acció per a l'Energia Sostenible de la Diputació de Barcelona. Més específicament, a la Cambra Tècnica de Grècia hem après a incloure la gestió dels residus municipals i el consum d'energia del cicle de l'aigua en l'Inventari d'Emissions de Referència, i mesures específiques per reduir les emissions en aquest sectors.
Algunes mesures importants que hem après de la Diputació de Barcelona són el reciclatge, les campanyes de conscienciació, la recol·lecció de brossa orgànica, el compostatge, la instal·lació de sistemes de recuperació de l'aigua de pluja, el control SMART en sistemes de reg i l'ús de fonts alternatives d'aigua (de pluja, subterrànies i freàtiques per al reg). A més a més també s'han destacat mesures interessants de comunicació i conscienciació en els sectors residencials, terciari i de transport.
Quins s'han implementat ja a municipis grecs o estan a punt de fer-ho?
Al llarg del projecte SEAP-PLUS hem completat 6 PAES i n'hem enviat 5 al Pacte d'Alcaldes per a la seva aprovació. Tots els PAES inclouen accions d'informació pública i campanyes de sensibilització per a l'estalvi energètic en edificis públics, el sector terciari i el residencial, conducció ‘eco', l'ús de transport públic i fonts d'energies renovables.
I tot i que la gestió dels residus i el cicle de l'aigua no s'han inclòs de manera separada als PAES grecs, sí que hem incorporat algunes de les accions proposades per la Diputació de Barcelona en altres sectors.
Els municipis de Farsala, Anogia, Sintiki i Almopia han inclòs també el sector agrícola als seus PAES. Al sector agrícola, nous dins els PAES, s'han pensat mesures d'instal·lació de comptadors d'aigua i campanyes de sensibilització als pagesos i grangers.
Finalment, també s'han incorporat mesures de millora d'eficiència energètica en bombes de subministrament d'aigua i aigües residuals en alguns dels PAES que hem preparat.
Totes aquestes mesures encara s'han d'implementar.