Calcular, Reduir i Compensar (Un article de Jordi Bigues)

Periodista i activista ambiental.
27/09/2005 - 00:00
Dues trobades sobre l'aigua marquen el debat sobre la sequera. De fet, l'Ecofòrum de Terrassa que comença aquest 27 de setembre i la primera trobada internacional de l'ecologia de l'aigua de Riópar, on ara em dirigeixo, tenen en comú intentar socialitzar el que sabem i que sovint oblidem.
Lamentablement, la sequera no únicament era anunciada sinó que tots els efectes col·laterals ja eren descrits a l'informe que es va presentar arran de l'entrada en vigor del Protocol de Kioto, el passat 14 de febrer. Ara es destaca els efectes que tindrà la sequera en els propòsits de compliment d'aquest protocol, inici del canvi tecnològic sense precedents. A finals d'any superarem en un 50% - afegint un 5% per la sequera - els nivells d'emissions humanes de l'any 1990, any de referència sobre el que podíem únicament pujar un 15%.
Incomplir els acords internacionals té uns efectes indirectes incalculables. El més pròxim, la constatació de la incapacitat dels que governen en fer això: governar. El més llunyà és que el rescalfament global té uns efectes en la salut humana, en especial als tròpics i sobre els més desfavorits. El cas és que combinem bons propòsits amb peticions de bondat. 'Modereu el consum' sentim arreu en les pàgines parells dels diaris. Multipliqueu-lo diuen les senars.
Actuar sobre els hàbits però a partir del coneixement L'impacte global de les accions individuals o les tendències de l'equipament domèstic són resoltes fent referència a la bona voluntat. Es demana actuar sobre els hàbits oblidant que aquests són fills dels valors i que els bons propòsits no ho són sinó estan basats en el coneixement i convicció. És a dir, demanar un consum moderat d'aigua tan sols es pot aconseguir quan una part de la població sap calcular, reduir i compensar el consum domèstic d'aigua potable.
Que sigui necessari mobilitzar a aquest segment més compromès o amb més capital social no vol dir que sigui suficient. Si volem que la gent estalvi aigua haurà de saber quines emissions de diòxid de carboni comporta l'arribada d'un litre a la llar (es desconeix o s'amaga); saber calcular amb facilitat quanta aigua gasta cada habitant de la llar i com compensar ecològicament, monetàriament i socialment el consum d'aigua.
No cal seguir l'exemple del periodista madrileny que va tenir a la seva família sotmesa a una prova africana de disponibilitat d'aigua domèstica (una llarga setmana amb deu litres per fill/dia). La proesa descrita al suplement dominical de 'El Mundo' convertia en epopeia el que és quotidià per una bona part de la humanitat. No cal seguir l'exemple, però no poden seguir llegint aquest article sense CRC, calcular, reduir i compensar el seu consum d'aigua.
Com calcular el consum Amb el primer pas tanco aquest escrit. Com calcular el seu consum d'aigua, base per saber si les accions de reducció tenen efecte quantificable? És senzill, però no deixin de fer-ho. Són els seus deures, requisit previ per demanar amb contundència o continència que compleixin els seus als que manen. Una suma senzilla, una multiplicació i un parell de divisions seran suficients.
Sumarem els metres cúbics d'aigua dels rebuts del darrer any. Necessitarem la darrera factura. Els metres cúbics figuren a l'apartat 'l'evolució del seu consum' del rebut, on figuren els metres cúbics consumits en el rebut present i els quatre precedents, amb un diagrama. Dividirem la suma total per les persones que viuen a la llar, ho multiplicarem per 1.000 (un metre cúbic és igual a 1.000 litres d'aigua) i ho dividirem per 365 dies. Així sabrem quants litres persona/dia consumim. Als que caldria sumar els litres per cuinar, quan dinem fora, els consumits al lloc de treball...
Periodista i activista ambiental.

Relacionats

Butlletí