D'horts al terrat a mediació en conflictes ambientals, les noves idees dels ecoemprenedors emergents

Sostenible.cat
30/09/2013 - 00:00

Barcelona va acollir fa unes setmanes Incubaeco 2013, una iniciativa que aplega formació, mentoria i creació de xarxes per tal d'impulsar els nous ecoemprenedors. El jurat va triar quatre projectes del total dels catorze participants, sobretot mirant de premiar la innovació, l'impacte social i ambiental i la viabilitat financera d'aquestes noves apostes.

Sostenible, a través del seu especial Ecoemprenedors us explica algunes de les seves idees i els reptes a què ara s'enfronten.

Growinpallet, hort urbà amb materials reciclats i assessorament professional
L'objectiu de Growinpallet és instal·lar horts urbans als terrats de Barcelona, amb dues particularitats: les estructures es fabriquen a partir de palets reutilitzats, i s'ofereix un servei d'assessorament d'un "pagès urbà. "Aquest professional fa un manteniment setmanal, i també oferim la instal·lació i l'assessorament per posar en marxa un hort urbà", explica Rubén García, portaveu d'aquesta nova empresa. Es poden instal·lar a qualsevol terrat, i ja en tenen alguns a escoles, escoles bressol, restaurants, empreses amb espai d'oci per als treballadors, un centre de dia per gent gran, comunitats de veïns o particulars.

Growinpallet la formen quatre socis que estan a punt de formar una cooperativa: dos enginyers, un físic, i un químic, i a més compten com a col·laboradors amb una enginyera agrònoma i un pagès especialitzat en horts ecológics i permacultura.

Un cop acabades les primeres proves pilot, ara destinen els esforços a la part de màrqueting, i per a això els hi han vingut molt bé les jornades d'Incubaeco, on han guanyat el primer premi i, a més, "ha estat molt bé per rebre feedback d'experts sobre el nostre model de negoci i les estratègies que hem de seguir per poder portar endavant el projecte", conclou Rubén García.

Camp&Break, o com dinamitzar el turisme quilòmetre zero
Com es poden posar en contacte els propietaris de paratges naturals i els interessats en fer ecoturisme a prop de casa? Això és justament el que vol fer Camp&Break, una plataforma "peer to peer", que ha estat guardonada amb el segon premi. En paraules d'Alessandra Graziani, una de les impulsores: "El turisme té un gran impacte ambiental pel transport que requereix, i el que nosaltres volem és dinamitzar el turisme de proximitat, el turisme quilòmetre zero, no ens cal anar a buscar el contacte amb la natura molt lluny. A més, volem oferir l'oportunitat d'entendre més el territori, la seva cultura, viure-hi una experiència, no només anar-hi de passada".

Camp&Break es basa en un model col·laboratiu. Els mateixos habitants del territori poden suggerir la manera de conèixer-lo i les activitats més adequades a cada indret. A més d'Alessandra Graziana, hi participen diversos professionals de perfils diferents: arquitectura, biologia, màrqueting i comunicació, disseny i informàtica, i empresarials. "Aquesta varietat no només ens dóna una visió de 360 graus, sinó que ens facilita poder posar-ho en marxa amb la nostra pròpia feina". Tenen previst estrenar una primera web en breu per poder començar a veure com funciona amb usuaris reals.

No és el primer cop que els premien la idea (també van obtenir un guardó al Startup Weekend Barcelona), i això els confirma que el model de negoci va ben encaminat: "i això és fonamental, perquè pots tenir molt bones idees, però si no garanteixes la sostenibilitat econòmica, les bones intencions no poden arribar a fer-se realitat".

Genera, mediació i participació per la resolució de conflictes ambientals
Daniel Pons està al capdavant de Genera, una consultoria especialitzada en resolució de conflictes ambientals i territorials, "no només pel que fa a la mediació quan ja s'ha arribat a un punt de crisi, sinó també i sobretot en la prevenció i l'assessorament previ, i la potenciació de la participació dels diversos actors implicats".

Genera també ofereix assessorament en la millora de la governança de polítiques ambientals (incloent-hi temes forestals, agrícoles o d'infraestructures) i la formació i capacitació per a membres de l'administració i d'ONGs en aquests temes. Per a tot això té previst comptar amb la col·laboració de diversos experts, en funció de cada cas concret "perquè una de les bases per resoldre conflictes és facilitar informació clara i objectiva a tots els qui prenen part, perquè es pugui debatre en la mateixa sintonia".

D'Incubaeco, on ha compartit el tercer premi, s'emporta una formació "amb reflexions molt potents" que li permeten afinar molt més com desenvolupar el projecte. Ara té prevista una fase de presentació a clients potencials per tal d'acabar de definir els serveis que oferirà.

p>

 

VermiDesign, o la idea de posar un compostador que decora la casa
Si és evident que tothom ens hem acostumat a tenir una nevera o una rentadora a casa, per què no podem tindre també tots un vermicompostador per reaprofitar les restes orgàniques? Des d'aquest ambiciós plantejament, Marcela Carlesi ha presentat VermiDesign, una línia de compostadors urbans "petitons, compactes i de disseny atractiu que, a més de ser útils, facin bonic". A diferència dels que ja hi ha al mercat, aquests vermicompostadors (amb cucs) incorporaran un airejador i un triturador que funcionaran bé amb energia solar, bé amb un pedal "per fer molt més simple el procés i que ningú pugui tenir excuses per no compostar a casa".

VermiDesign oferirà diverses mides per a balcons, patis i terrasses, a partir de 20 litres, i té previst models "que facin conjunt amb els mobles d'exterior ,o amb formes divertides com ara un robot o una llauna de conserva, volem que sigui un objecte bonic de mirar, que es posi de moda". La fabricació es farà a Catalunya amb materials i proveïdors locals.

El premi d'Incubaeco "ens confirma que hi ha mercat per al nostre producte, i a més ens ha permès connectar amb tota una xarxa d'emprenedors amb criteris eco". Esperen tenir el primer prototip a la tardor.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí