'Desendolla’t' guanyador del Premi Europeu de l’Energia 2015

Periodista
22/06/2015 - 00:00

El projecte Desendolla't de l'Agència Local de l'Energia d'Osona (ALEO) ha guanyat el premi de la desena Setmana de l'Energia Sostenible de la Unió Europea en la categoria ciutats, comunitats  i regions.

El secretariat de la Setmana de l'Energia Sostenible de la Unió Europea concedeix anualment uns premis per reconèixer aquells projectes innovadors en tres àmbits: energies renovables, eficiència energètica i ciutats, comunitats i regions. Desendolla't, que ha obtingut el guardó en l'última categoria, és un programa de millora de la gestió energètica a les escoles pioner a Catalunya. Va començar el 2012 i avui arriba a més de 30 centres d'educació infantil i primària d'Osona.

"Pel projecte Desendolla't el premi significa un impuls i alhora un reconeixement a una feina portada a terme els darrers tres anys, on molts sectors de l'entorn escolar s'han involucrat per aconseguir un estalvi i per augmentar l' eficiència energètica als centres" explica Gil Salvans,  responsable tècnic de l'Agència Local de l'Energia d'Osona.

Resultats aconseguits
Desendolla't se centra en tres línies d'actuació: l'ambiental, amb l'estalvi energètic; l'econòmica, amb l'estalvi de diners; i finalment, la pedagògica, on cada centre treballa amb diferent intensitat la formació en l'àmbit energètic.

El primer any del projecte es va aconseguir una mitjana d'estalvi energètic del 28% als centres escolars amb un total d'estalvi econòmic al voltant dels 150.000 €. Les dades de dos anys indiquen un estalvi energètic a l'entorn del 24% i un estalvi econòmic acumulat de 280.000 €. "Els resultats aconseguits han estat bons i més tenint en compte la poca inversió portada a terme que ha estat d'uns 35.000 euros anuals" assenyala Gil Salvans.

La raó del projecte
El projecte va néixer de la necessitat detectada per l'Agència Local de l'Energia d'Osona de controlar millor el consum i la despesa energètica a les escoles municipals de la comarca. Segons dades de l'ALEO, educació és la 2a àrea municipal amb més consum energètic als pobles d'Osona. Aquest fet, va fer que es posés sobre la taula la necessitat de treballar amb diversos agents un projecte d'aquestes característiques. Així el projecte ha estat promogut pel Consell Comarcal d'Osona des dels departaments d'Energia i Educació i ha comptat amb la col·laboració dels ajuntaments, les escoles -amb el destacat paper del professorat i de les associacions de pares i mares- i el suport de la Diputació de Barcelona.

L'equip que porta endavant el projecte consta d'un coordinador amb dedicació exclusiva que és tècnic superior en Química Ambiental (Josep Valldeoriola)  dos tècnics llicenciats en Ciències Ambientals (Gil Salvans i Joan Canó) i un tècnic d'educació, llicenciat i doctorat en pedagogia (Jordi Valldeoriola).

El treball amb les escoles
Des del primer dia que participen en el projecte els centres d'ensenyament nomenen  una persona de referència que actua com a gestor energètic en l'edifici.  A continuació instal·len un aparell (Envi-R) que enregistra telemàticament el consum elèctric i la temperatura del centre les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any i que permet avaluar el consum energètic real dins el centre.
Segons Gil Salvans, "l'estalvi econòmic aconseguit en el primer any  ha permès a les escoles implementar sistemes de telegestió de la calefacció que es controlen de manera centralitzada des del Consell. L'objectiu es seguir millorant en l'aspecte energètic i, sobretot, millorar el confort dels usuaris".

En l'aspecte pedagògic cada escola té plena autonomia per decidir el grau de formació sobre temes energètics que portarà a terme. "Algunes ho han agafat com a treball transversal mentre que altres només fan sessions puntuals", indica Salvans. Un element destacat és "la maleta pedagògica". Es tracta d'un caixa-maleta que s'entrega a les escoles participants on hi ha uns quant exemplars d'un llibre que està destinat als alumnes de primària i que estableix un seguit d'activitats a realitzar a les aules

El futur de Desendolla't
El projecte ha suscitat l'interès de diverses administracions i escoles.  "Ens han vingut a veure per implementar projectes similars, fins i tot diferents escoles concertades de la comarca s'hi han interessat", explica Gil Salvans. pel mateix. "Possiblement  el curs vinent s'implanti un projecte semblant al Ripollès, i a d' altres zones com el Bages s'està treballant en projectes similars" afegeix. Pel que fa a l'Osona, de moment Desendolla't no té data de caducitat i seguirà endavant.

(P)

ACCIONS MÉS DESTACADES DINTRE DEL PROJECTE DESENDOLLA'T

- Recull de les dades bàsiques dels centres (consums i costos energètics)
- Optimització de la contractació.
- Telemesura del consum elèctric i anàlisi del consum "vampíric" o passiu.
- Sectorització de quadre elèctric i protocol de tancament i obertura dels centres (eliminació dels consum nocturns o vampírics).
- Anàlisi de corbes diàries de consum en hores lectives i sessions formatives amb agents implicats.
- Instal·lació de programadors digitals en termos ACS, fotocopiadores, cafeteres industrials, etc.
- Gestió de frigorífics i congeladors industrials.
- Reducció dels llums dels espais comuns i aprofitament de la llum natural.
- Gestió dels llums policia o consums no necessaris.
- Identificació dels elements del sistema de climatització, sistemes de control, etc.
- Millores en la gestió de l'aigua calenta sanitària (ACS).
- Zonificació dels circuits de calefacció, anàlisi de la temperatura interna de l'edifici, seguiment acurat de les condicions meteorològiques, etc.
- Optimització de la programació de la calefacció segons cada període de l'any.
- Instal·lació de sistemes de telegestió i domòtica pel control de calefaccions.
- Visites d'Avaluació energètica (VAEs) amb propostes de millora i seguiment posterior.
Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí