La sostenibilitat, recollida en 10 principis bàsics

28/01/2003 - 00:00
Dins de l'olla que és el III Fòrum social Mundial de Porto Alegre hom pot trobar també, a banda del gruix d'activitats, una impressionant escuma colorista, que es concentra bàsicament a les portes dels recintes on tenen lloc les xerrades, els seminaris, els tallers... Allà s'hi apleguen milers d'activistes repartint informació, tot convertint la trobada en una autèntica fira de la samarreta reivindicativa. D'altres es manifesten pels passadisos d'aquests espais tot reclament el suport per diferents causes, que van dels problemes del poble xilè a la dramàtica situació del poble palestí. També hi ha gent que hi arriba amb els deures fets, però. És el cas, per posar un exemple, de Social Watch, que diumenge va presentar un treball molt rigorós sobre els indicadors mundials respecte la liberalització de serveis i el seu impacte ambiental i social. Si els primers eren l'escuma, aquest darrer n'és la sedimentació. Dins aquest últim grup de propostes més perdurables hi ha la del Foro Latinoamericano de Ciencias Ambientales (Flacam), que ha presentat a discussió un decàleg sobre la sostenibilitat, els deu principis de la qual van sortir de l'anterior convocatòria. Rubén Pesci, president de Flacam, va compartir la sessió amb un representant de l'Ajuntament de Pelotas i una de l'Ajuntament de Río de Janeiro. Vet aquí el decàleg:
De l'ambient a protegir a la cultura ambiental. De la prepotència a la lleugeresa. Del poder a l'autoritat. De la denúncia a les alternatives concretes de canvi. Del discurs a l'aptitut per dur a terme projectes integrats i sostenibles. De la formació sectorial liberal a la formació holística amb responsabilitat social. De l'empresa comercial a l'empresa projectual social. De les iniciatives aïllades a l'actuació en xarxa. De l'estat regulador a l'estat promotor. De la mundialització del no a la mundialització de les propostes de canvi.
A banda de la presentació del decàleg, l'acte de Flacam, que va tenir lloc diumenge, va servir igualment per informar del Congrés ciutadà, culminat el 10 d'agost. Tal i com va explicar el representant de l'Ajuntament de Pelotas, en aquella trobada es van aprovar 13 idees 'força' per a aconseguir un medi urbà més sostenible. Tal i com apunta Pesci, "la qüestió de la participaió ciutadana en la projecció de la ciutat és essencial. Ja sigui per corroborar, per refutar o per legitimar la proposta de les persones encarregades de definir els projectes. De l'allau d'iniciatives participatives recollides aleshores n'està sortint un conjunt de publicacions i estudis per difondre les experiències de Brasil i d'altres llocs. Els matisos a la sostenibilitat sorgeixen del propi terme. Per exemple, tal i com definia un dels professors de la Universitat de Rio de Janeiro present a l'acte: "sostenible és tot allò que pot ser generalitzable per tota la humanitat sense destruir el planeta". Així sigui. Tot plegat, enunciats suggerents i que donen molt de joc. Rubén Pesci afirma, en aquest mateix sentit, que "sense un canvi de visió i concepció, les declaracions de canvi són insuficients. Cal sumar la bellesa a la nova cultura". Paraules, molt influenciades per la presència de Fridoj Capra, el pensador austríac, i que ha estat seguit fervorosament a Porto Alegre. Prova d'això és que els organitzadors li han asignat una última presència tot competint amb el propi Noam Chomsky, un dels grans noms propis del FSM. Per una altra banda, ahir, al Giganthino, es van viure moments de certa inquietud. Milers de persones, segons sembla, unes 15.000, duplicàven la capacitat d'acollida de l'estadi. Al final es va optar per mantenir completament obertes les portes. No va passar res, però les precaucions han aconsellat retransmetre en directe les intervencions de Chomsky al campament juvenil, tot esperant que així, l'assistència minvi.

Relacionats

Butlletí