03/12/2003 - 00:00
El futur de l'Aula de Natura de l'Aiguabarreig, a Mequinensa (La Franja de Ponent) penja d'un precari fil, després de la destrossa que va patir aquest centre el cap de setmana passat. Els brètols, que encara no han estat identificats, van forçar l'entrada de l'Aula, un dels centres d'educació ambiental que rep més visites escolars a l'Aragó, i van trencar amb terrible eficàcia tot l'espai físic i tot el que hi havia. El resultat fa estremir: escultures fetes miques, aquaris emplenats amb lleixiu i detergent, exposicions llençades al terra, l'equip òptic trepitjat, així com l'extens material fotogràfic i de camp que hi havia, que també va acabar de mala manera.
El món naturalista català ha quedat astorat per la terrible destrossa que deixa en una situació molt complicada el futur d'aquesta aula, cedida per l'Ajuntament de Mequinensa i on es depositava bona part del material de l'Estació Biològica de l'Aiguabarreig (EBA), entitat fundada l'any 1993 i que promou i dinamitza bona part de les activitats ambientals en aquest territori de gran valor natural, situat a la confluència dels rius rius Segre, Cinca i Ebre. Es tracta de la més gran unió fluvial i probablement la de més interès biològic de la península ibèrica i, administrativament, està situada entre les comarques de Baix Cinca, Matarranya, Terra Alta i Segrià i depèn, per tant, de les administracions de Catalunya i l'Aragó. És en aquest territori que l'EBA impulsa una campanya d'Agenda 21 i que donava bona part del sentit a l'Aula destrossada.
Els danys es valoren en 60.000 euros, a banda de tot el que es va pedre: arxius, registres naturalistes des del 1981 i unes 3.000 fotografies originals. Els responsables de l'espai, tal i com informa Vilaweb Mequinensa, estan estudiant ara desfer l'Aula, inaugurada fa cinc anys, i no restaurar els danys, que tindrien un cost massa elevat de diners, temps i esforç. Aquesta setmana, el Conseller de Medi Ambient del govern aragonès Alfredo Boné visitarà l'Aiguabarreig. L'EBA farà arribar al Conseller la proposta de gestió conjunta entre les administracions catalana i aragonesa.
L'àrea estrictament fluvial de l'Aiguabarreig és una zona humida de gran transcendència com a àrea de reproducció, hivernada i sojornada de fauna migratòria. La ubicació en plena depressió de l'Ebre i la proximitat del Delta l'hi afegeixen valors afegits com a extraordinari connector biològic. L'EBA porta a terme camps de treball, campanyes, colònies i campaments naturalistes a l'Aiguabarreig i ha rebut ajuts de diferents administracions i entitats. Algunes mantenen projectes concrets, com els ajuntaments d'Almatret, Mequinensa, Faió i Massalcoreig i d'altres fan aportacions econòmiques o tècniques per què l'EBA i l'associació d'Amics de l'Aiguabarreig puguen continuar la seua tasca. Entre elles, a banda d'un centenar de donatius personals cal destacar els de Nature Conservancy, l'Institut d'Estudis del Baix Cinca, la Xarxa Cultural de Ponent i l'Ebre, la xarxa de Casals Jaume I, l'Assemblea Ecologista de la Franja de Ponent/Ecologistes en Acció de Catalunya, ANSAR o la ICHN així com vàries empreses de l'entorn de l'Aiguabarreig.
L'Estació Biològica de l'Aiguabarreig ha actuat com a organitzadora o impulsora, promovent tant com ha estat possible la descoberta i la vitalitat de l'Aiguabarreig. Aquí en teniu un bon exemple:
> Maig de 1997: seu de les Primeres Jornades Ornitològiques Catalanes, que es van fer a Fraga i Mequinensa, amb més de 200 participants. > Novembre de 1998: Mequinensa acull el Seminari de Gestió Ambiental de la Institució Catalana d'Història Natural, dedicat a l'Aiguabarreig. > Juny del 2000: seu de l'Assemblea Anual d'Ecologistes en Acció de Catalunya amb l'Assemblea Ecologista de la Franja d'amfitriona. > Octubre del 2000: V Jornades Catalanes d'Herpetologia convocades per la Societat Catalana d'Herpetologia. > Juny del 2001: l'Ajuntament de Mequinensa rep als responsables de medi ambient de tots els partits polítics. Era el Precongrés de Medi Ambient i municipalisme de Catalunya, Catalunya Nord, Andorra, Franja de Ponent, Illes Balears i el País Valencià. > Maig 2002: Faió (Matarranya) acull el Segon Simposi Ibèric sobre Geologia, Mineria, Patrimoni i Societat. > Octubre 2002: Encontre Estatal de Voluntariat Ambiental.Ja es veu que la tasca realitzada per l'EBA ve de lluny i que no és qualsevol cosa. Caldrà esperar ara que amb la mateixa audàcia que ha aconseguit impulsar tot aquestes iniciatives, sabrà trobar, amb l'ajuda convenient, que no hauria de faltar, el desllorigador per continuar caminant endavant.