19/09/2003 - 00:00
En el marc dels cursos de tardor del Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Barcelona-Centre Ernest Lluch, el 17, 18 i 19 de setembre, es realitza al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) el seminari 'L'Explosió de la Ciutat'. Les transformacions recents a les regions metropolitanes de l'Europa Meridional.
Aquest curs, patrocinat per la Diputació de Barcelona, està dirigit per Antoni Font, Catedràtic d'Urbanisme de la Universitat Politècnica de Catalunya, i Carles Anglada, Coordinador de l'Àrea d'Infrastructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, i forma part d'un projecte internacional d'investigació universitària que té com a objectiu analitzar els territoris metropolitans del sud d'Europa: Porto, Lisboa, Montpellier, Marseille, Venezia, Bologna, València, Donostia-Bayona, Madrid i Barcelona.
El seminari compta amb la participació de prestigiosos investigadors com Francesco Indovina de l'Istituto Universitario di Architettura di Venezia (dijous 18, a les 9:30 hores) i Nuno Portas de la Facultade de Arquitectura de Porto (divendres 19, a les 12:30 hores), a més dels representants de les principals facultats i escoles d'Arquitectura del Sud d'Europa.
Per una altra banda, dijous, 18 de setembre, al mateix lloc es va presentar el segon volum de la col.lecció "Territorio y Gobierno. Visiones". La Diputació de Barcelona ha editat el segon volum de la col.lecció "Territorio y Gobierno. Visiones", dedicat al planejament urbanístic i titulat "Planeamiento urbanístico. De la controversia a la renovación". El llibre ha estat coordinat pel catedràtic d'urbanística Antoni Font. La principal tesi del llibre és que les noves lògiques del creixement urbà i les seves dinàmiques han provocat la controvèrsia sobre la utilitat del planejament urbanístic, i plantegen la renovació dels seus objectius, continguts i modalitats.
En aquest context, el llibre presenta una renovada aproximació interdisciplinar i supramunicipal del planejament, atent al paisatge i al sistema d'espais lliures, al consum raonable del sòl, a la recuperació dels teixits urbans, al transport públic i als programes d'habitatge. Un enfocament que proposa una nova relació entre les dimensions estratègica i operativa dels plans i projectes d'intervenció. En definitiva, el llibre defensa la necessitat d'un planejament físic més rigorós i flexible, com a millor instrument pel govern democràtic del territori.