16/12/2003 - 00:00
El Mapa Digital dels Hàbitats d'Andorra ja és una realitat. Es tracta d'un CD-Rom en format MiraMon amb mapes a escala 1:25.000, que és fruit del projecte finançat pel Centre de Biodiversitat de l'Institut d'Estudis Andorrans i que ha dut a terme l'equip coordinat per Josep Mª Ninot del Grup de Geobotànica i Cartografia de la Vegetació al Departament de Biologia Vegetal de la Universitat de Barcelona.
El mapa d'hàbitats d'Andorra és una eina bàsica per abordar la diagnosi, la gestió del territori i un millor coneixement del patrimoni natural a Andorra. És un nou recurs de caire científic, tècnic i divulgatiu, del màxim interès per a investigadors, gestors del medi natural i altres professionals relacionats amb l'estudi del territori, i facilitarà futurs treballs sobre biodiversitat del territori, distribució d'hàbitats, ecologia del paisatge, gestió del medi natural, impacte ambiental per l'acció humana, etc. Cal recordar que avui dia la primera causa d'extinció d'espècies al planeta és la pèrdua del seu hàbitat per la destrucció o bé l'espoliació econòmica, i un bon nivell de coneixement de la riquesa dels hàbitats naturals és un primer pas per garantir-ne la preservació.
Per editar el mapa, els experts han fet ús de documents cartogràfics i botànics sobre patrimoni natural d'Andorra, mapes geològics i forestals, i ortofotoimatges (fotografìes aèries digitalment rectificades i georeferenciades), tant en color com en infrarroig (IRC).
El mapa està basat en el llistat d'hàbitats establerta al manual CORINE de la Unió Europea, i mostra la superfície andorrana repartida en 175 hàbitats diferents, catalogats en 103 unitats de llegenda o categories. La llista d'hàbitats andorrans inclou unitats de mida molt diversa, des de boscos i prats de superfícies extenses, fins a comunitats d'herbes petites o hàbitats d'ambients rocallosos (roca nua, fissures, etc).
L'ús de la fotointerpretació ha facilitat la compartimentació de la superfície en parcel.les homogènies o polígons. A tot això, cal afegir-hi el treball de camp de l'equip, en campanyes del 2000 al 2001, per identificar de forma precisa al camp els hàbitats que ocupen cadascun dels polígons.
En conjunt, al mapa d'hàbitats la superfície queda repartida en poc més de 3.300 polígons, el contingut dels quals s'identifica per mitjà de les diferents unitats de llegenda (estanys i embassaments d'alta muntanya, llits i marges de rius, etc). El mapa també ha servit per definir els espais amb més valor ecològic, un treball dut a terme pels autors avaluant el grau d'interès naturalístic a partir de la cartografia dels hàbitats.
El CD-rom, accessible també des de la xarxa, inclou un glossari per facilitar la lectura dels textos, amb la terminologia específica relativa a territoris, formacions i comunitats, ambients, caràcters ecològics i zones biogeogràfiques. A més, es completa amb una sèrie de documents annexos per facilitar la interpretació de les dades (memòria explicativa, descripció dels hàbitats cartografiats, etc).
El mapa digital dels hàbitats andorrans forma part d'un marc més ampli de treball dels investigadors a nivell de tot Catalunya, finançat per la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, que té per objectiu cobrir la cartografia dels hàbitats en el territori català. Tota aquesta línia de recerca en cartografia botànica la realitzen experts del grup de Geobotànica i Cartografia de la Vegetació, dirigit pel professor Ramon M. Masalles al Departament de Biologia Vegetal, i integrat al Centre Especial de Recerca de Biodiversitat Vegetal (CERBIV), al capdavant del qual hi és el professor Josep Vigo.
Font: UB.