27/02/2004 - 00:00
El canvi climàtic provocarà a Catalunya una reducció dels recursos hídrics, sobretot a les comarques de secà, i podria modificar l'aspecte de la costa catalana i reduir les pastures i els boscos a l'alta muntanya. L'augment de temperatura com a conseqüència de l'escalfament global per la intensificació de les emissions de gasos d'efecte hivernacle podria ser superior als 3,5 graus, que és la mitjana del planeta estimada per l'ONU.
En la presentació del treball, el seu coordinador, Josep Enric Llebot, va expressar una especial preocupació pel fort ritme de creixement de les emissions de CO2 generades en el transport. De fet, el transport és el responsable del 40% de les emissions, molt per damunt de la indústria, i les previsions a mig termini apunten cap a un augment del seu pes en la demanda energètica, que creix a un ritme del 5,4% anual. Amb tot, a Catalunya les emissions de CO2 són inferiors a les d'altres zones amb igual nivell de desenvolupament a causa, segons l'informe, de la importància del gas natural i l'energia nuclear. El país té, a més, un futur esperançador en energia solar, i també en la reutilització de residus. Com a punts dèbils, la dependència elèctrica de l'exterior, la saturació del potencial hidroelèctric, la falta d'empreses energètiques o l'oposició a l'energia eòlica.
L'augment de la temperatura podria tenir impactes molt importants en l'agricultura, amb un possible augment de l'època fèrtil -una millora en les collites de raïm, per exemple-, però al mateix temps amb un perillós increment de l'evaporació i la sequedat de la terra. Els canvis en les variables meteorològiques poden afectar la productivitat i la qualitat dels conreus i els riscos meteoroògics als quals estan sotmesos. Els prats d'alta muntanya i els boscos de muntanya són els ecosistemes més amenaçats. Els estius secs i calorosos tindran, a més, un resultat clar: els incendis podrien ser més nombrosos i afectar una àrea més gran.
Pel que fa a les pluges, l'estudi apunta a un canvi de règim, amb tempestes més intenses i pluges concertades en certs mesos, tot i que això no suposaria forçosament un augment de la pluviometria. L'augment del nivell del mar i també de la freqüència d'inundacions pot contribuir a canviar l'aspecte de la costa. Els principals deltes i els aiguamolls són les zones més directament amenaçades.
L'informe també parla del turisme, un dels motors de l'economia catalana. El canvi climàtic podria allargar la temporada, fet que atrauria més visitants. Però els experts fan notar el perill que plana sobre la sorra de les platges, el seu principal suport, i proposen estudiar la protecció del litoral, amb obres de defensa o reordenant la primera línia de costa. El major impacte seria per al turisme d'hivern: l'esquí es mantindria per damunt dels 2.000 metres, però es veuria seriosament amenaçat per sota d'aquesta cota.
Les conclusions presentades apunten la necessitat que Catalunya estigui representada i pugui prendre part en el procés de presa de decisions per fer front al canvi climàtic a nivel estatal i interestatal. Al mateix temps, l'estudi recomana que Catalunya disposi d'una estratègia pròpia de lluita contra el canvi climàtic i que determini els organismes amb competències en aquest camp.
L'Informe sobre el canvi climàtic a Catalunya ha estat impulsat i coordinat pel CADS, òrgan assessor del govern, amb la col·laboració del Servei Meteròlogic de Catalunya i el suport de l'Institut d'Estudis Catalans. El contingut íntegre d'aquest document serà publicat a l'estiu. El document resum de les conclusions el podreu trobar aquí. En aquest altre enllaç podreu consultar l'índex reduït del treball amb el currículum dels autors.
Altres informacions sobre canvi climàtic a Sostenible:
Recursos en català sobre el canvi climàtic. Un informe reclama a les asseguradores que es prenguin el canvi climàtic més seriosament. El canvi climàtic ajuarà més els països rics i enfonsarà més els pobres. El futur del clima després de Marràqueix. Alteracions produïdes en les plantes i els animals pel canvi climàtic. Senyals ambientals 2002: referències per al mil·lenni.
Adjunt | Mida |
---|---|
+ www.cat-sostenible.org. | 34.11 KB |