16/06/2004 - 00:00
La Ministra de Medi ambient, Cristina Narbona, ha presidit aquesta setmana el lliurament dels Premis ECOMED-FFA a la Ciutat Sostenible que convoca el Saló Internacional de l'Energia i del Medi ambient, ECOMED, de Fira de Barcelona, i la Fundació Fòrum Ambiental (FFA). L'acte s'ha celebrat en l'Auditori de la Universitat Pompeu Fabra (Edifici França, Passeig de Circunvalació, 8) i han assistit també el Conseller de Medi Ambient, Salvador Milà i l'Alcalde de Barcelona, Joan Clos.
Totes les candidatures presentades han estat analitzades per un jurat tècnic i un jurat qualificador configurat per experts tècnics, acadèmics i polítics (no governamentals), així com per alcaldes dels ajuntaments premiats en l'anterior edició dels Premis.
Ajuntaments premiats:
' Premi Especial per a la ciutat més sostenible en la seva globalitat a l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat: Pels continuats i decidits esforços del municipi per anar construint un model de ciutat més d'acord amb els criteris de sostenibilitat. S'ha modificat la planificació urbanística per a adaptar-la als criteris de sostenibilitat. També s'ha introduït una metodologia transversal de caràcter interdepartamental per a l'engegada dels Plans d'Acció derivats de l'aplicació de l'Agenda21. S'ha tingut una atenció especial a la recuperació i manteniment de zones naturals urbanes que havien quedat fragmentades i descurades.
L'Ajuntament del Baix Llobregat destaca en un comunicat que l'aposta de Sant Boi per la sostenibilitat s'ha concretat principalment en un 'important esforç' en matèria d'educació ambiental i conscienciació sobre la problemàtica dels residus (la ciutat compta, per exemple, amb el Centre d'Educació Ambiental i Estudi dels Residus de la Masia Torre de la Vila, una referència a Catalunya), en la preservació de l'entorn natural (el projecte Parc Forestal Montbaig ha permès apropar a la ciutadania els valors naturals de la muntanya de Sant Ramon i la vall de Can Carreres ha estat preservada de l'activitat immobiliària mitjançant una innovadora fórmula de planejament urbanístic), en l'aprofitament dels valors naturals per part de diferents sectors de població (el projecte Horts Lúdics ha aconseguit contribuir a omplir el temps de lleure de gent gran del municipi amb una activitat natural) i en l'establiment de lligams entre medi ambient i ocupació (persones en situació d'atur han participat en programes de formació ocupacional adreçats a la millora del medi ambient de la localitat).
Sant Boi, recorden des del municipi, va iniciar el camí cap a l'Agenda 21 Local el mes de gener de 2000, quan es va constituir el Fòrum 21. Començava aleshores un llarg procés de participació ciutadana que ha aconseguit implicar més de 500 persones de la localitat i ha desembocat en l'aprovació del Pla d'Acció Local per la Sostenibilitat (que descriu 370 mesures d'actuació previstes per als pròxims 8 anys, amb un cost econòmic calculat en 48 mil·lions d'euros)- Així mateix, aquest mes de gener una vuitentena d'entitats i empreses van signar el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. 'L'obtenció del premi ECOMED culmina aquest procés i valida la seva idoneïtat com a eina de treball en el camí cap a la sostenibilitat', valoren.
En el seu discurs després de rebre el premi, Montserrat Gibert va afirmar que "el creixement ha de ser progrés, però si aquest creixement es tradueix en desigualtats, en mancances sanitàries, socials, educatives... el progrés es converteix en regressió". Així mateix, l'alcaldessa va dir: "una ciutat sostenible és una ciutat que aposta pel futur, una ciutat solidària, una ciutat que treballa pel benestar de les persones i, en definitiva, una ciutat compromesa col·lectivament per la qualitat de vida per a avui i per a les generacions futures".
' En l'àmbit de l'eficiència energètica i el foment de les energies renovables a l'Ajuntament de Sevilla: S'ha valorat la llarga trajectòria en la promoció de les energies renovables i en les campanyes de conscienciació pública. L'any 1998 es va crear l'Agència de l'Energia de Sevilla, que ha elaborat dos plans energètics. Amb el seu projecte "Sevilla Ciudad Solar", s'ha convertit en la primera ciutat espanyola en comercialització d'energia elèctrica produïda per plaques solars. Actualment ja hi ha un total de 23 instal·lacions d'aquestes característiques en edificis públics i la previsió és que abans de finalitzar el 2004 aquesta xifra arribi a les 53 instal·lacions.
' En l'àmbit de la gestió del cicle de l'aigua a l'Ajuntament de Torrevieja: S'ha valorat especialment l'esforç per abordar el procés d'integració del cicle de l'aigua en totes les actuacions del consistori, especialment en aquells àmbits que permeten la reutilizació de l'aigua per a la seva màxim i millor aprofitament, dotant-se d'un tractament terciari en la depuració de les aigües residuals que s'aprofita per a recs agrícoles i de zones verdes del municipi.
' En l'àmbit de la gestió de residus a l'Ajuntament de Castellbisbal (Barcelona): Ha posat en pràctica un sistema de gestió integral de residus ajustat al seu territori així com les campanyes per a incentivar el foment de la recollida selectiva en el municipi.
' En l'àmbit de la mobilitat, la contaminació acústica i la contaminació atmosfèrica ha quedat desert perquè les candidatures no arribaven a el nivell esperat.
' En a l'àmbit de l'ordenació del territori i la conservació de recursos naturals a l'Ajuntament de Sabadell (Barcelona): La recuperació dels marges del riu Ripoll, la millora dels accessos al riu, l'establiment de múltiples espais de passeig i descans, la restauració de fonts, al costat de la reordenació d'alguns horts d'oci i la creació i manteniment d'ambients aquàtics gràcies a l'aporti d'una làmina d'aigua constant.
' Menció especial a l'Ajuntament de León: Per la creació dels "Centres d'Oficis", amb l'objectiu final de promoure la fixació de les persones al territori evitant així la progressiva deterioració del Centre Històric i l'adequació de lleres dels rius Torío i Bernesga, amb un carril verd, creació d'un centre d'educació ambiental i una escola-taller d'energies renovables, etc.
' Accèssit a la ciutat més sostenible per desenvolupar alguna acció innovadora a l'Ajuntament d'As Pontes de García Rodríguez (La Corunya): Per haver engegat una sèrie d'iniciatives que han dinamitzat de nou el sector energètic a través de la promoció directa de les energies renovables, la ubicació d'un parc temàtic sobre energia i rutes de l'energia, la recuperació de l'entorn ambiental, al costat de l'aprovació d'un Pla de Formació i Ocupació i la Creació d'un Grup d'Economia Social.
' Esment especial per a l'Ajuntament de Gijón: Fins la data ha fet possible la creació d'Horts d'Oci, la repoblació de 4 finques, l'eradicació de les espècies nocives no autòctones en una parcel·la, la recuperació de bosc autòcton en dues parcel·les, les tales de seguretat i sanejament, així com la creació d'un observatori astronòmic, un apiario i la neteja de la llera del riu Peñafranca.
' Al projecte més sostenible realitzat per ens locals supramunicipals al Consorci per a la Gestió de Residus de la Segarra (Lleida): Es recull porta a porta la fracció orgànica, el paper i cartró, els envasos i la part no reciclable i es duen actuacions individualitzades amb els grans productors i els comerços. S'ha fomentat la participació de tots els agents socials, des de Càrites a les associacions de veïns i comerciants, blocs de pisos o centres de la tercera edat.
' Un accèssit a la Entitat Metropolitana de Medi ambient: Pel projecte per a l'aprofitament del metà per a la generació d'energia elèctrica a gran escala. La tecnologia desenvolupada inclou tots els processos de la "cadena de producció", des de la recollida del metà fins la distribució de l'energia elèctrica mitjançant sistemes que permeten el menor impacte ambiental possible.