10/05/2004 - 00:00
Prop de cent persones, en representació d'un bon nombre de municipis catalans, han participat aquest matí en la jornada 'Estratègies locals contra el canvi climàtic: Kyoto des de les nostres ciutats', organitzada pel Grup d'Energia de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i inclosa dins els actes de la Mostra d'Eficiència Energètica que, del 2 al 8 d'octubre, té lloc al Parc Central del Vallès.
L'objectiu de la trobada, convocada pels ajuntaments de Sabadell i Barberà del Vallès, coincidint amb la Setmana de l'Energia, que es celebra arreu del territori, era respondre l'ambiciosa pregunta: 'què es pot fer des dels ajuntaments per lluitar contra el canvi climàtic'. Naturalment, la jornada no ha acabat amb la troballa de cap fórmula màgica, però si amb el convenciment que els municipis -que en molts casos han liderat el treball de conscienciació per un nou model energètic- tenen encara molta feina a fer. De les 1.500 peticions que els ajuntaments de la demarcació de Barcelona han fet arribar a l'àrea de medi ambient, més de 500 responen a projectes relacionats amb l'eficiència i l'estalvi energètic. Un fet que demostra que, sortosament, el debat sobre el nou model energètic ha calat en les agendes municipals.
Una de les eines principals per fer nous passos -més ferms i visibles, s'ha remarcat- és la figura del Pla municipal d'eficiència i estalvi energètic. Aquest instrument, que es vol generalitzar arreu del territori, ha de servir per diagnosticar i integrar estratègies que permetin, entre d'altres, l'assoliment d'una menor dependència de les energies 'brutes', un ús més racional i, lògicament, més limitat i una major seguretat del suministre. L'horitzó no és pas senzill, però els ajuntaments tenen eines a l'abast per fer notar les seves accions. És molt probable que les aportacions fetes en la jornada serviran per la posterior redacció d'una Guia Metodològica per a l'elaboració d'un Pla Municipal d'Eficiència i Estalvi Energètic, que impulsaria la Diputació de Barcelona.
L'exemple dels més de trenta municipis catalans que han aprovat ordenances solars -que obliguen les noves construccions o les rehabilitacions a comptar amb aquesta tecnologia- ha estat subratllat per Núria Buenaventura, presidenta de la Xarxa i diputada presidenta de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. Buenaventura, que ha inaugurat la jornada, ha recordat que és molt important que els plans energètics siguin participatius i oberts a tots els actors implicats, en la línia de les Agendes 21; i que tinguin en compte la seva posterior evaluació.
Aquest és un aspecte que la diputada ha remarcat especialment, tot recordant que un dels fruits de la Quarta Conferència Europea de Ciutats i Pobles Sostenibles, que va tenir lloc el passat mes de juny a Aalborg (més informació, aquí), és precisament, el compromís d'acompanyar totes les propostes o accions d'un seguiment i una avaluació adecuats.
La compra verda també ha estat citada per diversos ponents, així com també experiències de regulació de normativa. De fet, Pedro Torres Ballesteros, director de Projectes de la Unitat de Gestió de Demanda i de Noves Energies de la Direcció General de Transports i Energia de la Unió Europea, ha reconegut que si tots els ajuntaments optéssin per fer servir només electricitat 'verda', se superaria de bon tros els horitzons marcats per Kyoto. Torres Ballesteros ha participat en la jornada a través d'una videoconferència que ha connectat el parc, situat entre Barberà del Vallès i Sabadell, amb el seu despatx de Brussel·les.
Aquest tècnic ha fet una densa però reveladora exposició dels diferents instruments que laUnió Europa posa a disposició d'empreses, institucions i ciutadans per aconseguir una cultura energètica més sostenible. En aquest sentit, Torres Ballesteros ha situat l'auge continuat de les emissions relacionades amb l'ús del transport com un dels reptes més evidents... i urgents! Ha assenyalat igualment el paper dels ajuntaments per ajudar a fer front a aquesta situació, 'un rol de gran importància, que va ser un dels resultats més perdurables de la Cimera Mundial per al Desenvolupament Sostenible, que va tenir lloc l'any 2002 a Johannesburg' (més informació, aquí), ha valorat. 'Cal que passem del consumidor passiu, a l'estalviador actiu', ha conclòs.
Joaquim Corominas, en representació d'Ecofys, ha explicat la figura del 'Menú del Clima', una eina interdepartamental i intermunicipal, desenvolupada a Holanda i que ha Catalunya s'ha aplicat a Cardedeu. Carlos Amieiro, director tècnic de l'Agència d'Energia de Barcelona, ha repassat la feina de l'Ajuntament de Barcelona, principalment a través del seu Pla de Millora Energètica de Barcelona, tota una referència. Per últim, Albert Cuchí, professor del Departmaent de Construccions Arquitectòniques de l'Escola Superior d'Arquitectura del Vallès de la UPC ha parlat de lea planificació energètica dels municipis i de les aportacions referents alconsum energètic dels habitatges.