18/01/2005 - 00:00
Sant Boi de Llobregat va ser un dels primers municipis catalans que van completar l'elaboració de l'Agenda 21. Després d'un procés de participació ciutadana impulsat per l'Ajuntament, es van consensuar amb la societat civil un conjunt de mesures i actuacions adients per assegurar un futur sostenible per a la ciutat. Des de l'Oficina de l'Agenda 21, el consistori s'ha dotat d'un instrument per mesurar el grau de compliment d'aquells compromisos: l'Observatori de la Sostenibilitat. Fins al moment, el 58 % de les actuacions de l'Agenda 21 de Sant Boi s'estan posant en marxa, segons ha valorat en un comunicat el propi ajuntament.
De les sis línies de treball en què s'estructura l'Agenda 21, la que està més avançada és la Promoció de l'educació ambiental (75%), tot i que l'Ajuntament considera positius els nivells de compliment assolits en els diferents àmbits durant aquests quatre primers anys de feina.
L'Observatori de la Sostenibilitat també s'encarrega de mesurar el grau de sostenibilitat de Sant Boi mitjançant un sistema estandaritzat d'indicadors. Els resultats són en aquest cas dispars. La ciutat registra una tendència poc sostenible en matèria de, per exemple, consum d'aigua per habitant, i una lenta evolució en l'ús del transport públic, protecció pública de les zones d'interès natural i adequació de l'estructura urbana per afavorir la circulació de vianants i ciclistes.
En canvi, Sant Boi obté bona nota pel que fa a control dels incendis forestals, despesa pública en protecció del medi ambient, control de la masa arbrada, qualitat de l'aire i recollida selectiva de residus (tot i que de la mateixa manera que cada cop es recullen més residus, també se'n generen cada cop més). L'anàlisi conjunta de tots aquests indicadors indica que es van assolint millores, però que queda molta feina per fer.