02/01/2005 - 00:00
L'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya conjuntament amb l'Agència de Residus de Catalunya organitzen una jornada amb l'objectiu de donar una visió de l'estat actual de les tecnologies de tractament, valorització i deposició de la fracció resta.
Més de 300 experts del món tècnic i científic d'arreu de Catalunya es reuneixen fins avui, 1 de febrer, per debatre el nou model de gestió de residus municipals a Catalunya i examinar les tecnologies de tractament, valorització i deposició de residus. La jornada s'ha organitzat amb l'objectiu de donar una visió de l'estat actual de les tecnologies de tractament, valorització i deposició de la fracció restant que tindran un paper notable en el desplegament del nou model de gestió de residus a Catalunya.
El nou model de gestió dels residus municipals a Catalunya necessita enfortir les polítiques preventives i incrementar la recollida selectiva com a eina bàsica per a la recuperació de materials, es valora des de l'Agència de Residus. Alhora, totes les fraccions de residus, inclosa la fracció restant, han de ser tractades per valoritzar-les al màxim i disminuir-ne el rebuig final, tant en quantitat com en impacte, quan es destini a tractament final. És a dir, s'ha d'aconseguir un rebuig final estabilitzat del qual s'hagi reduït al màxim la biodegradabilitat. Aquest model s'ha de consolidar amb l'impuls de polítiques participatives de tots els agents, tant de l'Administració i el món privat com de la societat en conjunt, es pot llegir en la presentació de la jornada.
'Els residus que genera la societat representen, en gran mesura, una pèrdua important de recursos que es podrien recuperar i reciclar, per aportar d'aquesta manera noves matèries primeres, evitar-ne el consum excessiu i contribuir a reduir-ne l'impacte ambiental causat per la gestió incorrecta o excessivament abocada al tractament final. D'altra banda, les polítiques europees, especialment la Directiva d'abocadors, posen èmfasi en la necessitat de disminuir el contingut d'elements biodegradables en el rebuig final, i reduir-ne d'aquesta manera l'impacte ambiental.'
Font: CETIB.