22/02/2007 - 00:00
El Departament de Medi Ambient i Habitatge, a través de la Direcció General del Medi Natural, ha realitzat un nou estudi de seguiment de la població del mosquit tigre asiàtic (Aedes albopictus) per tal de conèixer no només la seva distribució territorial sinó també per avaluar la seva evolució i capacitat d'expansió. El treball s'ha desenvolupat durant l'any 2006, i l'objectiu ha estat intentar trobar la manera de posar fre a la seva disseminació. A partir d'aquest estudi s'ha pogut constatar que el mosquit tigre es troba actualment en 26 municipis catalans.
L'Aedes albopictus és una espècie d'activitat diürna. Les seves picades són més nombroses i doloroses que les dels mosquits autòctons. Causen molèsties a tota la població, però principalment a la gent gran i la canalla i produeixen una important disminució de la qualitat de vida.
Des que l'any 2004 es va detectar la primera colònia del mosquit tigre asiàtic de la península Ibèrica a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) la població d'aquest insecte ha anat creixent i s'ha escampat per bona part del territori. L'any 2005 se'n va detectar la presència com a reproductor en 6 municipis més: Sant Quirze del Vallès, Terrassa, Molins de Rei, Barcelona, Ripollet i Rubí, per bé que el adults havien estat trobats en alguns altres indrets. L'estudi del 2006 (a més de les dades obtingudes pel Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat en aquesta comarca) ha confirmat la seva presència en uns altres 18 municipis: Barberà del Vallès, Badia del Vallès, Montcada i Reixach, Castellbisbal, Polinyà, el Papiol, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Feliu de Llobregat, Castelldefels, Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern, Vallirana, Pallejà, Gavà, l'Hospitalet de Llobregat, Altafulla, Vilanova i la Geltrú i Caldes d'Estrac. Aquí podeu veure'n un mapa.
Tot i detectar-se la primera colònia de mosquit tigre a Catalunya l'agost del 2004, la seva arribada al país es pot estimar uns tres anys abans. Fins ara, es desconeix l'origen de la colonització i la via d'entrada.
L'any 2005 es va detectar la presència d'un mosquit tigre adult a Tortosa i un altre a Sitges. Però el seguiment posterior dels paranys d'ovoposició han permès confirmar que es tractava de casos aïllats possiblement transportats amb vehicle per algun ciutadà que anteriorment havia estat en algun dels municipis afectats. En cap dels dos casos es van trobar ous que indicarien la presència d'aquest insecte en les poblacions esmentades.
Biologia del mosquit tigre
El mosquit tigre pertany a la família Culicidae i es caracteritza pel color del seu abdomen punxegut i potes, de bandes blanques i negres molt visibles a simple vista. Dues característiques que s'han de tenir en compte a l'hora d'identificar aquesta espècie de mosquit, i no confondre'l amb d'altres que se li assemblen, són: una línia blanca que recorre la part posterior del tòrax i el marcat color blanc de la punta dels palps (qualsevol dels apèndixs segmentats que porten al voltant de la boca certs artròpodes i que tenen una funció tàctil o gustatòria).
El mosquit tigre és una espècie originària del sud-est asiàtic. Des del 1979 està en procés de disseminació arreu del món. S'escampa mitjançant el transport global de mercaderies, principalment pneumàtics, però també productes de jardineria (bambú de la sort, per exemple). El seu radi de vol és relativament curt, amb un màxim de 400 metres (normalment 150 metres). Per això és molt probable trobar-lo prop del seu punt de cria. Tot i amb això, es pot desplaçar més lluny a través del transport passiu pel vent o a l'interior de vehicles.
En països tropicals i subtropicals poden ser vectors de diferents tipus de virus (dengue, febre groga, chicungunya i diverses encefatitis). Però a Europa,fins al moment, no es té constància que actuïn com a vector de cap malaltia. Les atencions als CAP són només per les irritacions originades per les picades.
Campanyes de control
El Departament de Medi Ambient i Habitatge, en col·laboració amb el de Salut, ha realitzat diverses campanyes de sensibilització i control del mosquit tigre des que es va detectar la seva presència a Catalunya, fa dos anys. Aquestes campanyes, realitzades també en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, els consells comarcals i municipis afectats, han consistit divulgar, sensibilitzar, formar i establir una sèrie d'actuacions tipus per tal de disminuir la població d'aquest insecte i la seva velocitat d'expansió. Les recomanacions s'han començat a endegar en els municipis de les comarques on s'ha detectat la presència del mosquit tigre i també a aquells que ho han demanat.