07/10/2007 - 00:00
Un prestatge fet amb els plàstics que llancem al contenidor groc, unes instruccions per a reutilitzar els embalatges domèstics i una impremta que converteix els seus residus en nous productes comercialitzables es van convertir, ahir a la tarda al MACBA de Barcelona, en els guanyadors dels Premis 2007 Disseny per al Reciclatge: Producte reciclat reciclable.
Aquests guardons els convoca anualment el Centre Català del Reciclatge, depenent de l'Agència de Residus de Catalunya, amb la intenció, tal i com va afirmar la seva directora Genoveva Català, 'd'afavorir l'allargament de la vida dels productes i la seva reutilització', tasca per a la qual és indispensable que el disseny, com a ciència, per tal de 'repensar tots els productes que generem cap a una recerca de minimitzar l'ús de matèries primeres'.
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va ser l'encarregat de lliurar els guardons, i en el seu parlament de clausura va destacar la gran qualitat d'uns premis que 'naveguen amb els vents de la història' i que es troben al bell mig d'una de les 'grans contradiccions' d'una societat contemporània que conjuga un 'consumisme desenfrenat amb una creixent pressió ambientalista'. Segons el conseller, el disseny ha de permetre que 'allò bell, no només sigui útil, sinó que a més sigui sostenible'.
A l'edició d'enguany dels premis si van presentar 36 candidatures dividides en tres categories. La primera, destinada als productes comercialitzats, reciclats i/o reciclables la va guanyar el projecte de l'Estudi de Disseny Blanc SL (estudiblanc.net), consistent en un prestatge mural format per peces independents 'i per tant substituïbles a baix cost- i creades amb plàstic de rebuig reciclat i al mateix temps reciclable ell mateix. Els cossos de formigó prefabricat, amb àrid i escòries d'incineradora reciclada 'presentat per Àrids Pérez SL (grupexape.com)- va merèixer una menció especial per les 'solucions aportades al sector de la construcció amb un producte de qualitat i estètica'.
La segona categoria, destinada a projectes encara no comercialitzats li va recaure a Marta Riudavets, per un kit on explica com reciclar o reutilitzar alguns envasos i embalatges domèstics; amb una menció per a Núria Tomàs, una estudiant de secundària que ha desenvolupat un material aïllant, utilitzable per a la construcció o el mobiliari, a partir dels residus sòlids urbans.
Finalment, la tercera categoria, destinada a estratègies empresarials o institucionals, va quedar en mans d'El tinter Arts Gràfiques, Edicions i Produccions, SAL (eltinter.com), per la seva línia +D'1, que promou la reutilització dels residus d'impremta (cautxú, paper o cartró) per a fabricar nous productes útils i bonics, com tests, gavetes, fundes de CD o portallapis. Una altra menció especial també va ser per l'Escola Superior de Disseny, ESDI (esdi.es) per promoure la participació als premis entres els seus alumnes, que van sumar fins a sis candidatures.
Tot tipus de propostes
A més dels guanyadors, hi havia, però, altres projectes molt interessants i innovadors, que demostren l'alt nivell de qualitat que han aconseguit els premis i també les grans possibilitats que té el disseny aplicat a la sostenibilitat. Des d'unes avarques amb sola de pneumàtic a una urna funerària biodegradable, passant per totes les opcions que té el reciclatge dels plàstic dels envasos 'fins a quatre projectes empraven específicament aquest producte- fins a productes més 'curiosos' com una catifa feta a base de burilles de cigarreta 'això sí, desinfectada- o un mobiliari urbà especial per a difondre i desar la premsa gratuïta. També destaquen els projectes que pretenen, no només ser ells mateixos reciclats, sinó que permeten l'eficiència en altres matèries, com el test amb un sistema per la reutilització de l'aigua o el recipient per a guardar l'oli usati permetre'n, així, nous usos futurs.
Tots els projectes presentats es van exposar al jardí del MACBA i van poder ser comentats 'i comparats- pels assistents a l'acte.
Adjunt | Mida |
---|---|
Fotos: J.C. | 95.07 KB |