17/07/2007 - 00:00
La situació de sequera s'agreuja a mitjan juliol amb l'entrada en excepcionalitat per pluviometria de totes les conques internes de Catalunya, excepte la conca del Ter, que ha entrat en excepcionalitat 1 per la reducció de volums embassats, informa en un comunicat el Departament de Medi Ambient.
Cal recordar que a les conques internes de Catalunya l'indicador de pluviometria es calcula com la precipitació acumulada dels darrers tres mesos, i es compara amb la mitjana històrica (1997-2004) per al mateix període. En aquest sentit, les conques de la Garona, el Daró, la Tordera, el Ridaura, el Besòs, Foix, la riera de la Bisbal, el sistema Gaià-Francolí, el sistema Siurana-Riudecanyes i la costa Sud han entrat en excepcionalitat per la manca de pluges, i se sumen així a les conques de l'Ebre, el Fluvià, el Maresme i Garraf-riera de Ribes, que ja estaven en aquesta situació.
Des de les darreres pluges del mes d'abril, molt abundants i típiques de la primavera, no ha plogut de manera sostinguda i suficient per tal de recuperar totalment els sistemes com s'esperava (la pluja acumulada a les conques internes entre maig i juny ha estat 40 mm per sota de la mitjana històrica). A la present declaració, l'indicador de pluviometria ja no té en compte aquestes pluges abundants d'abril i, per tant, el seu valor baixa notablement amb la conseqüent entrada en excepcionalitat de la majoria de les conques.
D'altra banda, aquesta manca de pluges dels darrers mesos, conjuntament amb els consums per regadiu (segons els desembassaments previstos i d'acord amb les mesures que estableix el Decret 84/2007), ha fet reduir els volums embassats al sistema del Ter i ha provocat l'entrada a l'escenari d'excepcionalitat 1 en aquest sistema.
Pel que fa a la conca de la Muga, aquesta es troba en situació de normalitat (aquesta conca es regula per volums embassats).
Cal recordar que el sistema Llobregat ja es troba en excepcionalitat 1 des del passat 16 d'abril. L'entrada en excepcionalitat 1 del Ter ha estat independent del sistema Ter- Llobregat en el seu conjunt, que encara té un valor de llindar d'entrada (270 hm3 al juliol), uns 30 hm3 per sota del valor actual de l'indicador. Això és una mesura preventiva per tal d'evitar descompensaments forts entre ambdós sistemes, és a dir, si una sola conca estigués molt descompensada faria entrar tot el sistema en excepcionalitat encara que l'altra no estigués en aquesta situació.
A les conques catalanes de l'Ebre la situació continua segons les previsions de la darrera declaració. La manca de pluges ha produït que la conca de la Garona hagi entrat en l'escenari d'excepcionalitat després de la Declaració del 16 de juliol, i s'ha sumat, així, a les conques de l'Ebre, que ja hi estaven des del passat 2 de juliol.
Mesures de la fase d'excepcionalitat
L'entrada en fase d'excepcionalitat per dèficit de pluviometria comporta que els
municipis que depenen de les conques que entren en aquest nivell han de garantir una dotació màxima de 270 litres per habitant/dia.
Pel que fa les conques del Llobregat i el Ter, la fase d'excepcionalitat 1 per dèficit de volum embassat comporta, a més, la reducció de la dotació en un 15% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades, l'anul'lació dels desembassaments per a ús exclusivament hidroelèctric, la intensificació dels controls d'usuaris, el reforç de les mesures d'estalvi a les xarxes d'abastament i les restriccions d'abocaments i sistemes no fluents.
Mesures d'aplicació a tot el territori
L'entrada a la fase d'excepcionalitat 1 a la conca del Llobregat va comportar l'activació del Decret de sequera a la totalitat del territori català. En aquest sentit, d'acord amb el Decret, els municipis, amb caràcter global, hauran d'adoptar mesures que consistiran a restringir els recs a parcs i jardins, prohibir l'ús d'aigua potable per a fonts i usos ornamentals, mantenir i reaprofitar l'aigua de piscines d'ús públic i privat, optimitzar l'ús de l'aigua en parcs aquàtics i altres instal'lacions lúdiques, i reduir la utilització d'aigua de boca per a neteja viària, entre altres mesures.
Es pot trobar informació complementària al web de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), en els apartats 'Seguiment de recursos i usos', i 'Estat dels embassaments', situats al marge dret de l'apartat Sequera 2007, que trobareu aquí.
La propera actualització de les dades sobre l'evolució de la sequera al nostre país es farà l'1 d'agost.