26/11/2007 - 00:00
El Departament de Medi Ambient i Habitatge posa a l'abast de la ciutadania, a partir d'aquesta setmana, un nou producte d'informació sobre el pronòstic de la qualitat de l'aire a Catalunya. Es tracta d'una pàgina web que informa sobre la qualitat de l'aire mesurada el dia anterior, a més de les previsions de la qualitat de l'aire del mateix dia i de l'endemà per a cadascuna de les zones de qualitat de l'aire definides per al territori català, elaborat a través d'un programari especial, que permet integrar els mesuraments realitzats en els diferents municipis en cada zona de qualitat de l'aire i oferir un índex per a cada zona (ICQA). L'objectiu és simplificar la informació i ampliar la difusió del pronòstic.
Per accedir-hi, cal anar aquí.
Els mitjans de comunicació que hi estiguin interessats, poden utilitzar aquest producte, d'una imatge molt semblant a la de la previsió meteorològica, o, fins i tot, personalitzar-lo per informar sobre el pronòstic a les diferents localitats catalanes, incloses en les diferents zones de qualitat de l'aire.
A Catalunya, la vigilància de la qualitat de l'aire es du a terme a través de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA). Les estacions de la XVPCA mesuren la concentració a l'aire dels principals contaminants atmosfèrics, és a dir, els nivells d'immissió. Informar dels resultats de totes aquestes estacions de mesurament i fer-ho per a cadascun dels contaminants és una tasca feixuga i sovint de difícil comprensió per la quantitat d'informació tècnica que requereix. La informació pública sobre la qualitat de l'aire a Catalunya s'ha caracteritzat, durant molt de temps, per ser una informació rigorosa i científicament correcta, però de difícil interpretació per al gran públic. L'índex català de la qualitat de l'aire (ICQA) és l'eina que permet informar tothom de manera clara, directa i ràpida sobre la qualitat de l'aire que respirem, i que garanteix amb efectivitat el dret que tenim tots els ciutadans d'accedir a la informació ambiental.
L'ICQA es calcula a partir de les dades de les estacions automàtiques de la XVPCA, utilitzant els nivells d'immissió de: el monòxid de carboni (CO), el diòxid de nitrogen (NO2), el diòxid de sofre (SO2), l'ozó (O3) i les partícules en suspensió (PM10). A partir del valor numèric de l'ICQA es defineix una qualitat de l'aire, que pot anar de bona a pobra, o d'excel.lent a molt deficient, cada una marcada amb un color diferent: verd, groc o vermell. Com més alt és l'ICQA, millor és la qualitat de l'aire. Així doncs, a cada zona, se li assigna un color, que correspon a l'ICQA mesurat o pronosticat.
Per conèixer els nivells detallats de contaminació de CO, NO2, SO2, O3, PM10 mesurats per les estacions automàtiques de la XVPCA, es pot consultar aquesta pàgina.