29/11/2007 - 00:00
La Cooperativa Agrícola de Sabadell i Comarca (COAGSA), que gestiona la finca municipal de Can Gambús, dins el Parc Agrari de Sabadell, ha començat a collir les primeres mongetes del ganxet que tindran denominació d'origen. El procés s'allargarà durant dos dies, durant els quals es preveu obtenir uns 1.000 quilos de llegum.
Fa uns dies va començar el procés de collita. El regidor de Sostenibilitat i Gestió d'Ecosistemes, Ricard Estrada, va assenyalar que és "una collita d'excel·lent qualitat", tot destacant la importància del Parc Agrari, on es conrea el llegum, perquè "és un espai agrícola per a la biodiversitat, però sobretot un espai de productes d'alta qualitat alimentària i un espai per a una economia real". Per la seva banda, Ramon Casamada, secretari de COAGSA i president del Consell Regulador per a la Denominació d'Origen, va destacar que "la qualitat del producte és excel·lent i la quantitat l'habitual dels darrers anys". Finalment, el comissionat per a la gestió del Medi Natural, Miquel Baldi, va voler puntualitzar el valor afegit que representa el procés de congelació per a la mongeta del ganxet, tot dient que "està inclòs en el reglament de la denominació d'origen perquè és un senyal de qualitat".
Cinc mesos de treballs
Les llavors es van plantar al juliol i durant aquests mesos han anat creixent fins a arribar al moment en què ja es poden collir i posteriorment envasar i comercialitzar. Les tasques per recollir els llegums compten també amb l'ajuda d'una desgranadora especial per a mongetes amb xarxa, que separa el gra, i també d'una màquina ventadora, que separa el gra de les impureses com ara les fulles i la terra. El procés continua amb la tria de les mongetes: es separen les que estan tacades o trencades. Aquest és un treball que es realitza de forma manual. Finalment, i per tal d'evitar l'ús de productes químics, els llegums es congelen amb l'objectiu de desinsectar. Un cop acabat aquest procés, les mongetes del ganxet ja estan llestes per envasar i començar-ne la comercialització.
Amb denominació d'origen
Aquesta serà la primera collita de mongetes del ganxet que tindrà denominació d'origen gràcies a l'autorització de la Unió Europea. En aquest moment, la denominació d'origen protegida Mongeta Vallès-Maresmeestà pendent dels darrers tràmits i és previst que s'enllesteixin per a la comercialització dels llegums.
La mongeta del ganxet està agermanada amb l'alubia de Tolosa. Precisament, el Consorci de Turisme del Vallès Occidental i Cuina Vallès van participar aquest cap de setmana en la Fira de la Alubia de Tolosa, al País Basc, on, entre d'altres actes, aquest dissabte es fer un dinar d'agermanament en el qual diferents cuiners de Cuina Vallès van preparar plats amb la mongeta del ganxet.
La del ganxet és una mongeta blanca molt fina al paladar, genuïna de la comarca del Maresme -al litoral català- i també pròpia del Vallès Oriental i de l'Occidental. Fins fa pocs anys era un producte més de la pagesia, que només es conreava per a consum propi. Però, tot i la reculada de l'agricultura, la producció de mongetes del ganxet ha augmentat gràcies al prestigi que ha adquirit en els darrers anys. A Catalunya persisteixen una desena de tipus tradicionals de mongetes per a consum en gra d'entre les quals la mongeta del ganxet és la que té una importància econòmica més significativa.
Parc Agrari de Sabadell
El principal objectiu del Parc Agrari és protegir el territori agroforestal i assegurar-ne la qualitat ambiental amb criteris de sostenibilitat, és a dir, preservant els recursos naturals i garantint la viabilitat econòmica, l'equitat social i la seguretat alimentària.
La finca municipal de Can Gambús està situada a l'oest del municipi, al Parc Agrari de Sabadell. Té 42 hectàrees de les quals 9,65 són forestals, 24,77 són agrícoles i la resta es dediquen a altres usos. Per la seva banda, el Parc Agraride Sabadell s'ubica a l'oest del municipi, limitant amb l'espai urbanitzat de Can Gambús, Castellarnau i Ca n'Oriac. El total del territori és de 550 hectàrees de gran varietat paisatgística.