18/12/2007 - 00:00
La custòdia del territori és una estratègia de conservació dels valors del territori que és aplicable en indrets ben diversos. La custòdia en l'àmbit de les masses d'aigua (en rius, zones humides o el litoral) s'ha desenvolupat amb força al llarg de 2007, coincidint amb un any d'acció coordinada entre la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).
La XCT i l'ACA van organitzar divendres passat a la seu del Departament de Medi Ambient i Habitatge un seminari sobre conservació i custòdia de l'entorn fluvial privat. Aquest acte s'emmarcava en un conveni de col'laboració existent entre l'ACA i la XCT. Per a l'any 2007, aquest conveni preveia, com a principals mesures, l'execució d'un Programa Pilot d'iniciatives de custòdia en l'àmbit fluvial i la participació d'entitats de custòdia en els processos participatius referents a la Directiva Marc de l'aigua (DMA).
Muntsa Niso, cap de la unitat de Participació i Concertació social de l'ACA, va donar la benvinguda als més de 70 assistents del seminari tot remarcant la importància de la custòdia com una formula participativa per facilitar la tasca de l'administració en la cura de les masses d'aigua de Catalunya. Niso va posar l'èmfasi en la innovació que significa l'ús de tècniques de custòdia del territori per oferir alternatives a la gestió dels ecosistemes aquàtics.
Resultats del Programa Pilot de custòdia fluvial
Elisabeth del Valle, responsable d'iniciatives de la XCT, va presentar els projectes als quals va donar suport el Programa Pilot de custòdia del territori per a la gestió, restauració i conservació dels entorns fluvials que s'ha dut a terme al llarg de 2007. Les entitats de custòdia que han rebut suport tècnic i assessorament per impulsar acords en l'àmbit aquàtic van ser l'Associació Nereo, el Centre d'Estudis de Rius Mediterranis i Acció Natura. La valoració que la XCT feia de totes tres experiències era molt positiva. Els responsables de les tres iniciatives van presentar les respectives experiències.
Guillem Mas, de l'Associació Nereo, va presentar l'acord de custòdia de les Closes de la Fonollera, situades al tram baix del riu Ter, al municipi de Torroella de Montgrí (Baix Empordà). Nereo ha acordat amb els propietaris de la finca recuperar la inundabilitat de la zona, i restaurar els hàbitats i espècies que hi havia amb anterioritat. Es preveuen actuacions com el manteniment del sistema dunar i la delimitació dels accessos de vehicles i persones partint d'un pla de gestió. Un cop recuperats els valors naturals i paisatgístics de la finca, s'hi duran a terme tasques d'educació i sensibilització ambiental.
Marc Ordeix, del Centre d'Estudis de Rius Mediterranis ' Museu Industrial del Ter va presentar l'acord de custòdia del Torrent i Pantà de Garet, en una finca agroforestal de Lluçà (Osona). L'acord de custòdia assolit entre l'entitat i el propietari permetrà recuperar un tram de 450 m aigües amunt del pantà i 120 m aigües avall del torrent, i millorar la seva qualitat ambiental. El propietari de la finca, que també va participar al seminari, va declarar que s'havia interessat en aquest acord per la possibilitat de compatibilitzar la conservació de la natura amb el manteniment d'una activitat agrícola extensiva. L'acord preveu, entre altres actuacions, la declaració de la finca com a Reserva Natural Privada pel seu alt valor paisatgístic i la promoció del turisme rural a la zona.
Joan Feliu, d'Acció Natura, va presentar un seguit d'acords a la conca de la Tordera (Maresme-Selva). L'entitat fa anys que intervé en l'estany de Sils, i per aconseguir una gestió integrada en aquesta zona humida d'elevat interès, va proposar-se ampliar el seu àmbit d'actuació. Per a fer-ho, s'han buscat finques pròximes interessants pel seu valor i s'ha redactat un programa de contactes amb propietaris per augmentar els acords a la zona. D'altra banda, l'entitat també ha mantingut contactes amb la propietat d'una finca amb bosc de ribera al riu Tordera, per recuperar i preservar l'hàbitat del picot garser petit, un ocell amenaçat.
Un cop presentats els casos del programa de 2007, del Valle va presentar el nou Programa per a l'any 2008, que pretén impulsar cinc noves iniciatives de custòdia al llarg de l'any, les quals gaudiran d'assessorament i recursos per realitzar acords de custòdia en ambients aquàtics. El programa estarà finançat per l'ACA, i les iniciatives que van gaudir de suport al llarg de 2007 continuaran rebent-lo al llarg de 2008.
Reflexions al voltant de la custòdia i la Directiva de l'Aigua
En la segona part del seminari es va presentar l'estudi 'Confluint en la cura de l'aigua. Reflexions sobre l'encaix entre la custòdia del territori i la Directiva Marc de l'Aigua'. Aquest document valora les oportunitats que presenta la custòdia del territori per contribuir al compliment dels objectius de la DMA. Segons l'estudi, cal una bona coordinació entre l'ACA i la XCT per fer que la custòdia del territori esdevingui una eina eficaç per assolir els objectius de la DMA. El document proposa línies d'actuació com l'impuls d'un grup de treball de custòdia fluvial o el reforçament de la coordinació entre els departaments de la Generalitat de Catalunya que intervenen en la gestió de l'aigua.
Gabriel Borràs, director de l'Àrea de Planificació per l'Ús Sostenible de l'Aigua de l'ACA, va cloure el seminari i va aprofitar per incidir en l'interès, per part de l'ACA, de la posada en pràctica de la custòdia fluvial a Catalunya. També va anunciar futures inversions de la Generalitat per millorar el bon estat ecològic de les masses d'aigua a Catalunya, algunes de les quals es podrien dedicar a iniciatives de custòdia del territori.
D'altra banda, dissabte va tenir lloc un taller d'eines pràctiques en projectes de custòdia fluvial, centrat en les adopcions de riu. Les adopcions de riu són un mecanisme en el qual un grup de persones duen a terme accions per conservar i millorar trams de riu, d'acord amb els respectius ajuntaments, i coordinats per l'Associació Hàbitats-Projecte Rius. Precisament, aquesta entitat va organitzar el taller, amb la col·laboració del Servei d'ocupació de la Generalitat de Catalunya i de l'ACA. En el taller hi va participar una trentena de persones d'àmbits diferents, que van interactuar entre elles en un seguit d'exercicis pràctics on s'havia de simular un projecte d'adopció en un poble fictici.