21/12/2007 - 00:00
ATLL invertirà més de 100 milions d'euros durant els pròxims quatre anys per aplicar el Pla de sostenibilitat d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL), que passa per obtenir la certificació EMAS (Sistema Comunitari de Gestió i Auditoria Mediambiental). Això suposa introduir la gestió ambiental a l'empresa, i gestionar millor els recursos hídrics i energètics i les emissions atmosfèriques i acústiques. D'aquesta manera, ATLL deixarà d'emetre 18.000 tones de CO2 l'any, amb una disminució del 66% de les emissions actuals. L'any 2012, ATLL produirà prop del 15% de l'energia fotovoltaica prevista al Pla d'energia de la Generalitat.
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i president d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL), Manuel Hernández, i el gerent d'ATLL, Joan Compte, van presentar fa uns dies el Pla de sostenibilitat d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL), empresa pública adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge.
ATLL té la missió expressa de gestionar, de manera conjunta i coordinada, l'aportació d'aigua potable a les poblacions del seu àmbit territorial. El Pla de sostenibilitat que ara aplicarà posa l'accent en l'estalvi de recursos, la minimització de residus i emissions i la generació d'energies renovables. Aquesta generació, mitjançant plaques fotovoltaiques, generadors eòlics, microturbines hidroelèctriques i biomassa produirà prop de 41 MW hora. En total, la reducció de CO2 serà de 18.000 tones, i l'estalvi de combustibles fòssils de 3.600 tep (tones equivalents de petroli).
Pel que fa a la producció de les diferents energies renovables, la més destacada serà l'energia solar, amb la instal'lació de parcs solars en terrenys de l'empresa. L'any 2012, aquestes instal'lacions produiran 21 MW hora, el 14,7% del que preveu el Pla d'energia de la Generalitat per al període 2006-2015. Els parcs solars s'instal.laran a les estacions de tractament d'aigua potable (ETAP) del Ter (la Roca del Vallès, Cardedeu i Llinars) i del Llobregat (Abrera), i als dipòsits de la Trinitat (Barcelona), Masquefa, Granollers, C-250 (Sant Quirze del Vallès), Costa (Sant Pere de Ribes) i Garraf (Olèrdola).
La producció d'energia fotovoltaica suposarà un estalvi del 35% del C02 que s'emet actualment. Produirà uns ingressos anuals de 9 milions d'euros, que suposen el 45% dels costos d'energia elèctrica de la dessalinitzadora i de la planta d'electrodiàlisi reversible del Llobregat.
L'energia solar tèrmica s'implantarà per proporcionar refrigeració i calefacció a les oficines de les ETAP del Ter i del Llobregat, i les de la Fontsanta i de la dessalinitzadora. Pel que fa a l'energia eòlica, els estudis fets mostren que la zona de l'Alt Penedès és on hi ha més presència de vent. En aquesta zona, ATLL té els dipòsits d'Avinyonet del Penedès i de Piera.
El gruix de les obres d'aquest Pla de sostenibilitat començarà l'any 2008, tot i que algunes ja han començat enguany, i acabaran al llarg de 2011.
ATLL és la primera empresa espanyola del seu àmbit a posar en pràctica un pla de millora mediambiental tan ambiciós. D'aquesta manera, fa una forta aposta per la sostenibilitat, dins la línia marcada pel Govern de la Generalitat.