Ted Turner: "La humanitat estarà a la llista vermella mentre no destruïm l'armament nuclear"

Sostenible.cat
06/10/2008 - 00:00
Ted Turner, fundador de la CNN, ha estat l'orador principal de la inauguració del Fòrum de la Natura, en el marc del Congrés Mundial de la Natura de la UICN. Turner, conegut també per la seva faceta de filantrop, ha alertat de la nova aposta per l'energia nuclear, especialment pel perill que representa tant pel medi com per la humanitat la proliferació d'armament atòmic. Josep Puxeu, secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, ha estat l'encarregat de donar el tret d'inici oficial en un Fòrum amb tres eixos temàtics: un nou clima per al canvi; ecosistemes sans, gent sana i salvaguardar la diversitat de la vida.

Ted Turner és conegut tant per ser el fundador de la CNN com per la seva vessant filantròpica que el va dur a crear la Fundació de les Nacions Unides. Turner ha acudit al Congrés de Barcelona per presentar els criteris per un turisme sostenible, fruit d'un treball entre la seva Fundació, la UICN i una vintena d'organismes més. A la inauguració del Fòrum de la Natura, el comunicador nord-americà -definit per la directora general de la UICN, Julia Marton-Lefèvre, com un agitador- ha assenyalat tres elements clau per avançar cap a un autèntic desenvolupament sostenible: la destrucció de l'armament nuclear, assegurar els drets de les dones com a garantia de l'estabilització demogràfica i el traspàs de fons dels pressupostos militars cap a les polítiques ambientals.

El filantrop ha alertat de la nova aposta per l'energia nuclear pel perill latent que representa la proliferació d'armament atòmic. "La humanitat estarà a la llista d'espècies amenaçades mentre no destruïm aquest tipus d'armament" ha assegurat Turner, qui no ha dubtat en assenyalar que els recursos per resoldre els problemes ambientals són actualment els pressupostos militars. "Deixem de fer coses nècies" -en referència als "vietnams" de l'Iraq i l'Afganistan- "i passem a desenvolupar accions intel·ligents" ha reblat. Finalment, ha advertit que si el futur de l'espècie humana passa per l'estabilització demogràfica, aquest fet només s'aconseguirà si es garanteixen plenament els drets de les dones.

Canviar el sistema?
El debat central de l'acte inaugural no ha defugit la tant anomenada crisi però des d'una perspectiva diferent a la de Wall Street. En aquest sentit, Juliete Biao Loudenoukpo, ministra de Medi Ambient Benín, ha remarcat que l'autèntica crisi és triple: alimentària, energètica i climàtica, i que és imprescindible posar a l'agenda política de l'Àfrica el tema ambiental ja que les conseqüències del canvi climàtic ja es noten "fins al poblat més remot del continent". Així mateix, ha interpel·lat als països desenvolupats "per tal que rendeixin comptes dels compromisos assumits" i parafrasejant (sense saber-ho) al president català ha demanat "passar de les paraules als fets".

Maria Fernanda Espinosa, ambaixadora de l'Equador a Nacions Unides ha tingut paraules molt dures per "l'economia de casino" que especula amb el preu dels aliments i que, en la seva opinió, és l'autèntica responsable de la crisi alimentària. Per Espinosa, representant d'un estat que acaba de votar una constitució que avança "cap al socialisme del segle XXI", "el capitalisme especulatiu és contrari a la sostenibilitat". Ràpidament l'ha contestada Bjorn Stigson, president del Consell Mundial d'Empreses per a un Desenvolupament Sostenible (WBCSD), que ha defensat el paper del mercat enfront a solucions planificades. Per Stigson els impactes al medi van ser molt pitjors en el socialisme real que en l'economia de mercat. Espinosa ha contraatacat assenyalant la crisi com a oportunitat "per reconstruir models fugint d'apriorismes" i per repensar conceptes com el de sostenibilitat: "crec que no tots l'entenem de la mateixa manera" ha conclòs.

Els eixos del Fòrum
"Un món divers i sostenible" és el lema d'aquest quart Congrés Mundial de la Natura que al seu torn té tres eixos temàtics. La directora general de l'organització, Julia Marton-Lefèvre, ha desgranat alguna de les preguntes que s'intentaran respondre en els propers dies a Barcelona. En l'àmbit temàtic "Un nou clima pel canvi" Marton-Lefèvre ha assenyalat els interrogants que suposen els biocarburants i la valoració econòmica dels ecosistemes. Ambdues qüestions reduiran diferències o les augmentaran, s'ha preguntat la directora general d'UICN. Així mateix ha assenyalat que un dels elements clau per a la mitigació del canvi climàtic és la gestió dels ecosistemes.

El segon eix temàtic: "Ecosistemes sans, gent sana" tractarà qüestions com la integració dels esforços conservacionistes en les polítiques de desenvolupament i la relació entre espais naturals i comunitats locals. Marton-Lefèvre també ha llençat una pregunta als membres del Congrés: "la conservació de la biodiversitat pot reduir la pobresa?". Aquesta qüestió l'ha abordat prèviament Soraya Rodríguez Ramos, secretaria d'Estat per a la Cooperació Internacional, que ha afirmat que només hi ha un tipus de desenvolupament, "serà sostenible o no serà". També ha recordat que la desertificació i el canvi climàtic el pateixen més els pobles vulnerables i que això es té molt en compte en les polítiques de cooperació de l'Estat espanyol.

Finalment, el tercer eix és el més clàssic en els seixanta anys de vida de l'organització: "Salvaguardar la diversitat de la vida". Tot i dur tants anys a l'agenda ambiental, la directora general de la UICN s'ha preguntat "quan passarà a ser considerada una necessitat vital". La resposta cadascú l'ha pogut reflexionar mentre s'interpretava El cant dels ocells, peça acompanya d'un audiovisual amb imatges de paisatges catalans.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí