Baron: "L'administració local és la que més pot fer per a canviar l'actitud dels ciutadans"

La Diputació de Barcelona ha presentat al Congrés Mundial de la Natura la seva feina en defensa del medi
Redacció
08/10/2008 - 00:00

Els diputats d'Espais Naturals, Josep Mayoral, i de Medi Ambient, Joan Antoni Baron, van explicar ahir les prioritats de la Diputació de Barcelona en l'àmbit de conservació del medi i les estratègies per mitigar el canvi climàtic i afavorir la sostenibilitat en el marc del Congrés Mundial de la Natura 2008.

Formada per 311 municipis, la província de Barcelona abasta 7.734 kilòmetres quadrats i té una població de 5,4 milions d'habitants (casi cinc milions d'ells només a la regió metropolitana de Barcelona), fet que suposa que sigui, en paraules de Mayoral, "un territori plural, divers" on la Diputació actua com a centre de coordinació per establir estratègies comunes per a tots els municipis. Bona mostra d'això és la "participació activa" que ha tingut aquesta administració local en l'elaboració del Pla Territorial de la Regió Metropolitana de Barcelona, amb l'objectiu "d'evitar el creixement dispers que ha caracteritzat la zona en els darrers anys".

Aquesta ordenació del creixement ha vingut acompanyada, ja des de l'any 1972, d'una defensa dels espais naturals dins de la província, quan es va crear la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació. Segons va explicar Mayoral, els principis d'aquesta xarxa són:

-Integrar els espais naturals dins el territori.
-Coordinar la seva gestió amb les polítiques sectorials
-Afavorir la participació dels municipis i la societat civil en la seva protecció.

La Xarxa de Parcs Naturals consta ara de 12 parcs i comprèn més de 100.000 hectàrees, i compta amb un pressupost anual per la seva gestió de 27 milions d'euros. Aquesta cura pel medi, va explicar Mayoral, ha portat a la Diputació a establir plans de gestió forestal i prevenció d'incendis, "tot i que no sigui potestat seva".

Els ajuntaments davant el canvi climàtic
Per la seva banda, el diputat de Medi Ambient i alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, va destacar l'important feina que realitza la Diputació de Barcelona recolzant als ajuntaments en la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, Baron va assegurar que "els ajuntaments s'han de centrar en reduir les emissions derivades de les activitats quotidianes dels seus ciutadans" i va remarcar que "l'administració local és la que més pot fer per canviar l'actitud de la gent". En aquest sentit, el diputat de Medi Ambient va recordar com la feina de sensibilització desenvolupada pels ajuntaments va aconseguir reduir el consum d'aigua durant el darrer episodi de sequera a la província de Barcelona.

Pel que fa a les mesures concretes per mitigar els efectes del canvi climàtic, Baron va destacar el catàleg de propostes d'adaptació per al món local editat per la Diputació a principis d'any, així com iniciatives pioneres en la gestió de la mobilitat com el projecte Gesmopoli, dedicat als polígons industrials. A més a més, el diputat de Medi Ambient va anunciar que quaranta municipis s'han adherit ja al Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses, "una iniciativa de la Unió Europea que pretén implicar als governs locals en la lluita contra el canvi climàtic" i en la que la Diputació de Barcelona està jugant, una vegada més, un paper de dinamització i coordinació dels seus municipis.

Relacionats

Butlletí