La investigació sobre els efectes dels factors ambientals en la salut humana no para d'expandir-se: cada vegada més s'associen a noves malalties i es troben noves relacions causa-efecte que han de permetre millorar-ne la prevenció. De tot això se'n fa un bon repàs aquests dies al congrés anual de la Societat Internacional d'Epidemiologia Ambiental, que se celebra a Barcelona amb la presència de més de 1.200 investigadors dels cinc continents.
La varietat de temes és gran i creixent, tal i com explica el codirector del CREAL i coorganitzador del congrés, Manolis Kogevinas: "Hi ha moltes comunicacions sobre contaminació atmosfèrica, que és una part molt important de la investigació epidemiològica, i de la que sabem des de fa anys que afecta el sistema respiratori; però ara sabem que afecta també al càncer de pulmó i a malalties cardiovasculars, i a altres aspectes que no podíem ni imaginar fa una dècada, com el desenvolupament neuroconductual dels infants. També hi ha una part important sobre salut infantil, perquè sabem que l'exposició a edats primerenques pot afectar la salut quan arribin a adults. I molta recerca sobre metalls, no només dels clàssics com el plom, sinó també del cadmi i del que en diem contaminants emergents, com els plàstics i el fluor de les paelles amb teflon, per exemple".
La llista continua, perquè cada vegada hi ha més indicis de diversos compostos que poden afectar la salut. Altres temes nous són la influència de la planificació urbanística i la disponibilitat d'espais verds en la salut de les persones. A més, tot coincidint amb el 25è aniversari de Txernòbil, hi ha un simposi especial sobre els efectes d'aquest gran accident nuclear. I també es parlarà sobre les conseqüències d'altres tipus d'accidents, com el vessament del Prestige, i de les radiacions. "Aquest és un tema molt preocupant", en paraules de Kogevinas, "perquè les radiacions dels mòbils poden causar càncer de cervell en adolescents o en joves adults, que és un sector de població que utilitza molt aquests aparells. Ara ho estudiem, a tot Europa, dins el projecte MOBI-KIDS".
A més de totes aquestes novetats, el càncer segueix sent un tema central de l'epidemiologia ambiental. El 90% dels càncers són de causes externes, des de l'estil de vida (dieta, obesitat, tabac, alcohol) a la contaminació atmosfèrica, els contaminants químics de l'aigua, les radiacions... Precisament al congrés es plantejarà una nova causa possible: estudis amb ratolins han demostrat que si se'ls canvia l'horari i se'ls proporciona llum de nit, desenvolupen càncer de mama perquè canvia tot el seu sistema hormonal. Ara s'ha estudiat la prevalència de càncer de mama en dones que treballen de nit, i els resultats indiquen que hi ha un augment de la malaltia en aquest sector de població.
El congrés, que està organitzat pel Centre de Recerca d'Epidemiologia Ambiental (CREAL) i té lloc al Palau de Congressos, va estar inaugurat pel Conseller de Sanitat de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz.