Com augmentar el reciclatge a les ciutats i regions? R4R dóna les seves primeres respostes.

Font: Agència de Residus de Catalunya
23/12/2012 - 00:00

Del 12 al 14 de desembre, prop d'un centenar d'experts europeus es van reunir a Atenes per analitzar com les autoritats locals i regionals poden millorar la seva recollida de residus i les polítiques de reciclatge. Aquesta reunió, organitzada per Efxini Poli, la Xarxa d'Autoritats Locals de la Regió d'Àtica, tenia l'objectiu de compartir l'experiència dels socis del projecte R4R (Regions per al Reciclatge) amb els municipis i les regions gregues. Va permetre presentar els primers resultats del projecte relacionats amb els instruments locals que ajuden a assolir un bons resultats de reciclatge.

Prohibicions de dipòsit i incineració com a via de gestió o cànons sobre la disposició dels residus municipals, normativa sobre recollida selectiva de residus (que defineix com es recullen selectivament - Porta a porta, en deixalleries o en àrees d'aportació - la freqüència de recollida i els tipus dels residus recollits), sistemes de preus diferenciats de gestió i campanyes de sensibilització: aquests són alguns dels instruments utilitzats per les ciutats i regions per organitzar la seva recollida i el reciclatge.

La combinació adequada condueix a ratis excel·lents de recollida selectiva i de reciclatge, com a Flandes, per exemple, on el 70% dels residus són recollits selectivament, amb un alt nivell de qualitat dels residus recollits (que asseguren així mateix un alt rati de reciclatge).

El 12 de desembre, els municipis i les regions gregues van comparar els seus plans de gestió de residus amb altres territoris d'Europa, amb especial atenció a la fracció orgànica dels residus municipals i temes de pagament per generació (Pay-as-You-Throw, PAYT). Encara que els resultats a Grècia no són tan alts com en les regions de Flandes o d'Estíria, per exemple, els seus resultats i el desig de millorar la situació són encoratjadors. Pel que fa la recollida selectiva de la fracció orgànica, s'estan portant a terme projectes pilot d'un model porta a porta, a un barri d'Atenes i a una altra ciutat grega. La informació facilitada per l'ARC sobre les experiències amb la gestió de la matèria orgànica dels residus municipals a Catalunya va despertar un gran interès.

El 13 i 14 de desembre, els socis R4R van seguir analitzant els instruments locals i els factors externs, així com la comparació de les dades relatives a la recollida selectiva de residus de paper i la fracció orgànica. Més de 300 instruments van␣

ser compartits pels socis R4R, englobant instruments jurídics, tècnics, econòmics i de comunicació. D'entre ells, el projecte identificarà les millors pràctiques i les compartirà amb altres ciutats i regions europees.

Regions per al Reciclatge (R4R) és un projecte europeu de tres anys de durada (2012-2014) amb l'objectiu de millorar el rendiment de reciclatge dels seus socis mitjançant comparacions consistents i un intercanvi de bones pràctiques. R4R involucra a 13 socis i està cofinançat pel programa INTERREG IVC.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí