Barcelona vol importar a les smart cities un nou sistema de reg intel·ligent als parcs i jardins

La nova plataforma smart water permetrà un estalvi anual de prop de 425.000 euros.
Font: Josep Bassas. Bcn.cat
07/04/2014 - 00:00
La ciutat de Barcelona ha començat a implantar un sistema intel·ligent de telegestió del reg que utilitza la informació de sensors i de les estacions meteorològiques per regar només amb l'aigua que les plantes necessiten. Una plataforma smart water, única al món, i que Barcelona proposarà com a estàndard de gestió de l'aigua per a les smart cities.

Ben aviat, els jardiners de Parcs i Jardins de Barcelona gestionaran el reg dels espais verds per mitjà d'una tauleta tàctil. És l'eina que els permet controlar el nou sistema de telegestió intel·ligent del reg de la ciutat, una plataforma smart amb la qual es poden obrir i tancar les vàlvules electròniques que controlen el reg, per tal d'aportar només el que les plantes necessiten.

Per posar en marxa el sistema ha calgut un treball previ d'inventariat de les espècies de cada parc i les seves necessitats d'aigua, la revisió dels sistemes de reg i la instal·lació de sensors d'aigua i humitat, soterrats en punts distribuïts per diferents punts d'un espai verd. Les dades dels sensors, combinades amb les que proporcionen les estacions meteorològiques i els pluviòmetres de la ciutat, permeten ajustar la quantitat d'aigua i rebaixar fins a un 25% la factura municipal de l'aigua. De fet, es calcula que permetrà un estalvi anual de prop de 425.000 euros.

"Estem utilitzant la forma tradicional dels pagesos catalans, que sempre han estat molt eficients en l'ús de l'aigua i el control del reg, per convertir-la en tecnologia del segle XXI al servei del verd urbà de la ciutat de Barcelona", ha explicat el regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans, Joan Puigdollers.

De moment, la plataforma només està operativa al parc Central del Poblenou, però aquest mes d'abril s'implantarà al parc de la Ciutadella i al parc Central de Nou Barris, i es preveu que en una primera fase arribi al 27% dels parcs de la ciutat.

L'eina l'han desenvolupat els departaments de Serveis Urbans i d'Informàtica de l'Ajuntament de Barcelona. Ara que ja s'ha desenvolupat l'eina de gestió, només caldrà anar-la ajustant de manera progressiva a les característiques de cada parc per generalitzar-ne l'ús a la resta d'espais de la ciutat.

Segons ha ressaltat el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, "aquest és un projecte que no existeix a cap altra ciutat del món i que volem que esdevingui un estàndard operatiu, part del city protocol de les smart cities, part d'allò que nosaltres volem per a totes les ciutats del món. No tingueu cap mena de dubte que aquest és un sistema que instal·larem en altres ciutats del món".

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon smartreg_g_thb_med.jpg48.27 KB

Relacionats

Butlletí