Mercabarna vol donar un pas més en la seva política contra el malbaratament alimentari, per això ha encarregat a la Universitat Autònoma de Barcelona la realització d'un treball que tipificarà les seves pèrdues alimentàries i oferirà línies de treball per reduir-les a la mínima expressió.
El treball consistirà en un diagnòstic del malbaratament alimentari produït per l'activitat de tots els operadors que es donen cita a Mercabarna -productors, majoristes i compradors (detallistes, distribuïdors, restauradors, etc.)- per tal de dimensionar-lo, analitzar-ne les seves causes, explorar la percepció dels actors que hi participen i finalment elaborar propostes concretes d'intervenció per tal de reduir el malbaratament alimentari i millorar l'operativa de gestió dels residus orgànics.
En aquest treball hi participarà l'Oficina de Medi Ambient de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); l'empresa Spora Synergies, spin off de la UAB especialitzada en consultoria social; i la Plataforma Aprofitem els Aliments (PPA), una entitat sense afany de lucre que ha aconseguit el suport de diversos representants de la cadena alimentària i de l'administració per lluitar contra el malbaratament alimentari des del camp fins a la taula.
El projecte estarà enllestit a finals de 2015 i podria tenir continuïtat mitjançant la participació del Parc de Recerca de la UAB que, a partir de les dades obtingues, proposarà a empreses i grups de recerca possibilitats de valorització dels aliments que actualment no s'aprofiten.
Mercabarna recicla el 72% del seus residus comercials
Mercabarna és el principal operador logístic alimentari del sud d'Europa. Respecte a les seves polítiques ambientals i socials cal destacar que disposa d'un Punt Verd dins el seu propi recinte i recicla el 72% dels residus comercials que genera l'activitat de les 800 empreses que hi operen, en 22.630.000 kg de residus a l'any. Per altra banda, col·labora amb el Banc dels Aliments des de 2002 afavorint que arribin anualment a aquesta entitat benèfica uns 600.000 kg. d'aliments frescos, productes que ja no es poden comercialitzar però sí consumir, per ser distribuïts entre persones necessitades.
Cal destacar que l'Oficina de Medi Ambient de la UAB estudia des de l'any 2009 el malbaratament alimentari tant dins del campus com fora d'ell. Ha realitzat, entre d'altres projectes, l'estimació del malbaratament alimentari de les llars, la distribució al detall i la restauració a Catalunya. També ha participat en l'elaboració de guies específiques per la reducció del malbaratament a les llars, al sector de la restauració o per a les entitats socials.
Respecte a la Plataforma Aprofitem els Aliments formarà part d'una comissió de seguiment que vetllarà perquè el projecte mantingui uns estàndards de qualitat i una coherència amb les estratègies de prevenció que es puguin donar en d'altres fases de la cadena alimentària.
Adjunt | Mida |
---|---|
lamanducanocaducaweb.jpg | 141.66 KB |