El Port de la Selva produeix aigua a Km 0 per minimitzar els efectes de les sequeres amb un sistema pioner

El Consorci de la Costa Brava i l’ajuntament altempordanès converteixen un aqüífer en una guardiola d’aigua regenerada
Canal Ajuntament
10/05/2016 - 12:39

L’Ajuntament del Port de la Selva i el Consorci de la Costa Brava, amb el vistiplau de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), impulsen un projecte pioner amb l’objectiu de produir aigua a Km 0 per minimitzar els efectes de les sequeres.

Aquesta iniciativa consisteix a recarregar l’aqüífer de la riera de Rubiés amb aigua regenerada. Per aconseguir-ho, es transporta l’aigua depurada, que prèviament ha estat regenerada, a unes piscines des d’on es filtra a l’aqüífer per poder reutilitzar-la. La regeneració consisteix a sotmetre l’aigua depurada a un tractament que en restaura la qualitat fins a fer-la apta per ser utilitzada de nou. Aquesta aigua es pot destinar a usos no potables, com per exemple regar els jardins, i també permet recarregar l’aqüífer local en períodes secs, sempre que sigui necessari: bàsicament durant part de la tardor, l’hivern i part de la primavera.

Aquest projecte pilot permetrà convertir l’aqüífer de la riera Rubiés en una guardiola d’aigua que es pot omplir amb aigua de la depuradora que prèviament ha estat sotmesa a un procés de regeneració, en comptes de llençar-la al mar. Per fer-ho possible, s’ha construït una canonada per transportar l’aigua tractada i s’han creat unes basses d’infiltració amb aigua regenerada a la zona de Malajambota, amb un cost de 146.453,81 euros. Les obres, finançades pel Consorci de la Costa Brava, estan incloses en el projecte europeu Demonstration Water Reuse 2014-2016 (DEMOWARE).

Per tirar endavant aquesta actuació, l’Ajuntament del Port de la Selva i el Consorci de la Costa Brava van decidir l’any 2013 participar en aquest projecte europeu que impulsa l’execució de projectes de demostració dels diferents usos als quals es pot aplicar l’aigua regenerada. En aquest cas concret, avaluarà si el conjunt de tractaments (estació depuradora, regeneració, infiltració i estada en l’aqüífer) permet generar una aigua de qualitat suficient per ser barrejada amb l’aigua pròpia de l’aqüífer i, posteriorment, subministrada per a l’abastament municipal, com a estratègia per a augmentar el volum i la garantia dels recursos disponibles en èpoques de poca pluja.

Durant la jornada tècnica que es va celebrar el passat 6 de maig al municipi per analitzar els resultats i els reptes d’implantació del projecte, l'alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, ha agraït “l’esforç que fa tothom per portar aigua al Port de Selva”. Més d’un centenar d’experts, entre els quals hi havia enginyers i tècnics d’ajuntaments, s’han donat cita en aquest municipi altempordanès per conèixer els detalls d’aquesta iniciativa innovadora i sostenible. El president del Consorci de la Costa Brava, Carles Pàramo, ha assegurat en el transcurs de la jornada, que el projecte del Port de la Selva “és un pas endavant en l'excel·lència de l'abastament i el tractament de l'aigua”, però ha assenyalat que “per continuar investigant necessitem una estructura administrativa capaç de fer possibles els avenços tècnics”. En aquest sentit, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull, que ha clausurat la jornada, ha declarat que “cal tenir bons projectes però també que siguem un país d'acció per poder-los implementar; cal prendre mesures concretes que transformin la realitat de la gent”. Rull també ha afirmat que “el projecte del Port Selva és un model de referència de cares al futur”.

Aïllament hídric
Actualment, el Port de la Selva només s’abasteix dels pous i de l’aigua de la pluja que alimenta el seu aqüífer, ja que no està connectat a la xarxa de la Costa Brava nord. Això ha fet que en anys de sequera, aquest municipi alt empordanès hagi patit problemes, tant per la falta de garantia d’abastament com per la pèrdua de qualitat de l’aigua potable per intrusió marina i per la salinització de l’aqüífer. Davant d’aquest context, la regeneració de l’aigua es dibuixa com la millor alternativa per fer front a possibles sequeres, a l’espera de la futura connexió a la xarxa de la Costa Brava nord (amb un cost estimat de més de 4 milions d’euros).  La iniciativa servirà per comprovar si l’aigua regenerada pot ajudar a millorar la garantia de subministrament d’aigua potable al Port de la Selva, que cada any consumeix uns 300.000 metres cúbics d’aigua.

La seguretat és una de les prioritats d’aquest projecte. Per això, DEMOWARE portarà a terme un protocol basat en evidències científiques per fer una recàrrega segura i sostenible amb aigua regenerada de l’aqüífer que abasteix el Port de la Selva. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el departament de Salut supervisaran el projecte per garantir-ne la seguretat.

De moment, el projecte pilot avança a bon ritme. El novembre passat es va començar la infiltració d’aigua regenerada a l’aqüífer amb 200 metres cúbics per dia. La participació en el projecte europeu també ha implicat altres actuacions com la instal·lació d'un conductímetre en continu per evitar l'enviament a la recàrrega d'aigua amb excés de salinitat, unes millores en el funcionament de l'estació depuradora i el monitoratge de paràmetres clau del procés, entre d'altres. La part essencial del projecte inclou assajos d'infiltració d'aigua regenerada, seguiment analític exhaustiu, anàlisi del cicle de vida i valoracions de risc.

Els reptes
La recàrrega de l’aqüífer del Port de la Selva suposa un nou desafiament davant la necessitat creixent de recuperar i valorar els recursos hídrics alternatius. Els reptes plantejats al Port de la Selva enllacen directament amb les problemàtiques globals del segle XXI com ara la contaminació, l’escassetat d’aigua i la recerca de la sostenibilitat. A més, aquesta iniciativa pionera servirà per posar les bases per desenvolupar projectes similars en altres indrets aprofitant els recursos locals. Els resultats del projecte DEMOWARE seran, doncs, de gran utilitat per impulsar noves maneres d’entendre la gestió dels recursos hídrics a Catalunya, garantint la sostenibilitat i la seguretat de la ciutadania.

El cas del Port de la Selva el lidera el Kompetenzzentrum Wasser Berlin (KWB, Centre de Competència de l’Aigua de Berlin) i en ell hi participen també Veolia Water Systems Iberica SLU i Amphos 21 Consulting SL com a socis del projecte, i compta amb l'Ajuntament del Port de la Selva, el Consorci de la Costa Brava i l'Empresa Mixta d'Aigües de la Costa Brava SA com a parts implicades en la gestió de l'aigua a la zona.

Fotografia: Riera de Rubiés. Autor: Lluís Sala


Municipis: 
Alt Empordà

Relacionats

Article

Aquesta és una acció més de les diverses que l’Ajuntament ha anat posant en marxa des de l’entrada en emergència per sequera el passat mes de setembre.

Article

Aigües de Reus ha publicat la licitació per a l’adquisició de sis nous vehicles elèctrics, amb la qual cosa assolirà l’electrificació del 85,2% de la seva flota de vehicles. Una inversió que cal emmarcar en les polítiques ambientals que l’empresa impulsa rere la consolidació de la transició energètica i una gestió més eficient del cicle integral de l’aigua.

Butlletí