Mosquito Alert: una plataforma ciutadana per investigar i controlar mosquits transmissors de malalties globals

CREAF
11/05/2016 - 15:22

La nova plataforma Mosquito Alert, que actualitza l’anterior projecte Atrapa el Tigre, ha incorporat Aedes aegypti, l’actual responsable de l’expansió del Zika. Aquesta iniciativa permetrà implementar un sistema d’alerta anticipada basat en ciència ciutadana, que detectarà si aquest mosquit arriba al nostre territori. Mosquito Alert amplia el seguiment de la presència i l’expansió del mosquit tigre amb la finalitat que les dades que es recullin nodreixin els sistemes de gestió de salut pública i recerca epidemiològica actual a l’Estat.

Mosquito Alert és fruit de l’aliança entre el CREAF i la Fundació “La Caixa” per impulsar la recerca, el seguiment i el control dels principals mosquits que són transmissors del dengue, el chikungunya, la febre groga i el Zika. Amb aquest acord es rellança el sistema ciutadà de seguiment del mosquit tigre (Aedes albopictus) vigent fins ara i l’amplia per incorporar-hi el mosquit transmissor de la febre groga (Aedes aegypti), l’actual responsable de l’expansió del Zika. El primer resultat d’aquest conveni és que l’anterior sistema, conegut amb el nom Atrapa el Tigre, es converteix en la plataforma Mosquito Alert. La nova plataforma permetrà implementar un sistema d’alerta anticipada basat en ciència ciutadana que detecti la possible arribada d’Aedes aegypti al nostre territori.

Mosquito Alert continua fent el seguiment ciutadà de la presència i l’expansió del mosquit tigre
L’any 2015 es van fer 10.000 descàrregues de l’aplicació mòbil i 4.000 possibles localitzacions de mosquit tigre. Amb aquesta nova plataforma es vol multiplicar aquest nombre, ampliar les dades al Big Data i ser capaços de fer models que prediguin, d’una banda, la distribució del mosquit, i d’altra banda, el risc epidemiològic que es transmetin les malalties que transporten.

Podrà detectar si el mosquit que transmet el Zika arriba a l’Estat
Aedes aegypti té un parentiu proper amb el mosquit tigre (pertany al mateix gènere, però no a la mateixa espècie) i és el principal vector del dengue i el chikungunya, la febre groga i el Zika. Fins ara no s’ha detectat aquest mosquit a l’Estat espanyol. Mosquito Alert ofereix una aplicació de mòbil perquè la gent informi quan cregui que ha vist un d’aquests mosquits. La novetat és que, ara, la ciència ciutadana ens pot ajudar a detectar també si arriba a l’Estat espanyol el principal transmissor del Zika, el mosquit de la febre groga.

Com a novetat, a partir d’ara l’aplicació ajudarà els usuaris a identificar el mosquit i diferenciar aquestes dues espècies d’Aedes abans d’enviar la informació. Si centenars de milers de persones col·laboren informant sobre els mosquits de la seva zona de proximitat, es podrà seguir l’expansió i la proliferació del mosquit tigre com fèiem fins ara.

Amb totes aquestes dades, els experts validaran la informació ciutadana rebuda, la faran pública al mapa interactiu que el projecte té al seu web, n’informaran les administracions i la utilitzaran per generar nous models científics.

Aquest projecte pretén doncs que tant el sistema d’alerta d’Aedes aegypti com el seguiment ciutadà de les poblacions de mosquit tigre residents i en expansió a l’Estat incrementin la participació dins dels sistemes de gestió de salut pública i recerca epidemiològica actual. Mosquito Alert vol fomentar l’aplicació de respostes i mesures de control concretes, efectives i a temps real, que serveixen per gestionar aquestes dues espècies de mosquit. Per fer-ho, les dades aportades pels ciutadans i els models matemàtics es compartiran amb les entitats que gestionin aquest problema.

El mosquit tigre s’ha expandit per tot el litoral mediterrani i és present a més de 360 municipis espanyols
Segons les darreres dades, es confirma la presència estesa del mosquit tigre al litoral oriental espanyol (províncies costaneres de Catalunya, Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia), així com l’avanç de l’espècie cap al nord-est, a l’illa de Mallorca. En general, les dades ciutadanes suggereixen que el mosquit s’està propagant des de la costa de llevant cap a Andalusia i cap a les regions de l’interior.

De fet, els anys 2014 i 2015, amb l’ajuda de les dades ciutadanes validades, entre altres experts, pel Dr. Bartumeus, juntament amb xarxes estatals de seguiment d’aquesta espècie, es va confirmar l’arribada del mosquit tigre a Andalusia i Aragó. D’altra banda, a Catalunya es va confirmar l’arribada del mosquit tigre a la província de Lleida. Des del 2014, es disposa de troballes de mosquit tigre a càrrec de ciutadans i valorades pels experts com a possible o probable mosquit tigre a més de 360 municipis espanyols. Catalunya és la comunitat autònoma amb més municipis amb presència del mosquit (189), seguida per la Comunitat Valenciana (115), Illes Balears (21), Andalusia (14), Regió de Múrcia (13), Aragó (5), Comunitat de Madrid (2), Castella-la Manxa (1) i la Rioja (1).


Etiquetes: 

Relacionats

Article
Article


El futur del nostre planeta està en joc. Estem enmig d'una emergència climàtica i la finestra per actuar s'està tancant ràpidament. L'Informe sobre la bretxa d'emissions del Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides de 2024 destaca les opcions difícils a què ens enfrontem: limitar l'escalfament global a 1,5 °C, lluitar per adaptar-se a 2 °C o afrontar conseqüències catastròfiques a 2,6 °C o més.

Butlletí