La Diputació de Barcelona referma el seu compromís en el projecte del camí del Llobregat a Olesa

Font: Ajuntament d'Olessa de Montserrat
17/05/2016 - 11:35

Una delegació de l'Ajuntament d'Olesa i la Diputació de Barcelona van visitar el tram d’obra del projecte al terme d’Olesa, la primera fase del qual està a punt de finalitzar-se.

Un projecte que ha de servir per “cosir” el territori a nivell paisatgístic, mediambiental i turístic”. Així ha qualificat el Diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona, Miquel Forns, el projecte del camí del Llobregat que finança l’ens provincial. L’alcaldessa d’Olesa de Montserrat, Pilar Puimedon, acompanyada per diferents regidors de la corporació municipal, ha presidit la visita al tram d’obra del projecte al terme d’Olesa, la primera fase del qual està a punt de finalitzar-se. A la visita, a més de Forns, hi ha assistit també el diputat delegat d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació, Valentí Junyent; i la consellera de Turisme del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Mireia Monfort; així com diferents tècnics responsables de l’obra. Durant la visita, Miquel Forns ha refermat el compromís de la Diputació de Barcelona per aquest projecte, i ha anunciat que aquest mateix any es concretarà el finançament per a la segona fase, que inclou entre les seves actuacions la recuperació d’un element històric com és “la Palanca”, que unia Olesa amb la colònia Sedó a Esparreguera.

El projecte d’obertura i consolidació del camí fluvial del Llobregat al terme d’Olesa té el doble objectiu de millorar l’ecosistema de ribera i crear un itinerari natural per a l’ús públic d’aquest espai fluvial. Aquest projecte, impulsat i finançat per la Diputació de Barcelona, inclou l’obertura d’un camí per la llera del riu des de la Puda fins a la depuradora d’Abrera, i a Olesa, abraça des del camí de la Puda fins a la zona coneguda com la roca de la Mona. El projecte global obre una nova perspectiva turística a la zona ja que, un cop finalitzat, es podran fer excursions en bicicleta, a cavall o a peu al llarg d’uns 200 quilòmetres aproximadament.

El projecte s’ha d’executar en vàries fases. La primera fase ha requerit una inversió de 300.000 euros, i ha permès obrir el camí projectat i alguns dels accessos al mateix. Per exemple, s’ha creat un accés per sota de la carretera C-55 a l’alçada de l’antic balneari de la Puda, que permet salvar la carretera. També s’han netejat i dignificat espais com la coneguda com a “platgeta d’Olesa”. El projecte al seu pas per Olesa contempla dos tipus de camí, un amb pendent suau, amb amplada mínima de 2 metres per tal que hi puguin circular les bicicletes; i un de pendent moderat o fort, amb amplada d’1,2 metres.

L’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, ha destacat que sense la inversió de la Diputació de Barcelona no hauria estat possible aquest projecte, i per aquesta raó des de l’Ajuntament d’Olesa s’ha volgut organitzar una visita per tal que els representants de l’ens provincial puguin veure “in situ” els avenços realitzats. Segons Puimedon, els resultats són “molt positius” i aquest “és un projecte amb molt de futur que esdevindrà un camí pel qual hi podran circular persones a peu o en bicicleta, amb tota seguretat”. Des de l'Ajuntament d'Olesa també es vol agrair la col·laboració i bona predisposició mostrada pels propietaris dels terrenys per on passa el camí, que han posat totes les facilitats perquè els treballs tirin endavant.

Valentí Junyent, Diputat d’Espais Naturals i Medi Ambient de la diputació de Barcelona (i alcalde de Manresa) ha destacat, precisament, que calia conèixer el projecte “sobre el terreny” perquè les actuacions demostren l’aposta feta per la Diputació per arreglar les accions que al llarg de molts anys havien malmès el riu i les colònies tèxtils. Segons Junyent, és segur que el projecte “tindrà molt bona acollida” per part de la ciutadania.

Miquel Forns, Diputat de turisme de la Diputació de Barcelona, també ha volgut remarcar que aquest és un projecte que, més enllà dels seus objectius mediambientals i turístics, s’ha fet “per al gaudir i ús dels ciutadans”, i que, a més, suposarà “cosir” el territori a nivell paisatgístic, mediambiental i turístic”.

El projecte del camí fluvial del Llobregat forma part també del Pla de Senders Turístics del Baix Llobregat. La consellera de Turisme del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Mireia Monfort, ha destacat precisament que l’ens comarcal té la funció de coordinar els diferents municipis implicats amb la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana, amb l’objectiu d’unificar criteris al llarg de tot el recorregut del camí. Per exemple, ha anunciat, ara s’està treballant en una carta de compromís a signar pels municipis i la Diputació en la qual no només es comprometen a anar en la mateixa direcció, sinó també a vetllar pel manteniment del camí.

De moment, en la primera fase del projecte del camí del Llobregat a Olesa s’hi ha invertit 300.000 euros. La segona fase està quantificada inicialment en 700.000 euros i contempla la consolidació i ampliació del camí i la millora de les infraestructures, l’habilitació de carrils bici i la recuperació de la Palanca de can Sedó. La tercera i darrera fase, quantificada en 300.000 euros més, contempla la recuperació d’hàbitats de ribera.

 


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Acte
17/03/2024 - 10:00
Carrer Verge de Montserrat. Cornellà de Llobregat
Notícia

L’Ajuntament de Viladecavalls suma més d’un milió d’euros en subvencions que destinarà a la millora del servei a partir de l’any vinent

Reportatge
REFLEXIÓ

Les pluges recents han permès l’obertura del pantà de Susqueda amb el pas de l’escenari d’emergència al d’excepcionalitat.

Butlletí