El passat dimecres 23 de març, la Regidoria de Medi Ambient, Sostenibilitat i Serveis Ambientals de l’Ajuntament del Vendrell, amb el suport de l'Estratègia Catalana Residu Zero (ECRZ), va realitzar, de forma simultània a nou punts del Vendrell, una anàlisi del contingut de les bosses de la fracció resta dels residus municipals
L’acció consistia en agafar bosses de la fracció resta (la bossa de deixalles que no s’han separat selectivament) i classificar-ne els diferents materials dels residus en 10 separacions diferents en funció de la gestió desitjable dels materials: COMPOSTAR, RECICLAR, TRACTAMENT ESPECIAL I REBUIG.
Aquesta acció ha demostrat que la major part (en pes i en volum) dels materials que van a parar al contenidor de rebuig són materials i productes recuperables i reutilitzables. En pes, un 53,65 % dels residus analitzats són compostables (d’aquest 53,65%, un 10 % es corresponen a malbaratament alimentari), un 36,73 % són reciclables i un 0,65 % s’haurien d’haver dut a la deixalleria ja que són perillosos. Només un 8,97 % dels kg era realment rebuig.
A més, s’ha detectat que un 12,58 % del pes, i en volum un 45,42 %, dels residus analitzats son envasos, embalatges i altres productes superflus i innecessaris, la majoria dels quals es podrien evitar si anéssim a comprar triant els productes amb el mínim o sense embalatge, envasos reutilitzables, comprant a granel i anant amb la nostra bossa reutilitzable o cabàs. Productes i objectes haurien de ser redissenyats amb criteris de producció neta.
Els resultats d’aquesta acció mostra que el 91,03 % dels residus al Vendrell, no se separen correctament, especialment en pes els residus orgànics de les restes de menjar. És un dels més fàcils de reciclar, ja que es transformen en compost que és un adob orgànic molt valuós per a la terra. En canvi, si s’aboquen o s’incineren contaminen el medi. En definitiva, la majoria d’aquests residus es malbaraten i contribueixen a la contaminació del nostre entorn.
El municipi del Vendrell s’ha adherit, com molts altres municipis catalans, a l’Estratègia Catalana Residu Zero (ECRZ), que pretén augmentar la recuperació dels residus i disminuir el rebuig i l’impacte ambiental que ocasiona, i el que comporta de malbaratament dels recursos escassos. L’Ajuntament del Vendrell, veient aquests resultats que ens indiquen que el Vendrell suspèn en els objectius de la UE i dels objectius de l’Estratègia Residu Zero, vol estudiar l’adopció de canvis en el sistema de recollida i gestió de residus, per evitar que materials reciclables o reutilitzables vagin a parar a abocadors, incineradores o, en el pitjor dels casos, cimenteres. I vol demanar a la població la seva corresponsabilització en la participació activa per aconseguir una bona separació dels residus i l’adopció d’hàbits de consum responsable.
Aquesta pèrdua de materials aprofitables suposa un malbaratament de recursos econòmics i un impacte important en el medi i la salut de les persones.
Així, per als propers anys, les línies de treball en matèria de residus de la Regidoria de Medi Ambient, Sostenibilitat i Serveis Ambientals són:
- Residus comercials: Fer que la taxa de recollida de residus comercials sigui més justa I estudiar la possibilitat de fer la recollida comercial porta a porta.
- Deixalleria: Fomentar l’ús de la deixalleria.
- Residus domèstics: Estudiar de quines maneres es poden millorar els resultats. Reforçar i millorar la recollida amb contenidors, implantar la recollida porta a porta o dur a terme estratègies combinades.