Els treballadors de la brigada municipal han començat a utilitzar aquest estiu aigua de pluja per regar els jardins públics, amb l’objectiu d’aprofitar aquesta aigua i estalviar recursos.
L’aigua s’extreu dels quatre dipòsits ubicats en equipaments municipals; la Deixalleria, Els Costals i les escoles Montserrat i Les Vinyes, aquesta última la única que l’aprofitava per regar els seus jardins.
L’aigua de pluja, que només s’utilitza en el rec manual –el rec automàtic segueix utilitzant aigua corrent–, és tractada amb clor per la legionela. A més, segons explica el regidor de Medi Ambient, Enrico Martinelli, els dipòsits d’Els Costals i el Montserrat necessitaran una petita inversió per poder bomberjar-ne l’aigua al camió de la brigada, una despesa que “compensa”, en paraules del regidor.
Aprofitament de l'aigua no potable
Una de les pràctiques per aconseguir una millor eficiència en l'ús i l'estalvi de l'aigua és aprofitar aigua no potable (que, un cop tractada, és un recurs no potable d'alta qualiat) en aquelles accions quotidianes que no requereixen aigua apta per al consum humà, com les descàrregues de vàters, el reg de jardins, l'aigualeig de carrers, etc. Mitjançant l'aprofitament de recursos no potables podem preservar els recursos de les xarxes d'abastament d'aigua potable, mesura que resulta especialment eficaç en èpoques d'escassetat d'aigua. Entre els recursos no potables que podem aprofitar en l'àmbit urbà trobem:
- Les aigües pluvials: les que provenen de la pluja i que podem recollir de zones no transitades com les teulades, els dipòsits específics, etc.
- Les aigües grises: són, bàsicament, les que s'esmunyen canonada avall després de dutxar-nos, banyar-nos, rentar-nos les mans o posar la rentadora. Aquestes aigües es poden reutilitzar, per exemple, per al dipòsit del vàter si es té la instal·lació adient.
- En habitatges i edificis aïllats, les aigües depurades a l'àmbit domèstic, un cop regenerades.
- Les aigües procedents del rentatge de filtres de les piscines.
- Altres recursos no potables que es poden aprofitar de manera puntual o continuada, per proximitat entre la font i l'ús.