Font: UAB
Un terç de la població espanyola preferiria ignorar o aturar el creixement econòmic per aconseguir la sostenibilitat ambiental. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi realitzat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) després d'avaluar l'opinió pública sobre el creixement econòmic, el medi ambient i la prosperitat a través d'una enquesta en què ha participat un miler de ciutadans espanyols. L'estudi, realitzat per Stefan Drews i Jeroen van den Bergh, ha estat publicat a la revista Global Environmental Change.
L'enquesta va investigar l'opinió pública sobre quin tipus d'estratègia de creixement-medi ambient ha de seguir les polítiques públiques. Els resultats mostren que la majoria dels enquestats (59%) està a favor de continuar amb el creixement, ja que pot combinar-se amb la sostenibilitat ambiental (el que es coneix com creixement verd). El 21% es va mostrar a favor d'ignorar el creixement com a objectiu polític (a-creixement), mentre que el 16% va donar suport a aturar-lo per complet (decreixement). Només el 4% va expressar una clara i incondicional aposta a favor del creixement (creixement a qualsevol preu).
Segons Stefan Drews, que va portar a terme la investigació en el context de la seva tesi doctoral, "durant dècades, hi ha hagut un debat acadèmic i públic sobre si el creixement econòmic és compatible amb els objectius ambientals i si es tracta d'un bon indicador del progrés. Encara que aquesta qüestió ha rebut una atenció considerable per part dels mitjans de comunicació i dels fòrums públics, hi ha molt poc coneixement sistemàtic sobre el que en pensa el públic en general. Això ens va servir com a motivació per iniciar la investigació".
El qüestionari presentava 40 preguntes sobre diversos aspectes del debat sobre el creixement econòmic. La creença més generalitzada a favor del creixement (amb una adhesió del 80%) és que el creixement és necessari per crear llocs de treball. Alhora, al voltant del 40% de la població creu que "una bona vida sense creixement econòmic és possible".
Un altre tema controvertit del debat és si el creixement econòmic il·limitat és o no possible. Respecte a quan creuen que el creixement econòmic podria arribar a la seva fi en els països rics industrialitzats, els enquestats van aportar respostes que van des d'una visió molt pessimista a una molt optimista. Un considerable 44% creu que el creixement econòmic podria aturar-se en els propers 25 anys. A l'altre extrem, gairebé el 30% creu que el creixement podria ser infinit. Les raons socioeconòmiques (com la desigualtat) tenen més pes que les ambientals (per exemple, l'escassetat d'energia) a l’hora de justificar les creences en la fi del creixement. Una gran confiança en la tecnologia i en l'enginy humà són les principals raons argumentades pels qui creuen en el creixement il·limitat.
L'enquesta també incloïa preguntes sobre qüestions sociodemogràfiques i psicològiques. Els resultats mostren que les persones amb valors més conservadors (per exemple, els que donen molt més valor a la "tradició" i la "seguretat") mantenen punts de vista especialment forts a favor de creixement. Alhora, les persones més religioses i amb tendències polítiques de centre-dreta també tenen una visió més positiva sobre el creixement econòmic.
"El valor general d'aquest estudi és que proporciona una imatge completa i matisada de l'opinió pública respecte a les relacions entre el creixement econòmic, el medi ambient i la prosperitat", diu Stefan Drews. Els resultats suggereixen que no només hi ha polarització d'opinions entre els acadèmics, sinó també entre el públic en general. Els responsables polítics poden aprendre de l'estudi que l'objectiu social del creixement econòmic és qüestionat per moltes persones tant per motius socials com ambientals", conclou.
Referència
Drews S., Van Den Bergh J.C.J.M. Public views on economic growth, the environment and prosperity: Results of a questionnaire survey. Global Environmental Change. 2016, vol. 39, p. 1-14 http://dx.doi.org/10.1016/j.gloenvcha.2016.04.001