Millores ambientals a l’Espai Natural dels Colls i Miralpeix

20/01/2017 - 12:13

El projecte de millora forestal, potenciació d’espècies vegetals, recuperació i millora de conreus de garrofers i creació d’espais oberts afecta a més de 13 hectàrees d’aquest espai natural.

L'Espai Natural dels Colls i Miralpeix – Costa del Garraf està sent objecte d'un projecte de millora ambiental i paisatgístic, un projecte que afecta a una superfície de 13,67 hectàrees, amb l'objectiu de millorar i valoritzar l'entorn natural per al gaudi dels veïns i visitants, un espai utilitzat per a la pràctica de l'esport i les passejades.

Els treballs s'emmarquen en el pla marc aprovat el 2007 i en el marc també del conveni entre la Diputació de Barcelona i l'Obra social “la Caixa” per al desenvolupament d'actuacions de conservació de la biodiversitat als espais naturals de la província de Barcelona. Les feines s'estan executant mitjançant la contractació d'una empresa forestal especialitzada i d'una empresa d'inserció, amb la participació d'un total de vuit treballadors.

El regidor de Territori de l'Ajuntament de Sitges, Jordi Mas, ha manifestat que “és de vital importància promoure tant la preservació com l'ús dels ecosistemes naturals, per fer compatibles totes les activitats, inclosa l'activitat informativa i divulgativa sobre aquest espai, per conèixer la seva riquesa i dedicar esforços a protegir-la". Mas ha explicat que “aquest espai condicionat ha de ser un actiu per a visitants i turistes. Tenir uns boscos nets ha de ser un al·licient per a la gent que ens visita”.

Millores forestals i de conreus de garrofers

Són dues les actuacions que es porten a terme a l'Espai Natural dels Colls i Miralpeix. D'una banda, la millora forestal consistent en la realització d'una aclarida en pinedes de pi blanc per tal de disminuir el número de pins ja que presenten una densitat elevada, i potenciar un bosc més madur i resistent a possibles adversitats.

Alhora també es potencien les oliveres, les alzines i altres espècies secundàries, i s'eliminaran espècies introduïdes no autòctones com els xiprers plantats antigament en zona forestal. Està previst que amb l'aclarida s'extreguin 220 m3 de fusta i que es destinin a biomassa forestal.

D'altra banda, les actuacions estan destinades també a la recuperació i millora de conreus de garrofers i la creació d'espais oberts, per tal d'evitar que aquests espais oberts evolucionin cap a matollars i zones boscoses degut a l'abandonament del seu ús agrícola per l'escàs rendiment econòmic.

Aquests espais són objecte de manteniment de les espècies tant de flora com de fauna que s'hi associen, com diferents orquídies i altra flora singular, i de diferents ocells i papallones lligats a aquests ambients. Al mateix temps, els espais oberts tenen un gran valor paisatgístic, un elevat interès per a la prevenció d'incendis i constitueixen uns indrets de gran importància per al lleure i el benestar de les persones.

Sobre l'Espai Natural dels Colls i Miralpeix

L'Espai Natural dels Colls i Miralpeix és un espai natural protegit del litoral del Garraf pels valors que conté vinculats al fet de mantenir-se sense urbanitzar tot i estar situat a la línia de costa. L'Espai està gestionat pel Consorci dels Colls i Miralpeix - Costes del Garraf, format pels municipis de Sitges, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Cubelles, el Consell Comarcal del Garraf i la Generalitat de Catalunya, amb la finalitat de protegir espais singulars d'aquest sector de la costa i del litoral, i també està inclòs dins la Xarxa Natura 2000.


 

Relacionats

Notícia

Després del primer any dins del Projecte SCORE, Vilanova i la Geltrú disposa d'un mapa de riscos i un pla operatiu

Article
Aturem el malbaratament alimentari

 

La Mancomunitat Penedès-Garraf llança la cançó 'Stop Malbaratament' per a reivindicar l’aprofitament alimentari. La campanya impulsa bones pràctiques entre la ciutadania per evitar que aliments encara útils acabin al cubell de la brossa orgànica. La composició musical és de Neus Ballvé, coneguda pel seu pas pel Club Super3, en col·laboració amb Joan Solana. 

Article

La mostra, organitzada per SEO/BirdLife, vol donar a conèixer les aus marines reflectint la cara i la creu d’una realitat rellevant que va des d’imatges de majestuosos vols en formació d’ocells fins a escenes desoladores d’aus empastifades de petroli, embolicades en xarxes de pesca o amb hams clavats.

Butlletí