Una escola bressol de Torrelles implanta bolquers reutilitzables

Font: Ajuntament de Torrelles de Llobregat

09/02/2017 - 09:52

L’escola bressol El Serralet ha iniciat un nou projecte de bolquers reutilitzables que s’implementa amb tots els alumnes del centre. L’ús d’aquests bolquers suposa beneficis tant per a la salut dels infants com per al medi ambient, sense que comporti cap cost addicional per a les famílies.

 

Els bolquers reutilitzables estan fets de teixits naturals, no contenen cap producte químic, són adaptables a infants de diferents edats i permeten reduir notablement la quantitat de residus que genera l’escola bressol. Un servei de bugaderia recollirà els bolquers bruts, els rentarà i assecarà i els retornarà al centre, assegurant les condicions higièniques i sanitàries necessàries.

El projecte està impulsat per les regidories de Medi Ambient i Educació de l’Ajuntament de Torrelles, amb el suport de la Fundació per a la Prevenció de Residus i una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya. A principis de curs, les famílies seran convocades a una xerrada informativa per conèixer tots els detalls del projecte i resoldre els dubtes. 

El projecte s’iniciarà com a prova pilot amb les famílies de P1 que s’hi vulguin sumar de manera voluntària

Aquest curs 2016-17, l’escola bressol municipal El Serralet ha iniciat un nou projecte d’implantació de bolquers reutilitzables, per tal de reduir la generació de residus i disminuir el cost per a les famílies. Aquests bolquers estan fets de teixits naturals i no contenen cap producte químic. Es poden rentar i tornar a ser utilitzats i tenen una vida mitjana de 5-6 anys. A més, eviten irritacions i al·lèrgies. En contraposició, els bolquers d’un sol ús no poden ser reciclats i tarden més de 200 anys en desintegrar-se completament. Es calcula que un infant pot utilitzar-ne més de 2.000, que suposen 850-1.100 kg de residus no reciclables.

El projecte de bolquers reutilitzables s’ha implantat com a prova pilot amb les famílies de P1 que vulguin participar-hi. Un servei de bugaderia s’emportarà els bolquers bruts per rentar-los a més de 60 graus i amb detergents ecològics. A més, s’ofereix als pares la possibilitat de facilitar-vos bolquers perquè també els utilitzin a casa. La intenció de l’escola és que el projecte es vagi ampliant a la resta de cursos i a la totalitat dels infants del centre. 

Altres municipis on s'han implantat experiències similars són Reus i Cambrils, que van adoptar aquesta solució econòmica i ecològica, i que han anant repetit la compra de més lots per continuar oferint-los a famílies que ho necessiten i que distribueixen a través de les seves assistents socials, Càritas o Creu Roja.

Els bolquers reutilitzables els aporta l'empresa ADZnadons que ofereix un lot de productes bàsic, que conté el mínim necessari per a tota aquesta etapa, que pot representar un estalvi a partir de 1.000 euros per nadó. Amb el sistema convencional de bolquers d’un sol ús, un infant necessita un mínim de 5.500 bolquers des del seu naixement fins que deixa d’utilitzar-los, sobre els dos anys i mig.

L'estalvi econòmic que genera l’ús de bolquers reutilitzables és molt important, però destaca especialment la reducció de residus que comporta llençar anualment milions de bolquers d’un sol ús i generar tones i tones de residus de tan complexa degradació.

També cal destacar els efectes beneficiosos en la salut del nadó, ja que aquests bolquers estan confeccionats amb teixits que tenen l’exigent certificació Oeko-Tex “apte per a nadons”, són antial·lèrgics, impermeables i transpirables i en rentar-los queden completament higienitzats.


 

Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatTorrelles de Llobregat

Relacionats

Article


 

Viladecans i Torrelles de Llobregat han donat un pas endavant decisiu en la lluita contra la contaminació per plàstics amb la implementació de mesures innovadores que podrien marcar un abans i un després a nivell europeu. En el marc del projecte ERIC, impulsat per Zero Waste Europe, aquests municipis catalans estan adoptant estratègies valentes per reduir dràsticament els residus plàstics.

Article

MENTALI es va posar en marxa l’any 2017 amb l’objectiu de recuperar l’excedent alimentari  provinent de les cuines dels menjadors escolars i destinar-lo a població vulnerable mitjançant àpats nutritius i de qualitat. Des del punt de vista social, vol garantir la inclusió i promocionar la solidaritat comunitària.

Article

Els mercats municipals de Sant Joan Despí -mercat de Les Planes i mercat del Centre- participen a la campanya Mercats Sostenibles de la Diputació de Barcelona, que consciencia a les persones usuàries dels mercats sobre la importància de reduir els envasos d’un sol ús.

Butlletí