Font: Diputació de Barcelona
En el marc de les accions al voltant del Dia Mundial de l'Aigua, la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona a través de l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental (OTEPA) presenta el programa de suport Va d’Aigua. El programa pretén donar a conèixer i difondre els valors dels sistemes aquàtics continentals, promoure la seva conservació i fomentar un ús sostenible de l’aigua dolça que garanteixi l’equilibri entre satisfer la demanda de consum i la conservació del medi natural.
Els sistemes aquàtics continentals són espais de gran valor ecològic i social que cal preservar. A través de l’educació ambiental es poden conèixer i difondre els seus valors i promoure la seva protecció i conservació de manera integral i fomentar un ús sostenible de l’aigua que garanteixi l’equilibri entre satisfer la demanda de consum i la conservació del medi natural. Aquests espais també tenen un important valor social: són visitats per persones que volen estar en contacte amb la natura, en ells es realitzen activitats lúdiques i també són l’escenari d’activitats d’educació ambiental.
En aquest sentit, el Programa Va d’Aigua s’alinea amb la Directiva Marc de l’Aigua en què es pretén, entre d'altres objectius, millorar la qualitat de les aigües amb la participació diversa i proactiva de la societat perquè l’aigua no és només un recurs per les persones, sinó que és un element essencial per la resta d’éssers vius i un element bàsic del medi natural.
Aquest programa neix a partir de l’estudi de diagnosi que es realitza l’any 2016 on es recullen les iniciatives d’educació ambiental vinculades als sistemes aquàtics continentals de la demarcació de Barcelona amb l’objectiu de plantejar un Pla d’acció que faciliti a la Diputació de Barcelona la presa de decisions en aquesta matèria.S'han detectat una vintena llarga d'experiències arreu del territori d'equipaments i projectes d'educació ambiental vinculats a aquests espais.
El programa donarà suport als ens locals que desenvolupen projectes d’educació ambiental i que treballen per conservar els sistemes aquàtics continentals fomentant accions de sensibilització i participació per a diferents sectors de la població. Els objectius que es volen assolir es resumeixen en tres: el foment de l’educació per a la sostenibilitat vinculada als sistemes aquàtics continentals, la protecció de la natura i sensibilització sobre la biodiversitat local; la posada en valor dels sistemes aquàtics continentals i apropar-los als diferents sectors de la ciutadania; i finalment, donar a conèixer el gran valor ecològic d’aquests espais i fomentar actituds de respecte i conservació vers aquests sistemes.
La Diputació de Barcelona desenvolupa diferents tasques que tenen com a objectiu principal acompanyar i complementar els projectes d’educació i conservació impulsats per ens locals que es duen a terme al territori de la demarcació de Barcelona. Des de donar suport en la difusió i comunicació dels projectes perquè les accions de coneixement i sensibilització d’aquests espais arribi a diferents sectors de la població i es fomenti el vincle amb el territori proper; aportar eines i recursos per tal de potenciar la qualitat i la innovació en l’educació ambiental; oferir un suport econòmic específic per impulsar projectes o activitats per descobrir els valors dels sistemes aquàtics continentals i acostar-los a la ciutadania; i promoure el treball en xarxa dels diferents agents implicats en projectes i equipaments d’educació ambiental en sistemes aquàtics continentals de manera que es fomenti el coneixement de tots els agents implicats i les aliances per sumar esforços i recursos.
Es poden consultar els detalls del programa, les iniciatives recollides fins al moment i els recursos que estan a disposició dels ajuntaments a través de la pàgina web Va d’Aigua.
Suport en el marc del Dia mundial de l'Aigua
Per altra banda i de forma complementària, la Diputació de Barcelona, coordinadament amb altres administracions, promou el Dia mundial de l’Aigua 2017 i dóna suport a diversos ens locals a través de tallers, xerrades i material de sensibilització. La Diputació de Barcelona, a través de la coordinació de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, ha presentat una oferta de recursos destinats als ens locals interessats.
Es donarà suport a 17 ens locals: els Ajuntaments de Mataró, l’Hospitalet de Llobregat, Santa Perpètua de Mogoda, Collbató, Centelles, Castellcir, Parets del Vallès, Berga, Santa Margarida i els Monjos, Manlleu, El Prat de Llobregat, Sant Joan de Vilatorrada, Navàs, Viladecans, Tiana i Girona, i el consorci dels Colls-Miralpeix; que rebran diversos recursos de suport: els tallers Coneix l’aigua: aigua virtual i petjada hídrica (3 ens locals), les activitats de Conta-contes en entorns aquàtics (4), els tallers Coneix l’aigua: Entendre el rebut de l’aigua per estalviar aigua i diners (3), el suport del programa Cada aula un cinema (3), les itineràncies de l’exposició Aigua (3), la distribució de recursos materials de difusió, més de 4.000 unitats entre díptics, guies i pòsters, i també s’ha donat difusió a altres recursos complementaris de lliure accés al món local.