Girona impulsarà més de 40 accions per mitigar i adaptar-se al canvi climàtic

29/03/2017 - 14:42

L'Ajuntament de Girona ha presentat les línies estratègiques del Pla d'acció per al clima i l'energia sostenible de Girona. Les emissions de CO2 a la ciutat han disminuït un 5% en total i un 16% per càpita respecte el 2005.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, han presentat aquest matí les línies estratègiques del nou Pla d’acció per al clima l’energia sostenible de Girona (PACES), que es preveu que es porti a aprovació en el proper Ple del consistori. Es tracta d’una proposta amb més de 40 accions previstes per mitigar i adaptar-se al canvi climàtic a la ciutat. 

Els objectius principals que es treballaran amb aquest pla són la reducció d’un 42% dels gasos d’efecte hivernacle a Girona per a l’any 2030; l’execució d’accions d’eficiència energètica i energies renovables al municipi; l’augment de la resiliència de la ciutat per adaptar-la als impactes del canvi climàtic, i la integració de les mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic. 

En relació amb el primer objectiu, cal destacar que amb les últimes dades de les quals es disposen (del 2014 en relació al 2005) es pot constatar com a la ciutat s’han reduït un 5% les emissions totals de CO2 i han disminuït un 16% les emissions per càpita. Pel que fa estrictament a l’àmbit de l’Ajuntament de Girona, en el mateix període s’han reduït les emissions totals en un 52%. 

Amb aquest pla del que estem parlant és de protegir les generacions futures i salvaguardar els seus drets, sobretot la seva qualitat de vida. Volem actuar com un govern eficaç i rigorós i per això aquest pla és eficaç i rigorós. Això no és una declaració d’intencions, sinó un recull d’accions concretes i factibles. Des de l’Ajuntament de Girona el que hem de fer és liderar el procés per executar aquest pla, però la col·laboració publicoprivada és essencial en aquest àmbit”, ha remarcat l’alcaldessa de Girona, que ha afegit que l’objectiu és fer “una ciutat molt més caminable, segura i amable, i pedalable”. En aquest sentit, ha fet esment d’ampliar les vies pedalables, els aparcament dissuasoris i les estacions de Girocleta. 

El nou PACES de Girona consta de 44 accions, 27 de mitigació i 17 d’adaptació. Entre les accions de mitigació, cal destacar la contractació d’electricitat verda a l’àmbit municipal, la instal·lació de cobertes verdes en equipaments municipals, la renovació eficient del parc mòbil del municipi, i la generació d’energia renovable o la substitució de calderes de gasoil en equipaments municipals per biomassa o gas natural, entre d’altres accions. En concret, des de l’Ajuntament s’estudiarà generar energia verda a través de la recuperació d’antigues turbines de rius de Girona, com la de La Marfà, i es canviarà aquest any la caldera de gasoil de l’escola Carme Auguet per una caldera de biomassa. 

Pel que fa a les accions d’adaptació, cal posar èmfasi en la redacció del pla director del clavegueram i en el foment de la infraestructura verda de la ciutat, com per exemple el projecte Vores. 

Tal com ha explicat el regidor Narcís Sastre, el pla “presenta el desplegament d’actuacions que ja estan en marxa i actuacions que es posaran en marxa properament” i ha destacat que es tracta d’un document “realista, perquè s’adapta als recursos de l’Ajuntament, i ambiciós, perquè no perd l’horitzó de la reducció del 40% de les emissions de CO2”. 

El PACES és un document estratègic de planificació energètica i climàtica local. Conté les accions que cada ens local ha de dur a terme per superar els objectius establerts per la Unió Europea per al 2030, i anar més enllà de la reducció del 40% de les emissions de CO2 respecte les emissions del 2005 al seu terme municipal, tal com estableix el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia Sostenible al qual es va adherir Girona el 29 de març del 2016.  


 

Municipis: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El Ple de la Diputació de Girona, en la sessió ordinària del mes d'octubre, ha aprovat el Pla de Transició Energètica de la Diputació de Girona. 

Notícia

L’Ajuntament de Girona inicia la implementació dels sistemes de recollida de residus amb diferents fases i campanyes informatives

Article

Participants de l'Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya expliquen la seva experiència en les sis sessions.

Butlletí