L'Ajuntament de Barcelona crearà una elèctrica per autoabastir-se

Font: Ajuntament de Barcelona

02/04/2017 - 11:17

L'Ajuntament de Barcelona crea una empresa elèctrica municipal que començarà a oferir servei a unes 20.000 llars a finals del 2018.

La proposta s'ha aprovat en el ple municipal. Ara, el que falta és la llicència que ha de donar el govern espanyol. 

Aquesta comercialitzadora neix per abastir d'electricitat l'ajuntament per després obrir-se als ciutadans. L'empresa es dirà Barcelona Energia i comercialitzarà electricitat 100% renovable.

Serà un ens propi de l'ajuntament, amb la qual cosa podrà subministrar electricitat al consistori sense concurs públic, però amb la condició, marcada per llei, que limiti l'atenció als ciutadans a només el 20 per cent del seu volum de negoci.

Les previsions del govern d'Ada Colau és que li suposarà un estalvi de 500.000 euros en concepte de compra d'electricitat. Segons el regidor d'Energia de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, amb la creació de la nova comercialitzadora d'electricitat es pretén "evitar la inestabilitat de preus del sector".

Així, l'Ajuntament de Barcelona assumirà el paper de gestor energètic per facilitar la generació d'energia per part de la ciutadania, gestionar la producció i garantir el subministrament necessari a totes les persones amb dificultats o situació de vulnerabilitat.

En una primera fase, Barcelona Energia donarà servei a 20.000 llars, que tindrien accés a una energia neta i més barata. A mesura que creixi aquest volum -perquè la voluntat és estendre-ho a tota l'àrea metropolitana- el nombre de ciutadans atesos augmentarà.

La posada en marxa de la comercialitzadora d’energia elèctrica respon a la voluntat del Govern Municipal de desenvolupar un paper actiu en el mercat energètic.

L’Ajuntament de Barcelona va presentar una Mesura de Govern que planteja el full de ruta per liderar la transició cap a la sobirania energètica de la ciutat, basada en l’augment de la generació renovable local, la reducció del consum de l’energia, l’ús racional de l’energia i la garantia de subministrament, i la consegüent reducció dels gasos d’efecte hivernacle.

Serà l’elèctrica 100% pública més gran de l’Estat i oferirà una energia de proximitat i 100% renovable. La previsió és que la comercialitzadora d’energia elèctrica estarà operativa a l’estiu del 2018. La comercialitzadora d’energia elèctrica vol ser un instrument de promoció i estímul de la generació energètica local i renovable (solar, biomassa, minieòlica,…) tant a nivell d’equipaments municipals (autogeneració – autoconsum) com també per al ciutadà de Barcelona. Serà per tant, una comercialitzadora d’energia verda i local.

 La comercialitzadora podrà esdevenir l’agent de mercat dels excedents d’energia que es produeixin en les instal·lacions municipals d’autoconsum. Es treballarà per oferir acords bilaterals per tal d’assegurar la compra de l’energia excedentària a un preu raonable i així evitar la inestabilitat de preus del sector que aquests anys han fet tant de mal al sector. L’Ajuntament de Barcelona assumirà el paper de gestor energètic per facilitar la generació d’energia per part de la ciutadania, gestionar-ne la producció i garantir el subministrament necessari a totes les persones amb dificultats i/o situació de vulnerabilitat.

La comercialització d’energia elèctrica representa, no només la compra i subministrament d’aquesta, sinó també la incorporació de dos valors afegits molt importants: que l’energia generada sigui renovable i local i que es pugui relacionar, per primera vegada, la generació renovable i local i el consum de la ciutat. És important que la ciutadania conegui els beneficis ambientals, econòmics i socials que representa aquesta oportunitat, així com el paper actiu que pot jugar per assolir aquest repte.

A més, l’Ajuntament oferirà a través de la comercialitzadora serveis energètics integrals: assessoria a la ciutadania, acompanyament i estímul per tal de conèixer els seus consums i projectes energètics tant d’estalvi i eficiència com de generació, facilitar el manteniment i la gestió de les instal•lacions de generació, promoure la rehabilitació energètica, incrementar la cultura energètica,… amb l’objectiu principal de la promoció de l’estalvi energètic, l’eficiència energètica i la generació energètica local.

L’Ajuntament s’està plantejant oferir tres tipologies de tarifes: per a ajuntaments, per a petit terciari (client generador i/o client consumidor) i tarifa ciutadada, que a més dels dos tipus de clients anteriors inclouria el client vulnerable donant resposta a l’aplicació de la Llei 24/2015 de pobresa energètica. El mercat energètic però està regulat i cal complir amb les condicions del mercat i jugar amb els marges disponibles. Cal afegir que el fet de disposar d’una comercialitzadora pública permetrà donar la màxima transparència a la informació disponible del mercat elèctric tant als seus clients com a la ciutadania en general.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L’alcaldessa de Barcelona i els alcaldes de Madrid, Sevilla i València, amb el suport del Govern espanyol, han signat la declaració institucional “Ciutats climàticament neutrals el 2030”, que s’emmarca dins de la iniciativa Cities 2030, per promoure formes innovadores de col·laboració entre ciutats, actors i sectors clau perquè accelerin la transformació necessària per arribar a ser ciutats sostenibles, saludables i resilients davant l’emergència climàtica actual.

Notícia

Es podrà arribar a multiplicar per sis l’oferta actual de punts de recàrrega per tal d’activar i potenciar el desenvolupament de la infraestructura necessària per fomentar la transició energètica cap a una mobilitat que prioritzi el vehicle elèctric. Es fomentarà la integració arquitectònica i paisatgística de les instal·lacions i la reducció del seu impacte en l’entorn, i es permetrà la conversió de gasolineres actuals en electrolineres.

Article

El Pla d’estalvi energètic de Barcelona Energia ha permès generar un estalvi de gairebé 70.000 euros als comerciants de dotze mercats municipals que van fer el canvi a la subministradora pública al mes de març.

Butlletí