Àmbit 1. Gestió dels recursos naturals: tradició vs innovació
Els grans espais naturals no poden ser llegits sense contemplar-hi la petjada de l’acció humana. El paisatge natural i el cultural esdevenen indestriables l’un de l’altre. En aquest àmbit es tractaran experiències de gestió de grans espais naturals els quals, des d’aquesta perspectiva, desenvolupen iniciatives de coneixement i promoció de llurs patrimonis cultural i natural.
Àmbit 2. Els conservadors i generadors del paisatge
Natura i salut és un binomi celebrat des de temps immemorials. Darrerament hom hi ha afegit el concepte d’experiència, el qual posa èmfasi en la vivència única, personal i irrepetible que sentim les persones en entorns naturals. Ambdues estan connectades amb la idea de retorn a la natura i els seus efectes positius en la psique i l’esperit.
Àmbit 3.Natura, salut i experiència
El coneixement tradicional generat al voltant de l’explotació dels recursos naturals s’interpreta avui en clau econòmica i inspira pràctiques d’explotació sostenibles i respectuoses amb el medi ambient. Des d’aquesta perspectiva, l’activitat turística, el coneixement i l’economia locals troben noves formes de relació amb el territori i el paisatge locals.
Àmbit 4.Els processos de patrimonialització en l’àmbit natural
En l’àmbit rural, el paisatge natural es troba estretament vinculat a la història i la cultura pròpies de la zona, fet que dona peu a processos de patrimonialització impulsats per associacions i iniciatives locals. En aquest àmbit es presentaran experiències que posen en diàleg l’acció ciutadana i la dinamització sociocultural amb la defensa i revalorització dels patrimonis etnològic i natural.
http://www.cantrona.cat/jornades-etnologia.html