Can Boet: patrimoni natural i arqueològic de Mataró

Font: Ajuntament de Mataró i Diputació de Barcelona

29/08/2017 - 16:53

Can Boet és un equipament de l’Ajuntament de Mataró per a la gestió del patrimoni arqueològic i natural del municipi, des del 2013. Es tracta d'un centre de documentació i de recerca, que té com a objectiu principal difondre i promocionar el patrimoni de Mataró, per això organitza activitats adreçades a diferents tipus de públic i també produeix materials i recursos de difusió.

Can Boet és una masia catalana de principis del s.XVI que s’ha recuperat i rehabilitat per acollir l’actual equipament municipal on es troba  documentació, recerca i difusió del patrimoni natural i arqueològic del municipi.  La masia acull:

  • La biblioteca de patrimoni natural amb 3.500 documents sobre ciències naturals, el medi natural del Maresme i, específicament, sobre el Parc del Montnegre i el Corredor. En aquesta biblioteca es poden trobar, a més de llibres, estudis, informes tècnics i publicacions periòdiques
  • Centre de documentació del Parc del Montnegre i el Corredor a Mataró, en conveni amb la Diputació de Barcelona (des de 1997)
  • La biblioteca d’arqueologia  amb 10.000 documents sobre l’arqueologia i la història.

Un dels objectius principals d’aquest equipament és el de donar a conèixer el patrimoni de Mataró. Per això impulsen activitats de diferents formats:  projectes de recerca sobre patrimoni arqueològic i natural, activitats d’educació ambiental al voltant de la bassa i el jardí mediterrani que és un espai de descoberta de la natura, abans, l’antiga era de la casa, amb bassa la de reg, organització de jornades, seminaris, trobades, etc.

Sovint, les activitats de recerca, es realitzen en col·laboració amb altres entitats i institucions. Alguns projectes destacats són:  estudi de les papallones diürnes de la riera d'Ameia (des de 2007),  Mataró fa recerca sobre el canvi climàtic (des de 2008), el patrimoni científic educatiu (des de 2012), creació i seguiment dels punts de reproducció d’amfibis a Mataró (des de 2012), seguiment de la biodiversitat de bolets als boscos del Maresme (des de 2012), caracterització de les aigües de les fonts del sector central de la Serralada Litoral (des de 2013), entre d’altres.

L’aigua és protagonista

L’aigua és la protagonista de molts projectes i activitats que impulsa Can Boet. A l’exterior de la masia, al jardí, s’ha restaurat una antiga bassa de reg amb l’objectiu d’afavorir les poblacions d’amfibis de la zona.

També s’estan realitzant actuacions per recuperar la vegetació pròpia de la zona, plantant vegetació típica de ribera mediterrània.

Aquest espai s’han convertit en escenari d’activitats d’educació ambiental on infants i grans poden conèixer la diversitat d’organismes vinculats a la presència d’aigua i la importància que aquests espais tenen per mantenir la biodiversitat.

Des del 2012 es realitzen altres projectes per augmentar el número de punts d’aigua que permetin la presència d’amfibis, és el cas de la construcció d’una bassa a la Font dels Tres Raigs al Parc Forestal, dins d l’espai “Serres Septentrionals” de la Xarxa Natura 2000 i dins els límits del Parc del Montnegre i el Corredor. Can Boet, realitza i coordina el seguiment de la biodiversitat.

Actualment des de Can Boet es dona suport tècnic i material al “Projecte de caracterització de les aigües de les fonts del sector central de la Serralada Litoral” i col·labora en accions puntuals de recuperació de rieres i basses.

Consulta aquí l’oferta educativa de l’Ajuntament de Mataró

Patrimoni arqueològic

L’arqueologia és l’altra eix fonamental de Can Boet. Per això acull el centre d'interpretació del jaciment arqueològic de la vil·la romana de Torre Llauder i integra els col·lectius d'investigadors voluntaris que col·laboren en aquests àmbits: el Centre d’Estudis d’Arqueologia i Història de Mataró i la Delegació de la Serralada Litoral Central.

Fonts consultades:

Can Boet - Centre de patrimoni arqueològic i natural-III Trobada d'Estudiosos de la Serralada Litoral Central i VII del Montnegre i el Corredor (novembre 2015)

Ajuntament de Mataró

Fotos: Eva Guillamet-Diputació de Barcelona

 


En el marc del programa Va d’Aigua impulsat per l’Oficina tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona realitza un cicle de reportatges breus per donar a conèixer els equipaments i projectes d’educació ambientals impulsats per ens locals de la província de Barcelona que treballen per conservar i donar a conèixer els valors ambientals, socials i patrimonials dels espais aquàtics continentals.


Municipis: 
MaresmeMataró

Relacionats

Acte
02/02/2025 - 00:00
Acte
Notícia

Mataró ha acollit la 39a edició de l’exposició de bolets del Maresme que renova el seu compromís de divulgació, sinó que també s’adapta a la nova realitat del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat, connectant tradició i innovació en benefici del patrimoni natural.

Butlletí