Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis: educació, custòdia i restauració

Font: Ajuntament de Manlleu i Diputació de Barcelona

19/09/2017 - 08:33

El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) forma part del Museu del Ter, concretament és l’àrea que té com a objectiu principal l’estudi, la difusió i la conservació del patrimoni cultural i natural del rius mediterranis, especialment del Ter. Molts dels projectes els desenvolupen en col·laboració amb universitats i altres institucions, sobretot al territori català.

Una de les línies d’actuació principals del CERM és la custòdia i la restauració ecològica de sistemes fluvials que normalment es realitzen a través d’acords amb propietaris i ajuntaments. De fet, disposa d’un conveni marc denominat “Riberes del Ter” per coordinar actuacions de custòdia restauració, recerca i educació amb sis ajuntaments (Manlleu, Vic, Torelló, Sant Vicenç de Torelló, les Masies de Voltregà i Sant Julià de Vilatorta) i la Generalitat de Catalunya. El Museu del Ter porta a terme projectes de recerca, custòdia i restauració i d’educació i

L’educació ambiental i la sensibilització ciutadana i la recerca en rius mediterranis són les altres dos pilars fonamentals.

 

L’aigua com a centre d’interès

El Museu del Ter ofereix un conjunt d’activitats sobre el lema “Natura i Cultura vora el Ter”. El CERM coordina les activitats de caràcter ambiental. Són activitats d’educació  i sensibilització que giren sobre un eix principal: els ecosistemes fluvials. Es treballen les seves característiques, les amenaces, les conseqüències de l’activitat humana, la qualitat del riu, la biodiversitat i possibles solucions que es poden aplicar a l’entorn més proper . Com el Museu es troba vora el Ter, moltes activitats es realitzen in situ al riu el que permet realitzar una activitat vivencial, conèixer, interpretar i gaudir del riu i el seu entorn.  

El Museu, a més conta amb un laboratori on poder realitzar tallers experimentals.  Els grups poden completar l’activitat visitant l’exposició permanent “Els rius mediterranis”. Consulta l’oferta educativa del CERM

A més, el CERM posa a disposició dels usuaris un conjunt de recursos didàctic com els quaderns "Coneix el riu" del mestre i de l'alumne amb informació i activitats complementàries als tallers que es realitzen. Tríptics per realitzar itineraris vora el riu, un espai web on es poden recursos per estudiar i entendre el riu des de diferents punts de vista, i altres publicacions com un conte infantil.

 

Educació i sensibilització per petits i grans

Les activitats no s’adrecen només a públic escolar sinó a altres sectors de la població. Un exemple, són els cursos especialitzats per a universitaris, tècnics i públic en general. Algunes de les temàtiques que es treballen són: la valoració de l'estat ecològic d'un riu, els macroinvertebrats com a indicadors de qualitat de l'aigua, la vegetació de ribera, estudi i valoració com a bioindicadora, els peixos dels rius mediterranis, sistemes d'estudi i gestió sostenible, pràctica de pesca elèctrica, la regulació dels rius i els seus efectes sobre el transport de sediments: mètodes d'anàlisi, la custòdia de rius i zones humides com a eina de conservació i restauració de la biodiversitat i l'estat ecològic

Un altre format d’activitat de sensibilització ciutadana són les jornades participatives i de  voluntariat ambiental on pot participar tothom. Un exemple, és l’activitat “Fem dissabte” que es realitza en col·laboració amb l’Associació Hàbitats  (Projecte Rius) i consisteix en fer una neteja col·lectiva per part de voluntaris a diferents trams de riu de tot Catalunya.

La recerca, imprescindible per conèixer els nostres rius

El CERM desenvolupa diferents projectes de recerca als rius mediterranis. Alguns exemples destacats són.

  • Avaluació d’estat ecològic del riu: projecte anual que realitzen en diferents rius de Catalunya per a diferents administracions o entitats. S’estudia el cabal, diferents paràmetres físico-químics, identificació de macroinvertebrats aquàtics i diatomees com a bioindicadors fluvials, caracterització del bosc de ribera i mitjançant índex específics.
     
  • Estudis de poblament de peixos: projectes de connectivitat ecològica per als peixos, avaluació de dispositius de passos per a peixos i estudis de poblament de peixos.Mira aquí els vídeos sobre els projectes de recerca
     
  • Biodiversitat i restauració fluvial: projectes s d'avaluació de la biodiversitat associats a la restauració del bosc de ribera. Aquests projectes estan associats als projectes de custòdia i restauració fluvial i es duen a terme d'acord amb els propietaris i gestors dels espais.

 

Custòdia dels espais fluvials

El CERM impulsa iniciatives de custòdia d’espais fluvials, portant a terme els acords amb els propietaris, administracions i altres agents implicats, amb l’objectiu principals de protegir i conservar aquests espais de gran valor ecològic, paisatgístic i cultural.  

Alguns exemples són les projectes: Torrent i Pantà de Garet, Riberes del Ter, Rieres de la Costa Brava, etc.

 

Conèixer el Museu del Ter

El Museu del Ter a més ofereix exposicions permanents:: La fàbrica de riula societat industrial i els rius mediterranis. També organitzen visites guiades i teatralitzades per descobrir en directe la força de l’aigua, com funcionava una colònia tèxtil, etc. 

A la web del Museu del Ter podreu trobar el catàleg d’activitats, recursos virtuals, com jocs per descobrir els valors dels espais fluvials, les seves amenaces i bones pràctiques per conservar la seva qualitat present i futura. També trobareu publicacions com manuals, articles, fulletons, etc. 

 

Font consultada: 

Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis

Museu del Ter

Fotos: Museu del Ter-CERM


En el marc del programa Va d’Aigua impulsat per l’Oficina tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona realitza un cicle de reportatges breus per donar a conèixer els equipaments i projectes d’educació ambientals impulsats per ens locals de la província de Barcelona que treballen per conservar i donar a conèixer els valors ambientals, socials i patrimonials dels espais aquàtics continentals.


Municipis: 
OsonaManlleu

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Torelló ha instal·lat la primera estructura de retenció de residus als sobreeixidors del riu Ges, amb l’objectiu de cobrir els col·lectors i evitar que els residus sòlids acabin abocats a la llera o al riu en cas de crescudes. Es tracta de la proposta que va guanyar els pressupostos participatius de Torelló 2023.

Article

El projecte “Aiguacció” es basa en dades científiques relacionades amb una problemàtica local específica: el descens d’ànecs collverd al riu Ter a causa de l’augment de la concentració de contaminants resultat de la disminució del cabal del riu. 

Reportatge
REFLEXIÓ

Les pluges recents han permès l’obertura del pantà de Susqueda amb el pas de l’escenari d’emergència al d’excepcionalitat.

Butlletí