Acord entre la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Custòdia del Territori per impulsar la custòdia municipal a la demarcació de Barcelona

28/01/2018 - 16:51

La custòdia del territori és un conjunt d’estratègies i instruments que pretenen implicar els propietaris i usuaris del territori en la conservació i el bon ús dels valors naturals, culturals i paisatgístics.

Aquesta conservació de la natura, el paisatge i el patrimoni cultural no és una responsabilitat només de les administracions públiques, sinó que la ciutadania, la societat civil i les empreses privades també poden i han de contribuir-hi. Per això, la custòdia del territori requereix de la implicació directa i activa de la societat civil, d’una banda, i d’aquelles persones que són propietàries o usuàries de terrenys forestals, agrícoles o urbans, de l’altra.

En aquest marc va néixer l’any 2003 la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), una organització sense ànim de lucre constituïda per entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori al nostre país. La Diputació de Barcelona n’és membre des dels seus inicis, al costat d’entitats i institucions públiques i privades de tota mena: associacions, fundacions, ajuntaments, consorcis, empreses, centre universitaris i de recerca i persones a títol individual.

Dins de la Xarxa es va crear l’any 2016 el grup de treball de custòdia municipal que des de llavors ha desenvolupat diferents accions per impulsar la custòdia promoguda des de les administracions locals, en els seus possibles papers de propietàries de terrenys d’interès per a la conservació, d’entitats de custòdia o de mitjanceres entre les parts. Actualment, es compta amb diverses experiències sobre com es pot desenvolupar aquesta custòdia. Aquest bagatge ha posat de manifest la potència i l’interès d’aquests instruments per a les polítiques locals de protecció del medi natural, més encara després que es modifiqués recentment el Codi Civil Català per incloure específicament la figura del Contracte de custòdia del territori.

Partint d’aquesta base, la Diputació de Barcelona i la XCT han arribat a un acord per desenvolupar un Pla de treball destinat a difondre i impulsar la custòdia municipal. Entre els continguts més destacats del Pla s’hi compta el desenvolupament de recursos tècnics, l’oferta de formació especialitzada, suport per al desenvolupament d’acords de custòdia i la difusió dels recursos, les activitats i les experiències existents.

Amb totes aquestes línies d’actuació es pretén que la custòdia municipal faci un salt qualitatiu i es converteixi en un instrument útil i efectiu, complementari dels que ja existeixen, per als municipis interessats en la protecció del patrimoni natural i cultural.


 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Reus engega el projecte per a la renaturalització i la resiliència de la ciutat, RENATUReus. I ho fa amb la licitació dels contractes per a la redacció dels projectes bàsic i executiu de les obres de naturalització d’entorns escolars i refugis climàtics a les escoles Pompeu Fabra, General Prim, Teresa Miquel i Marià Fortuny

Notícia

Es presenta el projecte RENAT3R amb l’objectiu del projecte és la renaturalització de la riera de la Bisbal i dels torrents del Lluc i Cullerer al seu pas per la trama urbana del Vendrell.

Notícia

El bestiar pasturarà a la finca de Can Colomer després d’haver-hi fet diferents aclarides forestals per reduir-ne la massa arbòria
El projecte pretén avaluar i demostrar com el pasturatge i la gestió forestal tenen efectes positius sobre el territori en l’àmbit ambiental, econòmic i sociocultural

Butlletí