"COL·LABORA x PAISATGE", exemple de bones pràctiques per la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (ENRD)

07/02/2018 - 13:43

El projecte de cooperació "COL·LABORAxPAISATGE" ha estat escollit per la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (European Network for Rural Development – ENRD) com a exemple de bones pràctiques.  Un projecte que pretén posar en valor el patrimoni paisatgístic de l’arquitectura tradicional de pedra seca com a element predominant i identitari de bona part dels paisatges rurals de Catalunya i d’altres àmbits propers al Mediterrani.

Coordinat per ADRINOC, i amb la participació d’altres grups Leader catalans, "COL·LABORAxPAISATGE" compta amb el suport de l’Observatori del Paisatge i l’Associació per la pedra seca i l’arquitectura tradicional.

"COL·LABORAxPAISATGE", a la vegada, vol servir per:

  • Crear eines per a facilitar l’accés a les construccions de pedra seca.
  • Posar en valor el patrimoni de pedra seca.
  • Divulgar el patrimoni de les construccions de pedra seca i la seva tècnica constructiva, i les oportunitats econòmiques que genera per als territoris rurals.
  • Potenciar el diàleg i la intercooperació entre la societat civil i l’Administració per afrontar projectes conjunts en relació al paisatge i/o la pedra seca.
  • Comunicar i posar en valor el paisatge com a element de dinamització dels territoris rurals.

Des dels seus inicis, l'any 2016, un centenar de participants han pres part en les diferents jornades formatives que s’han impulsat des del projecte, com ara les jornades Les construccions de pedra seca, un valor afegit per al territori  i el viatge d’intercanvi i d’estudi transfronterer al Parc Natural Regional del Pirineu Català.

A nivell de resultats, en aquests 2 anys de recorregut el projecte ha generat diversos recursos:

  • 5 models de fitxes per a la catalogació de les diferents construccions de pedra seca (en digital i paper).
  • L’App de la Pedra Seca (disponible per a iOS i Android).
  • La publicació Paisatge, desenvolupament rural i ciutadania. Bones pràctiques de col·laboració ciutadana en la gestió del paisatge a Europa (en digital i paper).

A banda d’aquestes actuacions, actualment des de "COL·LABORAxPAISATGE"  també s’estan impulsant altres accions per a la creació de desenvolupament rural a través del paisatge com poden ser jornades de formació i sensibilització, accions de dinamització de voluntariat, publicacions, accions per al reconeixement de l’ofici de la construcció en pedra seca, eines pedagògiques per a les escoles o accions pilot per a la dinamització del territori, entre d’altres.

The European Network for Rural Development (ENRD), doncs, destaca "COL·LABORAxPAISATGE" per la seva capacitat de crear desenvolupament rural a través d’elements que configuren el paisatge (construccions de pedra seca), tot facilitant eines a la ciutadania que de forma col·laborativa promourà activitat econòmica.

"COL·LABORAxPAISATGE"  -  web ENRD


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Aquest desembre han començat les intervencions per a la prevenció d’incendis als boscos metropolitans. 

Article

Un eucaliptus centenari malmès per la sequera és l’eix del nou espai de biodiversitat que Mataró ha dissenyat al Parc Central. Malauradament, es va haver de talar pel risc de caiguda, però encara és font de vida

Article

Vilanova i la Geltrú compta des amb set refugis climàtics en diferents zones de lleure de la ciutat. Al passeig Marítim, al parc de Ribes Roges, al parc de la Torre d'Enveja, al carrer del Riu Segura, al carrer de les Ones i a la plaça del Portal de Sitges s'hi han instal·lat veles per fer ombra. En algunes d'aquestes ubicacions també s'hi plantaran espècies vegetals.

Butlletí