Font: Diari de Girona
El mes vinent, els alcaldes decidiran el sistema que els convé per saber de qui són els residus i poder aplicar el pagament per generació.
El servei de recollida de residus pot resultar més car per als veïns de la Garrotxa que incompleixin les normes de la recollida ben aviat. Els veïns que no posin el paper, la matèria orgànica, el vidre, el plàstic, i altres residus com cal notaran un augment en el rebut de les escombraries i no es trobaran la puja passat un termini llarg de temps, sinó que pot ser molt aviat.
Els ajuntaments de la Garrotxa podran aplicar els augments a partir de la identificació dels usuaris dels contenidors i comptaran la taxa de la recollida segons siguin la generació o les males pràctiques.
Aquestes intencions van ser exposades en l'acte de presentació dels resultats de les proves de sistemes de selecció fets durant un període de 6 mesos del 2017. Les proves van ser fetes al poble d'Argelaguer, a Santa Pau al barri de can Blanch, la Vall d'en Bas al barri de les Olletes i a Sant Joan les Fonts, al barri de la Roureda.
Els resultats de les experiències van ser presentats pel president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona; l'alcalde de Santa Pau, Pep Companys; l'alcalde de la Vall d'en Bas, Lluís Amat, l'alcalde d'Argelaguer, Artur Ginesta, i el gerent del SIGMA, Francesc Canalias. Van exposar que el sistema de recollida amb els contenidors tancats que s'han obrir amb targeta i les bosses estan personalitzades, provat a Argelaguer, és el que ha obtingut una millor puntuació. En segon lloc ha quedat el porta porta, provat al barri de les Olletes a la Vall d'en Bas.
Els criteris de valoració de les experiències han estat la capacitat de selecció, els costos, la percepció ciutadana del model aplicable i la capacitat dels models per avançar cap al pagament per generació.Tots els sistemes provats requereixen d'obligacions de control i d'inspecció altes.
En la roda de premsa de presentació dels resultats, el president del Consell Comarcal va apuntar que els resultats seran presentats als alcaldes de la comarca en el consell que faran el mes d'abril.
Segons ell, la idea és que els alcaldes puguin escollir a partir dels resultats de les experiències el model que més convingui als veïns de les localitats, on manen.
La condició és que el sistema escollit ha de permetre l'aplicació del pagament per generació. La idea és que el ciutadà que diposita els residus en el contenidor ha de ser fàcilment identificable.
Segons va explicar el president del Consell Comarcal, l'aplicació dels nous sistemes evitarà la puja continuada del rebut de les escombraries. Ha precisat que no s'abaratirà el servei però, com s'ha explicat abans pot resultar més car per als veïns que incompleixin.
Tot i que la Garrotxa destaca com la segona comarca del territori de Girona amb una percentatge més alt de recollida selectiva bruta (45,43%), darrere del Gironès i s'apropa a l'objectiu europeu del reciclatge del 50% marcat per instàncies europees per a l'any 2020 ocupa la tretzena posició entre les 42 comarques catalanes. Segons els alcaldes, cal millorar els percentatges per assolir aquesta fita. Un consum responsable, una millora en les polítiques de reciclatge que passen per la construcció del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa a Sant Jaume de Llierca i una major conscienciació ciutadana a l'hora de reciclar, segons ells, són clau per assegurar una bona protecció del medi ambient i un futur sostenible per a les generacions vinents.
La previsió és que l'aplicació dels nous sistemes, als quals s'ha d'afegir Olot, suposarà un estalvi anual de 200.000 €.