L'ICAEN i la UPF coorganitzen un curs per explorar el potencial de la tecnologia blockchain en l'àmbit de l'energia

05/07/2018 - 12:13

L’Institut Català d’Energia (ICAEN) i la Universitat Pompeu Fabra han posat en marxa aquest 4 de juliol, dins de la UPF Barcelona International Summer School. el curs ‘Blockchain4smartcities’, que durant els propers tres dies reunirà 11 alumnes d’arreu del món per tal d’explorar aplicacions de la tecnologia blockchain en l’àmbit urbà. Específicament, el curs analitzarà les possibilitats que ofereix l’aplicació de les plataformes blockchain per a desenvolupar l’autogeneració energètica descentralitzada.

El curs constarà de tres mòduls. En un primer, s’introduirà als alumnes en la relació entre la tecnologia i l’entorn urbà. En un segon, s’estudiarà les principals àrees d’activitat que configuren les ciutats, com  la mobilitat, etc. Finalment, els alumnes hauran d’integrar tot aquest coneixement en un projecte pràctic, que presentaran al final del curs i que podran defensar i discutir amb representants de l’ICAEN . Aquests projectes posaran en pràctica l’ús del blockchain i d’incentius per facilitar als ciutadans l’ús d’energies renovables en el seu dia a dia.
 
L’ICAEN aportarà al curs el coneixement tècnic necessari sobre les energies renovables més desenvolupades tecnològicament i amb major potencial en l’àmbit urbà: la solar fotovoltaica, el biogàs i l’eòlica. La intenció és que els projectes disposin de la solidesa tècnica pròpia de les solucions reals de negoci.
 
La proposta del curs ‘Blockchain4smartcities’  és formar  en el disseny i oferta de solucions, mitjançant la tecnologia blockchain, perquè el ciutadà tingui més instruments al seu abast per generar compartir i transaccionar  la seva pròpia energia. Aquesta actuació s’alinea amb la transició que impulsa la Generalitat de Catalunya cap a un nou model energètic distribuït, , d’origen renovable i que apoderi el ciutadà. A més, les bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica assenyalen la necessitat d’incloure la formació en matèria d’energia en el sistema educatiu.

 
 

Relacionats

Article


El municipi de Sant Boi de Llobregat ha estat reconegut com una de les ciutats finalistes del premi europeu Full Verda (Green Leaf).
Article

L'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ha iniciat una auditoria integral de les instal·lacions d'enllumenat públic de la ciutat per tal d'identificar zones amb mancances en els nivells d'il·luminació i garantir espais públics més segurs i confortables. Aquesta acció s'emmarca dins dels objectius del Pla d'Actuació Municipal (PAM) 2023-27, que aposta per la modernització de les infraestructures i la sostenibilitat energètica.

Article

L'enllumenat públic de Sant Boi ja funciona gairebé per complet amb tecnologia LED (llum blanca). L'Ajuntament ha finalitzat el procés de substitució de les 7.900 llumeneres que encara funcionaven amb una tecnologia diferent. Com a conseqüència, Sant Boi ja estalvia 250.000 euros anuals en la seva factura elèctrica.

Butlletí