Font: Ajuntament de Granollers
Granollers va ser la seu d’un seminari sobre la gestió de residus orgànics i la reutilització d'aigua amb tècnics de Portugal, França i diverses regions de l’Estat espanyol. La trobada s’emmarca en el projecte europeu CEMOWAS2 (link is external), del programa Interreg Sudoe, que té per objectiu establir estratègies territorials perquè els residus de matèria orgànica o aigua residual es converteixin en recursos reduint l'impacte ambiental i afavorint nous models econòmics.
Concretament, CEMOWAS2 a Granollers pretén reforçar la capacitat d'actuació de l'estació regeneradora d'aigües de Can Cabanyes i la seva xarxa de subministrament, avançant en el projecte demostratiu de distribució d'aigua regenerada per a usos municipals (reg i baldeig de carrers) i agrícoles. Es tracta d'una iniciativa emmarcada en l'economia circular, on les aigües sortints de la depuradora de Granollers esdevenen un nou recurs per a la ciutat.
L’Ajuntament de Granollers participa en aquest projecte, així com en d’altres projectes europeus, amb la voluntat de treballar en xarxa amb diversos actors territorials i sectorials per aprofitar sinergies i cobrir tota la cadena de valor. A la trobada celebrada a la ciutat els dies 25 i 26 d'octubre l’ajuntament va participar-hi juntament amb les seves entitats associades en aquest projecte: la Universitat Politècnica de Catalunya (link is external), el Consorci Besòs Tordera (link is external) i el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental (link is external). Els experts del consorci CEMOWAS2 van realitzar una visita d’estudi a la planta de compostatge i a Can Cabanyes, on es va presentar el sistema de regeneració d'aigua que consisteix en un sistema natural d'aiguamoll i una planta de tractaments addicionals de desinfecció i filtració.