La pedra seca, amb 19.000 construccions a Catalunya, patrimoni de la humanitat

Font: CCMA

29/11/2018 - 11:20

La tècnica de construir murs en pedra seca és considerada des d'aquest 28 de novembre patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la Unesco, segons ha comunicat l'organització en una sessió celebrada a la República de Maurici.

El Comitè de Salvaguarda del Patrimoni Cultural de la Unesco ha explicat que la decisió es deu al fet que "els murs de pedra seca desenvolupen un paper essencial en la prevenció de corriments de terres, inundacions i allaus".

La construcció de pedra seca es realitza a través de l'apilament de pedres sense necessitat d'utilitzar altres materials de construcció, excepte la terra seca.

19.000 construccions a Catalunya
La pràctica ja s'havia portat a terme en diverses zones rurals de països com Croàcia, Xipre, França, Grècia i, fins i tot, en alguns punts d'Espanya. A Catalunya, hi ha gairebé 19.000 construccions de pedra seca i, sobretot, es troben en barraques, marges, cisternes, masos o pous.

A banda de Catalunya, la candidatura d'Espanya inclou fins a vuit comunitats autònomes més on aquest art hi predomina: Andalusia, Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Extremadura, Galícia i València.

Tal com ha explicat l'organització, aquest tipus de construcció no fa un mal ús del medi ambient i "és un exemple de relació equilibrada entre l'ésser humà i la naturalesa". A més, millora la biodiversitat i construeix condicions microclimàtiques propícies per al sector agrícola.

La introducció d'aquest art la van presentar vuit estats europeus, encapçalats per Xipre, i l'objectiu és protegir aquest patrimoni que prové del món de la pagesia.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia



L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat destinarà 4 milions € per renaturalitzar Sant Boi amb actuacions en més de 65.000 m2 d’espais verds, dins l'estratègia Sant Boi Respira+Verd.
Notícia

La tercera edició de la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible de Vic se celebrarà els dies 15, 16 i 17 de febrer al recinte firal El Sucre amb un programa molt extens d’activitats sobre l’autoconsum energètic i la bioconstrucció.  

Butlletí