El Congrés Rubí Brilla assenyala l’economia circular com l’impuls definitiu per canviar el model energètic

La cinquena edició de la proposta ha escollit el projecte ‘Pesa i Pensa’ de Campos Estela com la millor experiència d’economia circular de proximitat

Font: Ajuntament de Rubí

04/11/2018 - 19:51

Prop de 200 persones s'han inscrit per participar en la cinquena edició del Congrés Rubí Brilla pel canvi de model energètic que enguany ha tractat l'economia circular. La jornada que ha omplert l'auditori de la biblioteca Mestre Martí Tauler s'ha estructurat en dues taules rodones amb cinc casos d'èxit cadascuna a través de les quals els ponents han exposat els diferents vessants de l'economia circular.

L'economia circular és un model econòmic orientat a assolir sistemes de producció i consum més eficients i resilients que preservin els recursos dins d'un cicle continu i n'optimitzin el valor. En el seu discurs d'obertura, l'alcaldessa Ana María Martínez ha explicat que "a Rubí hem assumit el repte amb valentia, prenen decisions polítiques que han de fer possible avançar cap a la revolució energètica. L'any passat vam signar l'Acord Vallès Circular, a través del qual ens comprometem a impulsar la transició cap a l'economia circular aplicant tres principis bàsics: preservar el nostre capital natural, optimitzar l'ús dels recursos i fomentant l'eficàcia del sistema". L'Ajuntament de Rubí ha exposat dos dels casos d'èxit del Congrés: el projecte 'Polígon Circular' i el foment de la reparació i reutilització que es treballa des del Servei de Medi Ambient. "A Rubí ho tenim molt clar. El canvi cap a una economia circular és el repte més ambiciós que tenim com a societat. També des de la perspectiva econòmica. La circularitat també millora la competitivitat empresarial, crea nous llocs de treball i nous perfils laborals. Per una ciutat com la nostra, que és sobretot industrial, la dinamització de l'economia i el model dels polígons d'activitat econòmica ha de ser una prioritat", ha dit Martínez.

El 'Polígon Circular és una prova pilot de gestió dels polígons d'activitat econòmica de la ciutat que es posarà en marxa l'any vinent al polígon de Can Jardí, un PAE on s'ha detectat especial marge de millora en temes mediambientals. "La proposta és tractar el PAE com un organisme viu, veure quines necessitats de recursos té i promoure un ens que vetlli pel seu correcte funcionament i eficiència" ha dit, Albert Puig, tècnic del Rubí Brilla. Coral Coscollola, cap del Servei de Medi Ambient ha explicat tres iniciatives locals "La Trocalleria" que promou l'intercanvi d'objectes de segona mà; els "Dimecres Manetes" que fan pedagogia de la reparació i recuperació dels productes espatllats i els "Eco tallers en clau de Re", una sèrie de tallers relacionats amb la reparació que organitza el Servei de Gestió de Residus. Amb aquestes propostes "la ciutadania pren consciència que existeix l'obsolescència programada i es produeix un canvi d'hàbits: reduïm despeses econòmiques i augmentem la consciència ambiental", creu Coscollola.

Les cooperatives Som Mobilitat i Som Energia també han participat en el Congrés. Ricard Jornet, de Som Mobilitat, ha argumentat que cal "apostar pel decreixement" de vehicles i des de Som Energia, Belén Covelo, ha detallat els projectes generació d'energia de la cooperativa a partir de fonts renovables per a produir electricitat.

El Congrés també ha comptat amb la presència del sotsdirector general d'Informació i Foment de la Sosteniblitat de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i el director general del Instituto para la diversificación y ahorro de energia, Joan Herrera, que ha parlat del recent canvi de normativa sobre l'autoconsum. A partir d'ara, ha explicat, les comunitats podran compartir energia per l'autoconsum i amb això "crearem espais d'apoderament i consciència energètica a més de donar totes les facilitats del món per tal que no hi hagi les portes al camp que hi havia fins ara", ha conclòs Herrera.

Maite Molina de l'empresa Campos Estela ha presentat el projecte 'Pesa i Pensa' acompanyada de dues alumnes de l'escola Torre de la Llebre, la Sara i la Georgina. A través d'aquest projecte, l'alumnat separa els residus orgànics que no es poden menjar, com la pela del plàtan o els ossos de pollastre, dels que sí que podrien haver ingerit, com un tros de tomàquet o un iogurt sense escurar. A continuació, pesen de forma sistemàtica els residus generats en relació als àpats servits i registren els resultats en unes gràfiques. Això els permet prendre consciència que deixar perdre el menjar també vol dir desaprofitar els recursos naturals, humans i tècnics necessaris per produir-lo, transportar-lo o cuinar-lo. Aquest ha estat el cas d'economia circular i de proximitat més votat pel públic assistent al Congrés Rubí Brilla.

A més, Miquel Rovira, director de la unitat de Sostenibilitat d'Eurecat ha exposat un cas la reutilització dels recursos hídrics a Sabadell; Carles Leg, director comercial d'Hola Luz ha posat en valor el seu model de negoci; Olga González, cap de l'àrea de cooperació local i territori del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha parlat del projecte 'Boscos Vallès'; Marta Anglada, responsable d'Economia Verda i Sostenibilitat de Ferrer ha reflexionat sobre l'ecodisseny i Javier Martínez, soci gerent d' Embatex Iberia, ha exposat la proposta de remanufactura de tintes d'impressora de Printer Phoenix.

"Per competitivitat, eficiència i sostenibilitat ambiental hem de continuar treballant en l'economia circular", ha conclòs el regidor de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto.

Com cada any, l'escola d'art i dissent d'edRa ha col·laborat amb el Congrés. L'alumnat del Cicle Superior d'Espais interactius ha creat l'Edranitus, una projecció d'un extraterrestre que ha col·laborat en la dinamització del Congrés.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

SBD INDÚSTRIA SOSTENIBLE inclou serveis de consultoria, formacions, jornades empresarials i estudis d’oportunitats al territori

Notícia

El projecte ‘Economia circular comunitària’ sensibilitza sobre la importància d'introduir petits canvis en els nostres hàbits de consum com gestionar els residus o comprar productes de proximitat.

Article

El Govern ha aprovat el Full de ruta de l’economia circular a Catalunya (FRECC) 2030 per accelerar la transició del nostre país envers una economia més circular i justa que maximitzi el valor dels recursos i que actuï com a palanca de la transformació en un marc de col·laboracions entre actors clau. 

Butlletí